blinis – små boghvedepandekager

blinis

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2  dl mælk, kaffefløde eller sojamælk

1/2 tsk gær

1/2 tsk sukker

1 tsk salt

1 spsk olie + ekstra til stegning

25 g hvedemel

ca. 150 g boghvedemel

2 æg

………

Varm væden op, til den er »lillefingervarm«. Rør gæren ud i den lune væde og tilsæt sukker, salt og olie.

Rør hvedemelet i og derefter – lidt ad gangen – boghvedemelet. Dejen må ikke blive for fast.

Rør æggeblommerne i en ad gangen. Sæt dejen til hævning et lunt sted 1/2-1 time.

Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen.

Steg ca. 12 små runde, buttede pandekager af dejen. Diameteren skal være 6-8 cm.

For at give de små pandekager karakter, skal de have noget syrligt eller stærkt smagende på toppen.

Blinis kan fx serveres med en blanding af hakkede artiskokhjerter og soltørrede tomater i olivenolie – eller en spsk afdryppet fåreyoghurt rørt med hvidløg, hakkede friske tomater, hakkede kapers og basilikum – eller en spsk cremèfraiche rørt med grøn pesto  og hakkede oliven.

En anden mulighed er hakkede corniconer og krydderurter rørt med crèmefraiche. Du kan også lægge en spsk guacamole, se nedenfor, på hver blini.

Eller brug en blanding af stegte løg og hvidløg, udblødte, hakkede shiitakesvampe og hakkede kapers, smagt til med basilikum eller mynte. Servér gerne tre blinis pr. person med tre forskellig slags »fyld« på toppen.

Se flere forslag til blinis her.

.

tip

Guacamole er mosede avocadoer, der er fast tilbehør til bønner og tortillas i Sydamerika. 

Mos kødet af et par avocadoer groft med en gaffel. Hak et par tomater (fjern kernerne) og rør dem i. Smag til med citron- eller limesaft samt salt og peber.

Du kan også tilsætte presset hvidløg, spidskommen og/eller chili til guacamolen.

For nylig har jeg fundet “kaviar” fremstillet af tang: cavi-art. Den fås i rød og sort og med forskellig smag som chili, wasabi etc. Cvi-art købes i små glas. Denne “kaviar” er også festlig pynt oven på en klat creme fraiche.

Læs mere om cavi-art her.

.

~ by kodfrifredag on 6. January 2010.

2 Responses to “blinis – små boghvedepandekager”

  1. Hej Kirsten – virkelig lækre opskrifter på en nytårsmenu, desværre kan jeg kun læse forretter og desset – men ikke hovedretterne – øv , da jeg har sat mig for at lave både de brændte porre og kartoffel/svampe retten

    • Kære Birgitte,
      Der skete desværre en beklagelig fejl. Siden i går skulle IKKE have være sendt ud. Det må have været julekuller! Men alt ligger nu som det skal, og du kan finde begge opskrifter.
      Jeg håber, du bliver glad for forslagene og ønsker et rigtig godt nytår og siger TAK, fordi du kigger med på kødfrifredag.
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: