Proteinindhold i vigtige næringsmidler


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

De officielle kostanbefalinger siger, at man daglig skal have knap 1 g protein pr. dag pr. kg legemsvægt. Vejer du fx 60 kg, skal du have omkring 55 g protein pr. dag. Mange alternative ernæringseksperter mener, at det er for højt sat, og at du kan klare dig med mindre. Find selv ud af, hvad der passer dig bedst.

Dyrker du hård motion eller er du på anden måde meget fysisk aktiv, skal du tjekke, at du får tilstrækkelig med protein.

Angsten for proteinmangel i Danmark er dog helt overdrevet. Det er mit klare indtryk, at langt flere danskere bliver   syge af proteinoverskud end proteinunderskud.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

tofu , 100 g   –  8 g protein

sojamælk, 2 dl   –   6 g protein

sojayoghurt, 170 g   –   6 g protein

sojabønner, 2  1/2 dl kogte  –  29 g

tempeh, 2 1/2 dl   –   41 g protein

seitan, 85 g   –   31 g protein

kikærter, 2 1/2 dl kogte   –   12 g protein

kidneybønner, 2 1/2 dl kogte   –   13 g

linser, 2 1/2 dl kogte   –    18 g protein

quinoa, 2 1/2 dl kogt   –   9 g protein

brune ris, 2 1/2 d kogte   –   5 g protein

mandler, 1/2 dl    –   7 g protein

jordnødder, 1/2 dl   –   9 g protein

jordnøddesmør, 2 spsk   –  8 g protein

cashewnødder, 1/2 dl   –   5 g protein

solsikkekerner, 1/2 dl    –    5 g protein

fuldkornsrugbrød, 1 skive   –    3 g protein

broccoli, 80 g  –   2 g protein

1 mellemstor kartoffel   –   4 g protein

1 mellemstort æg   –   6 g protein

parmesanost, 100 g   –    38,5 g protein


~ by kodfrifredag on 10. March 2010.

10 Responses to “Proteinindhold i vigtige næringsmidler”

 1. Vores proteinbehov skal også fastsættes på baggrund af vores livsstil. Hvis du har et fysisk arbejde og derudover træner vægttræning 4 gange ugentlig, så er dit proteinbehov selv sagt meget højere end den “almene danskers” proteinbehov.

  • Kære Lasse,
   Du har helt ret. Men jeg henvender mig til den helt “almindelige” vegetar. Denne blog er på ingen måde uddybende hvad angår protein. Jeg stoler på, at læsere med ekstrem kropsudfoldelse søger yderligere oplysninger.Men tusind tak fordi du nævner det. Jeg vil lave et notat under “proteiner” – for en sikkerheds skyld!
   Kærlig hilsen
   Kirsten

 2. Hej.
  Super indlæg. Men meget mere overskueligt hvis man eksempelvis måler alt i 100 gr, så er det lettere at sammenligne højt proteinindhold med lavt.

 3. Som lasse skriver skal man selvfølgelig tage højde for individuelt forbrug af protein. Men ellers må jeg give admin ret i at de fleste danskere ikke har problemer med at få protein nok.

  Rigtig god blog og nogle fede opskrifter, selvom jeg nok hælder til en smule mere protein i maden ;-)

 4. Hejsa
  Jeg faldt over din side ved at søge på jordskokker, proteinindhold. Men du har desværre ikke jordskokker med i din liste. Jeg har brug for at kende proteinindhold, fedt% og kulhydrat%. Er det noget du kan hjælpe mig med?
  Mvh

  • Hi Kirsten,
   Jordskokker er ikke med i fortegnelsen over proteinrige fødevarer, fordi de indeholder meget lidt protein. Man skal hovedsagelig spise jordskokker for smagens skyld og for indholdet af inulin, som balancerer blodsukkeret.
   !50 g jordskokker indeholder: 3 g proteiner, 26 g kulhydrater, 0,015 g fedt, 2,4 g fibre og 114 kalorier
   Kh
   Kirsten

 5. Hej Kirsten Skaarup
  Min oplevelse er, at mange vegetaropskrifter mangler protein. Jeg ville gerne være vegetar, men hvis jeg spiser normale vegetarretter, f.ex. fra dine bøger, er jeg så sulten, at jeg vågner om natten, og sover dårligt, selvom jeg går op og spiser rugbrød. Jeg har en bmi på 17, har altid haft meget svært ved at tage på. Er 65 år. Jeg tåler ikke for meget soja og mælkeprodukter. Har du nogen gode forslag til meget mættende retter.
  På forhånd tak.
  Mange hilsener Anna Hedegaard

  • Kære Anna,
   Tak for din hilsen. Det lyder ,som om du har et stort behov for proteiner. Det betyder, at du skal spise mange bønner og kornprodukter.
   Jeg vil foreslå, at du spiser grød om morgenen af forskellige kornflager og havregryn med nødder, yoghurt og frugt. Et formiddagsmåltid med rugbrød med hummus og gulerødder. Frokost med groft rugbrød, avocado, salat med fx perlespelt og en form for bønnepålæg. Til aften en tærte med grøntsager og æg – eller en postej af linser eller bønner.
   Det er også muligt, at dine portioner skal være større end normalt. Men en BMI på 17 må du være slank, så du kan sagtens spise mellemmåltider af nødder, mandler og tørret frugt.Spis gerne 3-4 mellemmåltider.
   Held og lykke!
   Kærlig hilsen
   Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: