grønt nytår

g r ø n t  n y t å r

n y t å r s f o r s æ t t e r


Når vi hopper ind i et nyt år, er der mange af os, der har en ting eller to, vi gerne vil justere lidt. Det kan være

  • en slankekur
  • et sundere liv i al almindelighed 
  • flere grøntager på tallerkenen
  • mere motion
  • mere omsorg for vores omverden, vores jord og vores medskabninger
  • eller måske indføre en kødfri dag om ugen – eller flere

Alle disse tiltag er geniale, fordi de ikke blot hjælper din egen krop. De er til stor nytte for klimaet. De vil være med til at give mad på bordet hos verdens fattigste. De vil bedre dyrenes forhold. De vil minimere dine madudgifter – og så vil de give dig et skøn krop at bo i. Jeg kender ingen andre livsstilsændringer, der har SÅ mange positive effekter.

Hvis du spiser efter min bog “det kærlige køkken” eller opskrifterne på denne blog, vil det være enden på alle slankekure. Med disse opskrifter kan du stort set spise lige så meget, du har lyst til.

Hvis du vil bruge det nye tiår til en sundere livsstil, så

gå langsomt frem

indfør en eller to kødfrie dage om ugen

spis varieret

giv dig god tid til at spise. SMAG, SMAG, SMAG … de nye smagsoplevelser vil gøre dig glad, helt ned på celleniveau!

………..

I håb om at du må finde roen, balancen og sundheden i 2010 …

… og kaldet!

……..

v e g e t a r i s k  n y t å r s m e n u

Gør en smuk gerning i 2010, der kommer alt og alle til gode: indfør en kødfri dag om ugen- meget gerne flere! 

Inden vi træder ind i det nye år, skal vi have en rigtig lækker nytårsmiddag. Selleri er en grøntsag, der er blevt gjort grin med i mange år. Selleribøf! uf, det er da FOR morsomt! Men tag ikke fejl af sellerien: den kan meget mere, end den lader til. Hvis du skærer den i tynde skiver og griller den, opstår den med en helt ny og vidunderlig personlighed.

Og så har den afrodisiatiske kvaliteter. I en gammel urtebog kan man læse: “Dersom kvinden vidste, hvad selleri gør ved manden, da ville hun søge den fra Paris til Rom”.

Nytårsmenuen 2011 finder du her.

Velbekomme!

………….

 

blinis

2 dl mælk, kaffefløde eller sojamælk

1/2 tsk gær

1/2 tsk sukker

1 tsk salt

1 spsk olie + ekstra til stegning

25 g hvedemel

ca. 150 g boghvedemel

2 æg

………           

 Varm væden op, til den er »lillefingervarm«. Rør gæren ud i den lune væde og tilsæt sukker, salt og olie. 

Rør hvedemelet i og derefter – lidt ad gangen – boghvedemelet. Dejen må ikke blive for fast.

Rør æggeblommerne i en ad gangen.

Sæt dejen til hævning et lunt sted 1/2-1 time.

Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen.

Steg ca. 12 små runde, buttede pandekager af dejen. Diameteren skal være 6-8 cm. 

For at give de små pandekager karakter, skal de have noget syrligt eller stærkt smagende på toppen.

Blinis kan fx serveres med en blanding af hakkede artiskokhjerter og soltørrede tomater i olivenolie – eller en spsk afdryppet fåreyoghurt rørt med hvidløg, hakkede friske tomater, hakkede kapers og basilikum – eller en spsk cremèfraiche rørt med grøn pesto  og hakkede oliven.

En anden mulighed er hakkede corniconer og krydderurter rørt med crèmefraiche.

Du kan også lægge en spsk guacamole, se nedenfor, på hver blini.  Eller brug en blanding af stegte løg og hvidløg, udblødte, hakkede shiitakesvampe og hakkede kapers, smagt til med basilikum eller mynte.

Servér gerne tre blinis pr. person med tre forskellig slags »fyld« på toppen.


guacamole 

er mosede avocadoer, der er fast tilbehør til bønner og tortillas i Sydamerika.  Mos kødet af et par avocadoer groft med en gaffel. Hak et par tomater (fjern kernerne) og rør dem i. Smag til med citron- eller limesaft samt salt og peber.

Du kan også tilsætte presset hvidløg, spidskommen og/eller chili til guacamolen. 

………

 

……..

grillet selleri med svampe

er dejlig gæstemad, som kan forberedes i god tid, før gæsterne kommer.


25 g tørrede svampe, gerne Karl Johan

1 stor selleri

olivenolie

citronsaft

50 g løg

2 fed hvidløg

200 g østershatte 

300 g champignon

bredbladet persille

………..


Læg de tørrede svampe i blød en times tid.

Skær sellerien i 16 tynde skiver. Skiverne skal helst være i ét stykke, ca. 3 mm tykke. Skær skrællen af skiverne. 

Pensl skiverne med en blanding af olie og citronsaft og læg dem på en bageplade. 

Grill skiverne, til de er gyldne på begge sider. 

Hak løg og hvidløg og svits dem i 4 spsk olie et par minutter. 

Skær østershattene i strimler og champignonerne i skiver. Kom dem på panden sammen med 1 spsk citronsaft og steg dem ved god varme. Smag til med salt og peber.

Retten kan forberedes hertil, dagen før den skal serveres.

Inden serveringen varmes selleriskiver og svampe i ovnen. Læg skiverne sammen fire og fire med svampene imellem.

Servér  sellerianretningen portionsvis og drys med persille. Læg gerne en sovs udenom.

safransovs

Du kan servere en safransovs til (svits et hakket skalotteløg i lidt smør, hæld 2 dl piskefløde eller sojamælk og 1 spsk citronsaft i gryden og lad det tykne lidt. Stød et nip safrantråde med lidt salt i en morter, hæld kogende vand på og kom det i sovsen. Lad den simre lidt.

Eller blend en sovs af persille, olie, lidt fløde og tamari og dryp den udenom sellerien.

Servér brød og fx en salat til:


salat med limabønner

1 salatagurk

8 blomme- eller sherrytomater

1 romainesalat

1 spsk finthakket skalotteløg

1 håndfuld udblødt hijikitang (kan udelades)

4 dl kogte limabønner

75 g sorte nicoise oliven

dressing

5 spsk olivenolie

1 spsk reven skal af en økologisk citron

en lille håndfuld mynteblade

evt. hvidløg

……..

Skær agurken i små tern. Skær tomaterne i kvarte. Snit salaten.

Bland grøntsagerne med løg, tang, bønner og oliven.

Rør en dressing af olien og 2-3 spsk vand, salt og peber, citronskal og hakkede mynteblade. Smag til med citronsaft og tilsæt evt. presset hvidløg.

Hæld dressingen over salaten og vend rundt.

vegetarisk mad   vegtarisk mad    vegetarisk mad    vegetarisk mad    vegetarisk mad    vegetarisk mad

~ by kodfrifredag on 2. January 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: