ugens menu – uge 27

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækkerbidder. Men bloggen opdateres næsten dagligt med tip og opskrifter, så klik ind engang imellem.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. juli 2010

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

d a g e n s  k a r t o f f e l s a l a t

 

Kartoflerne er stadig lækre og forholdsvis nye. Det varme vejr kalder på en kold kart0ffelsalat, og vil du have rigtig mange gode proteiner, så er det en god idé at blande kartoflerne med en form for bønner.

kartoffelsalat med bønner

Skær 1/2 kg kogte kartofler i skiver og bland dem med 4 dl kogte kidneybønner, sorte bønner eller kikærter.

Tilsæt 2 dl bælgede, friske ærter og 1/2 agurk eller lille squash i terninger. Drys med masser af klippet dild eller persille.

Rør en dressing af 5 spsk olivenolie og 2 spsk kryddereddike, 1/2 dl hakkede oliven samt en smule vand. Smag til med salt og peber og hæld dressingen over salaten.

Du kan også bruge en mayonnaisedressing som til kartoffelsalaten med radiser og ærter.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. juli 2010

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

påvirk verden med dit køleskab


skrev agronomen Tine Kortenbach i en kronik i Information den 7. juli. Kronikøren kommer ind på den bastante forurening af naturen, som produktion af landbrugsvarer medfører  – eller for at sige det som det: som VI tillader sker. VI har nemlig et enormt ansvar, DU og JEG.

For eksempel tillader vi, at grænseværdierne for pesticider i vores drikkevand er overskredet med 11%. Vi tillader at jord og dyr forurenes med sprøjtegifte og medicin, som ender i vores egen krop. Vi tillader at den mest usunde mad er den billigste. Vi tillader dyremishandling.

Kortenbach nævner videre, at når dyr fodres med genmodificeret foder, slipper vi som mennesker heller ikke for det, hvis vi spiser dyr. I EU godkendes løbende GMO afgrøder. Og vi kender slet ikke virkningerne på langt. Men de store multinationale selskaber som Monsanto høster frugterne. De sidder på både såsæd og bekæmpelsesmidler. Bønderne kommer mere og mere i lommen på dem. Især i den tredje verden.

Det handler om at producere mere, hurtigere og billigere. Hvorfor tillader vi, at de forpinte grisesøer nu er presset til at føde så mange grise, at hundredtusindvis af dem dør. Argumentet for at fiksere søer, så de ikke kan røre sig, går på at de ligger for mange smågrise ihjel. Hvor langt skal vi bort fra naturen, før vi reagerer?

Som jeg har sagt udtallige gange her på blokken: Du har magten til at ændre forholdene. Køb lokale, økologiske produkter, køb produkter efter årstiden. Spis overvejende grønt – og NÆGT at købe kød fra dyr, der er pint og plaget – kort sagt: påvirk verden med dit køleskab.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12. juli 2010

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

n y d  d e  n y e  k a r t o f l e r  o g  s q u a s h


Mens de fleste har siddet klistret til TV-skærmen for at se, hvem der vinder verdensmesterskabet i fodbold, har jeg syslet med en ny kartoffelsalat. Jeg kan i al beskedenhed anbefale den – og så indeholder den den sunde tang.

Mine squash i potter er også allerede nu store nok til at nyde. Som alle ved, der dyrker squash, er problemet at finde nok ideer til anvendelsen, for der kommer bare SÅ mange!

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

kartoffelsalat med tang og squash

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

½ kg kartofler

1 lille håndfuld arametang

2 forårsløg

1 grøn squash

1 gul squash

50 g sorte oliven

1 håndfuld mynteblade

1 bdt koriander (kan erstattes af purløg)


 

 

dressing

5 spsk hørfrøolie (eller anden olie)

3 spsk kryddereddike

1 fed hvidløg

 


Kog kartoflerne og afkøl dem. Skær dem i skiver.

Overhæld tangen med kogende vand og lad den stå et kvarters tid.

Snit forårsløgene og skær squashene i terninger.

Afdryp tangen og bland tang, grøntsager og oliven. Findel krydderurterne og drys dem på.

Rør en dressing af olie, eddike og presset hvidløg. Smag godt til med salt og peber samt evt. et nip sukker.

Hæld dressingen over salaten og vendt rundt.


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11. juli 2010

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


d u  h a r  m a g t e n  –  b r u g  d e n !

Det er majoriteten, der bestemmer tingenes udvikling. Hvis du hører til den voksende skare, der mener, at dyr også er levende væsener, og skal behandles som sådanne, så brug din magt til at sige fra overfor dyremishandling.

Det kan du bl.a. gøre ved ikke at købe kød fra de milliner af dyr, der hver dag lever under ubeskrivelige forhold i staldene.

Tænk også på, at vores nære slægtning, grisen, deler en meget stor mængde DNA med os mennesker. Vi har utrolig mange ligheder, derfor er grise så velegnede til forskning. Og vidste du fx, at grisen, ligesom mennesket, kan blive solbrændt?

Majoriteten af mennesker er blevet enige om, at vi ikke skal slå mennesker ihjel og spise dem. Lad os nu blive enige om, at vi i al fald ikke skal MIShandle de dyr, vi evt. spiser.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10. juli 2010

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

d a g e n s  t o  s u n d e


Hvis du vil være sikker på at få nok af den gode omega 3 olie, så gør det til en vane at bruge den i dressinger til sommerens grønne salater i stedet for olivenolie eller andre olier.

Lav fx en dressing af hørfrøolie og citronsaft og smag til med sennep og dine foretrukne friske krydderurter samt salt og peber.

Jeg er selv vild med dild, men ofte smager den ikke af noget. Hvis du kan finde økologisk dild – eller selv dyrker det, er det en helt anden sag.


Gør det også til en vane at komme en god håndfuld tang i den grønne salat – eller kartoffelsalaten – eller kornsalaten eller, eller … glæd dig til næste uges salat. Det er en skøn spidskålssalat med tang.

Hæld kogende vand over tangen og lad den stå et kvarters tid – så er den klar til brug.

________________________________________________________________________________________________________________

9. juli 2010

_________________________________________________________________________________________________________________________________

p r o b l e m e r  m e d  v æ g t e n ?

Ikke overraskende har det vist sig, at fedmeoperationer ikke virker. Overspisning sidder nemlig et helt andet sted end i munden.

Vi bliver hovedsagelig tykke af for mange kalorier, skønt der kan være enkelte andre grunde. Men primært putter vi for meget i munden – og det er ofte det forkerte.

Siden jeg blev vegetar for mere end 40 år siden, har jeg vejet 60 kg. Det hænder, at vægten sniger sig op på 61 kg eller ned på 59 kg, men den kommer altid tilbage i balance, uden at jeg behøver at tænke over det.

Det har noget at gøre med det, jeg spiser. Jeg ELSKER nemlig mad og jeg spiser glad og gerne – og ofte, men følger du mine opskrifter, vil det være næsten umuligt at tage på i vægt. I tilgift bliver du sundere i al almindelighed.

Når man laver grønt, mister man lysten til sødt – og kroppen kræver simpelt hen mere af det sunde. Du kommer ind i den gode grønne cirkel.

Hvis du har tendens til overspisning, så prøv at finde ud af, HVOR sulten sidder. Er det i din bevidsthed (længsel efter noget)? er det i munden (lækkersult)? – eller er det virkelig en tom følelse i maven?


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8. juli 2010

__________________________________________________________________________________________________________________________________

o m e g a  3


Hvis du ikke spiser fisk, er det vigtigt at tænke på at få omega 3 fedtsyrer nok.

I vegetabilske produkter findes omega 3 i nødder og rapsolie. Men først og fremmest findes de i hørfrøolie.

Brug gerne 1 spsk hørfrøolie pr. person i salaten – eller drys malet hørfrø på morgengrøden eller myslien.

Hele hørfrø går nogenlunde ufordøjet igennem systemet, så mal dem, inden du spiser dem – og de skal være friskmalede, da de ellers harskner. Brug fx en kaffemølle.


______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

e n  r i g t i g  f r i k a d e l l eHvornår er en frikadelle en frikadelle? Den diskussion foregår mellem kødspisere og grønsagsgnaskere.

Mange kødspisere mener, at navne som frikadelle og postej er forbeholdt retter med kød. Jeg er helt uenig. Det må være tilberedningen og udseendet, der definerer, hvad en ret hedder.

Naturligvis kan man lave en postej eller en frikadelle med grønne produkter. Det vil vi fx gøre i denne uge.

Man kan bruge mange produkter til frikadellefars. I denne uge er bønner hovedingrediensen. På billedet ovenfor ses en frikadelle af bønnespirer. Den opskrift kommer en anden gang.

Men du kan også bruge kartofler, squash, rødbeder, gulerødder etc. Også ris eller linser kan være hovedpersonen i farsen – eller blandes sammen med revne grøntsager.

I bønnesopskriften her bruges æg som bindemiddel. Men spiser du ikke æg, så “bind” farsen med mosede kartofler, soyamel eller havregryn.

Og meget vigtigt: smag farsen rigtig godt til med krydderier eller krydderurter samt salt og peber – evt. også presset hvidløg.

Jeg foreslår bagte løg med aioli til frikadellerne, men du kan også vælge den lækre kartoffelsalat med ærter og radiser og/eller en grøn salat.


_______________________________________________________________________________________________________

agurkeruller

Ugens forret er en rigtig sommerting: agurkeruller med rygeost.

I sidste uge fortalte jeg om den dejlige rygeost, jeg havde fået af min gode ven Hans. Nu har han også givet mig lov til at bringe opskriften på bloggen. Her er den:


Hans’ rygeost

2 l økologisk, uhomogeniseret sødmælk

1/4 l gammeldags kærnemælk

1/2 tsk salt


rygning i kuglegrill:

2 håndfulde havrehalm

1 håndfuld store brændenælder


Lun mælken til 35-40 grader og bland den med kærnemælken i en skål. Lad det stå natten over til det er skilt i ostemasse og valle.

Hæld massen i en sigte som er beklædt med et klæde (stofserviet eller viskestykke), der anbringes over en skål. Sæt skålen i køleskabet et døgns tid til ostemassen er fast men stadig lidt lind.

Læg nu ostemassen over i den skål, som du vil servere den i, og pak skålen ind i stanniol på ydersiden (så den ikke sværtes af røgen, når osten ryges).

Læg halmen i en kuglegrill. Sæt skålen med rygeosten i modsatte side af halmen. Antænd halmen og læg brændenælderne ovenpå den brændende halm. Der vil nu være en kraftig røgudvikling. Læg låget på i 3-4 min. til osten er gyldenbrun på overfladen.

Fjern stanniolen og rengør skålen. Drys med almindelig kommen (ikke spidskommen) eller purløg – og brug fx osten som foreslået nedenfor.


____________________________________________________________________________________________________

s p i s   t a n g


Som du måske så på bloggen i sidste uge, er det netop blevet videnskabeligt påvist, at tang er virksom ved mange sygdomme, se under tang– eller prøv denne speltsalat med tang.

Tang passer i mange salater og supper – så brug tang med rund hånd.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

u g e n s  m e n u

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

agurkeruller med rygeost


De små agurkeruller med sommersalat ser måske ud, som om de er besværlige at lave, men det går lynhurtigt med en tyndskræller eller en såkaldt mandolin. Her er virkelig smag af sol og sommer.

Klik på billedet, så får du opskriften.


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

frikadeller


Frikadeller er en dejlig hverdagsret, som de fleste kan lide. I denne uge er det bønnefrikadeller, men prøv også nogle af de mange andre muligheder med linser, ris eller grøntsager.

Klik på billedet, så får du opskriften.


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

bagte rødløg


Bagte løg er et lækkert tilbehør til frikadeller eller postejer.

Du kan også vælge gule løg. Skær dem evt. igennem på tværs og dryp med lidt olivenolie og drys med rasp. Hvis du spiser ost, kan du lægge et lille stykke gorgonzola under raspen.


_____________________________________________________________________________________________________________________________

 

~ by kodfrifredag on 7. July 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: