sprødt lavashbrød fra Mellemøsten

lavashbrød fra Mellemøsten

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Dette ældgamle brød stammer fra Mellemøsten, og det er formentlig et af verdens ældste brød. I Mellemøsten ser man på brød som en gave fra Gud. Det forstår jeg godt, for brød er en vidunderlig fødevare. Jeg kan dårligt forestille mig en dag uden “det daglige brød”.

Brød er ufattelig mange ting. Hver slags lige guddommelig til sin bestemte ret eller anledning – hvis brødet er bagt med kærlighed og gode råvarer.

Dette brød smagte jeg for nylig i London. På den skønne Restaurant Nopi i Soho fik jeg et lavashbrød, og det inspirerede mig til selv at gå i gang.

Lavash er et sprødt, tyndt brød, der kan holde sig i månedsvis, men mine lavash er faldet anderledes ud, end dem jeg fik på restauranten. Hos Nopi havde man bagt brød, der var mere som knækbrød eller kiks, mens min opskrift er en slags sprødt fladbrød, som har været kendt og bagt over store dele af verden i umindelige tider.

I gamle dage i Mellemøsten, når man bagte lavash, bagte man ofte til flere måneder ad gangen, fordi det tørre, sprøde brød kan holde sig længe, blot pakket ind i et linnedklæde.

Traditionelt bages lavash i en lerovn, en såkaldt tonir, næsten som man bager chapatti i en tandooriovn i Indien.

Lavash kan spises som tilbehør til supper eller salater, men de er også fine til dips. I London fik jeg lavash sammen med en harissakrydret gulerodsdip.

 

gær på størrelse med en ært

2 ½ dl lunkent vand

½ tsk sukker

1 tsk salt

100 g grahamsmel

ca. 300 g hvedemel

sesamfrø

nigellafrø

 

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt sukker og salt.

Rør grahamsmelet i og tilsæt hvedemelet lidt ad gangen.

Kom så meget hvedemel i, at dejen kan æltes glat og elastisk. Ælt dejen grundigt igennem og lad den hæve tildækket ca. 2 timer.

Ælt dejen igen og lad den hæve endnu ½-1 time.

Del dejen i ca. 10 lige store dele. Tril dem til runde kugler og rul dem ud med en kagerulle i en tykkelse på ca. 2 mm.

Du kan lave runde brød, eller du kan lave aflange som en skosål, ca. størrelse 46.

Drys med sesam- og nigellafrø og rul dem godt ned i dejen med kagerullen.

Brødene skal bages i bunden af ovnen. Hvis du har en pizzasten så sæt den i ovnen og tænd ovnen på 225 grader. Læg folie i bunden af ovnen eller på bagestenen, når ovnen har nået de 225 grader.

Bag et par brød ad gangen, til de er gyldne, 5-8 minutter.

Hvis du ikke har en pizzasten, bages brødene på folie direkte i bunden af ovnen. De skal bage et par minutter længere, end hvis du bruger en bagesten.

 


tip

Hvis du vil være sikker på, at nigella- og sesamfrø ikke drysser af brødene, så pensl dem med sammenpisket æggehvide, inden du drysser frøene på.

En af bloggens læsere, Ilona, foreslår, at man smører brødene med kartoffelmel rørt ud i vand, inden frøene drysses på.

Jeg har afprøvet metoden, og frøene bliver siddende, til gengæld bliver brødene ikke så sprøde, som de skal.

Vil man være helt sikker på, at frøene ikke drysser af og at brødene også bliver sprøde, foreslår jeg derfor, at man ælter dem med ind i dejen.


 

~ af kodfrifredag på 19. juli 2012.

4 kommentarer to “sprødt lavashbrød fra Mellemøsten”

  1. Det må afprøves henover sommeren!
    Tak for den opskrift.

    Bliver de lige så sprøde uden en pizzasten?

  2. Dem vil jeg snart kaste mig over. Lige et tip til veganere; i stedet for æg kan der pensles med lidt melklister af kartoffel- eller maizenamel rørt op i vand, så bliver frøene hvor de skal.

    • Kære Ilona,
      Tusind tak for endnu et godt tip. Jeg er sikker på, at du vil synes om brødene. De er SÅ nemme at bage, og jeg er nærmest blevet afhængig af dem. De er dejlige, hvis man lige svaner en lille bid lækkert, næsten uden kalorier
      Kh
      Kirsten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Slut dig til de 1.897, der følger denne blog

%d bloggers like this: