grillet spidskål på en bund af cremede rugkerner

grillet spidskål på en bund af cremede rugkerner

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 forårsløg

2 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

300 g perlerug (kan erstattes af perlespelt eller perlebyg)

1 tsk tørret timian

40 g tørrede svampe (gerne karljohan)

1 ½ dl sojafløde eller anden fløde

2 spidskål (ca. 1 kg)

75 g tør ost (kan udelades)

frisk timian

 

Snit forårsløgene (gem lidt af det grønne) og hvidløgene. Svits de to slags løg i olien 3-4 minutter.

Skyl det valgte kornprodukt og kom det i gryden sammen med ½ liter vand, timian og et lille drys salt.

Tilsæt svampene. Bræk dem i mindre stykker, hvis de er store.

Læg låg på gryden og lad kornene simre 15 minutter. Tyg på et par kerner, for at mærke om de er møre. De må gerne være ”al dente”, bidefaste.

Hæld fløden i gryden og smag godt til med salt og friskkværnet peber.

Skær spidskålene igennem og læg dem i lidt kogende vand. Damp dem 2 minutter på hver side. Afdryp kålen og læg stykkerne på en bageplade med skærefladen nedad.

Pensl kålen med olie. Riv osten og drys den på kålen. Sæt kålen under grillen i ovnen, indtil overfladen er gylden. Hold øje – det tager ikke lang tid.

Servér retten på fire tallerkener. Læg lidt af rugkernerne i bunden af tallerkenerne og læg den grillede kål øverst. Drys med frisk timian og snittet forårsløg.  Giv de overskydende rugkerner til separat.

 .

perlerug

 

Vi er så vant til at tænke på rug i forbindelse med rugbrød, at vi nemt kan glemme, at kogte rugkerner smager vidunderligt som tilbehør, i salater og – som her – som bund for grøntsager.

Rugkernerne kan også koges som risotto. Det sparer transport over lange afstande af risen, og under alle omstændigheder er det bedst at spise det, der gror under vore egne himmelstrøg.

Jeg er specielt begejstret for rugkernerne, fordi der virkelig er noget at tygge på, og så giver de en rigtig god mæthedsfølelse. Det samme gælder for andre hele korn som perlebyg, perlespelt og hvedekorn.

Kulhydraterne i hele korn hører til de langsomme, og derfor er de stabiliserende for blodsukkeret.

a

andre retter med grillet spidskål

~ af kodfrifredag på 16. august 2012.

6 kommentarer to “grillet spidskål på en bund af cremede rugkerner”

  1. Ihhh altså Kirsten hvor ser det altså lækkert ud!
    Det er jo sådan en slags perle-otto?;-)

    • Tak, tak Nada.
      Ja, måske en SLAGS perle-otto. Denne her er dog mindre våd end jeg ville lave en risotto – men den er god som bund for spidskålen. jeg er blevet vild med hele rugkerner.
      Kh
      Kirsten

  2. Hvor ser det lækkert ud. Har udskrevet og skal da have prøvet det. Ja du har lært mig at spise perlebyg, speltkerner og perlerug. Det smager jo fantastisk. Du har fået mig til at bruge min fantasi med de kerner. TAK Kirsten.

    • Det er jeg rigtig glad for at høre, Wanda! Jeg er jo selv blevet en slags korn-narkoman. Der er virkelig smag og bid i de kerner.
      Kh
      Kirsten

  3. Så fik jeg prøvet at lave spidskål på en bund af cremede rugkerner UHMMM hvor det smagte, det er ikke sidste gang den bliver lavet. Tak for opskriften Kirsten.
    Knus fra Wanda

    • Hi Wanda,
      Det er bare SÅ dejligt, at du også er blevet vild med hele kerner. Jeg er jo helt tosset med dem og fortsætter eksperimenterne, så jeg håber, der kommer flere godbidder!
      Kærlige tanker fra
      Kirsten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Slut dig til de 1.832, der følger denne blog

%d bloggers like this: