Proteinindhold i vigtige næringsmidler
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
De officielle kostanbefalinger siger, at man daglig skal have knap 1 g protein pr. dag pr. kg legemsvægt. Vejer du fx 60 kg, skal du have omkring 55 g protein pr. dag. Mange alternative ernæringseksperter mener, at det er for højt sat, og at du kan klare dig med mindre. Find selv ud af, hvad der passer dig bedst.
Dyrker du hård motion eller er du på anden måde meget fysisk aktiv, skal du tjekke, at du får tilstrækkelig med protein.
Angsten for proteinmangel i Danmark er dog helt overdrevet. Det er mit klare indtryk, at langt flere danskere bliver syge af proteinoverskud end proteinunderskud.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
tofu , 100 g – 8 g protein
sojamælk, 2 dl – 6 g protein
sojayoghurt, 170 g – 6 g protein
sojabønner, 2 1/2 dl kogte – 29 g
tempeh, 2 1/2 dl – 41 g protein
seitan, 85 g – 31 g protein
kikærter, 2 1/2 dl kogte – 12 g protein
kidneybønner, 2 1/2 dl kogte – 13 g
linser, 2 1/2 dl kogte – 18 g protein
quinoa, 2 1/2 dl kogt – 9 g protein
brune ris, 2 1/2 d kogte – 5 g protein
mandler, 1/2 dl – 7 g protein
jordnødder, 1/2 dl – 9 g protein
jordnøddesmør, 2 spsk – 8 g protein
cashewnødder, 1/2 dl – 5 g protein
solsikkekerner, 1/2 dl – 5 g protein
fuldkornsrugbrød, 1 skive – 3 g protein
broccoli, 80 g – 2 g protein
1 mellemstor kartoffel – 4 g protein
1 mellemstort æg – 6 g protein
parmesanost, 100 g – 38,5 g protein
…
Vores proteinbehov skal også fastsættes på baggrund af vores livsstil. Hvis du har et fysisk arbejde og derudover træner vægttræning 4 gange ugentlig, så er dit proteinbehov selv sagt meget højere end den “almene danskers” proteinbehov.
Kære Lasse,
Du har helt ret. Men jeg henvender mig til den helt “almindelige” vegetar. Denne blog er på ingen måde uddybende hvad angår protein. Jeg stoler på, at læsere med ekstrem kropsudfoldelse søger yderligere oplysninger.Men tusind tak fordi du nævner det. Jeg vil lave et notat under “proteiner” – for en sikkerheds skyld!
Kærlig hilsen
Kirsten
Hej.
Super indlæg. Men meget mere overskueligt hvis man eksempelvis måler alt i 100 gr, så er det lettere at sammenligne højt proteinindhold med lavt.
Hi Louise,
Tusind tak for din kommentar. Det kan du have ret . Jeg vil kigge på det, når jeg får tid.
Kh
Kirsten
Som lasse skriver skal man selvfølgelig tage højde for individuelt forbrug af protein. Men ellers må jeg give admin ret i at de fleste danskere ikke har problemer med at få protein nok.
Rigtig god blog og nogle fede opskrifter, selvom jeg nok hælder til en smule mere protein i maden ;-)
Tusind tak for rosen! – Det er vigtigt at man mærker efter og spiser de proteiner, man føler, man har behov for.
Kh
Kirsten
Hejsa
Jeg faldt over din side ved at søge på jordskokker, proteinindhold. Men du har desværre ikke jordskokker med i din liste. Jeg har brug for at kende proteinindhold, fedt% og kulhydrat%. Er det noget du kan hjælpe mig med?
Mvh
Hi Kirsten,
Jordskokker er ikke med i fortegnelsen over proteinrige fødevarer, fordi de indeholder meget lidt protein. Man skal hovedsagelig spise jordskokker for smagens skyld og for indholdet af inulin, som balancerer blodsukkeret.
!50 g jordskokker indeholder: 3 g proteiner, 26 g kulhydrater, 0,015 g fedt, 2,4 g fibre og 114 kalorier
Kh
Kirsten
Hej Kirsten Skaarup
Min oplevelse er, at mange vegetaropskrifter mangler protein. Jeg ville gerne være vegetar, men hvis jeg spiser normale vegetarretter, f.ex. fra dine bøger, er jeg så sulten, at jeg vågner om natten, og sover dårligt, selvom jeg går op og spiser rugbrød. Jeg har en bmi på 17, har altid haft meget svært ved at tage på. Er 65 år. Jeg tåler ikke for meget soja og mælkeprodukter. Har du nogen gode forslag til meget mættende retter.
På forhånd tak.
Mange hilsener Anna Hedegaard
Kære Anna,
Tak for din hilsen. Det lyder ,som om du har et stort behov for proteiner. Det betyder, at du skal spise mange bønner og kornprodukter.
Jeg vil foreslå, at du spiser grød om morgenen af forskellige kornflager og havregryn med nødder, yoghurt og frugt. Et formiddagsmåltid med rugbrød med hummus og gulerødder. Frokost med groft rugbrød, avocado, salat med fx perlespelt og en form for bønnepålæg. Til aften en tærte med grøntsager og æg – eller en postej af linser eller bønner.
Det er også muligt, at dine portioner skal være større end normalt. Men en BMI på 17 må du være slank, så du kan sagtens spise mellemmåltider af nødder, mandler og tørret frugt.Spis gerne 3-4 mellemmåltider.
Held og lykke!
Kærlig hilsen
Kirsten