ugens menu – uge 33

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækkerbidder. Men bloggen opdateres jævnligt med tip og opskrifter, så klik ind engang imellem.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. august 2010

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

I Danmark lever vi i et utrolig priviligeret hjørne af verden. I øjeblikket sulter 1 milliard mennesker jorden rundt. Mange dør af sult, ikke mindst børn. Det gør de bl.a. fordi vi – verdens mest kødspisende folk – vil have kød på tallerkenen hver dag.

De fleste af os vil gerne hjælpe, både de sultende og dem der bliver ramt af naturkatastrofer eller på andre måder bliver fordrevet fra hus og hjem. Vi sender penge – og det er godt.

Men har du tænkt på, hvor meget du kan udrette ved at tage en kødfri dag om ugen (meget gerne flere)?

Kødproduktion belaster klimaet enormt – mere end trafiksektoren – naturen forurenes og ikke mindst dyrene lider. Overdrevent kødindtag er desuden dårligt for vores eget  helbred.

Jeg tror ikke, der findes mange tiltag, der giver større bonus end at spise grønt. Og så smager det så skønt …

Mangler du mere inspiration til det grønne? Husk grøntsagsfestivalen i København i week-enden: www.grontsagsfestival.dk______________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. august 2010

_________________________________________________________________________________________________________

Der er ingen ende på alle de dejlige retter, man kan lave med artiskokker.

Risotto med artiskokker er en hurtig og lækker ret. Her er brugt artiskokhjerter fra glas, men kan du finde de små spæde artiskokker friske, så brug dem. Se nedenfor hvordan du trimmer dem.

risotto med artiskokker

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________

23. august 2010

___________________________________________________________________________________________________

dagens gode nyhed

Jyllandsaposten bragte forleden denne gode nyhed:

Otarian er navnet på helt ny fastfoodkæde, som har set dagens lys i London på Shaftesbury Avenue og Wardour Street og senere på året på shoppegaden Regent Street.

Her må gæsterne spejde forgæves efter ærkebritiske og fedtdrivende hurtigmad som Fish’n’chips og Yorkshirepudding.

Kædens mad er klimavenlig, bæredygtig og helt kødløs. Bagmanden, den australske miljøforkæmper Radhika Oswal, vil med Otarian vise Londonerne -og snart også New Yorkerne – at grøn mad er lækker mad, og han vil skærpe storbyboernes bevidsthed om klima og bæredygtighed.

” At spise kød skaber dårlig karma og en ond cirkel. Det ødelægger os miljømæssigt, økonomisk og socialt”, udtaler stifteren.

Kilde: Bighospitality. co. uk.

Gid vi snart fik noget lignende i Danmark!

_________________________________________________________________________________________________________________

dagens artiskokopskrift

Snup en gang sund, hjemmelavet fastfood, mens vi venter på en gedigen grøn butik i Danmark.

Lav en pizza med ugens tema, artiskokker:

pizza med artiskokhjerter

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________

22. august 2010

__________________________________________________________________________________________________

I Italien er friske artiskokker lige så almindelige som en schooter – og ofte ses de sammen.

Den bedste måde at spise friske artiskokker på er som nævnt nedenfor: grillede eller kogte. Men artiskokker på glas kan også være udmærkede. Prøv fx denne salat:


rissalat med artiskokhjerter

Bland 4 dl kogte brune eller sorte ris med 1 glas artiskokhjerter i kvarte, 2 store, hakkede  tomater uden kerner, 1 dl kogte kikærter (fx ristede kikærter), et par håndfulde små blade som spinat eller rødbedeblade og en god håndfuld basilikumblade + gerne lidt mynteblade.

Rør en dressing af olivenolie, citronsaft, reven citronskal, masser af presset hvidløg og hakket persille. Smag godt til med salt og peber + evt. et nip sukker og hæld dressingen over salaten.


_______________________________________________________________________________________________________

21. august 2010

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

artiskokken som medicin

Artiskokker er ikke blot lækre og hyggelige at spise, de er også meget sunde. Artiskokker indeholder bitterstoffer, der er gode for lever og galde – og er i det hele taget gavnlige for fordøjelsen.

Forsøg har vist, at artiskoksaft kan nedsætte kolesterolindholdet i blodet. Artiskokker er også vanddrivende, og for diabetespatienter er de især gode, fordi de indeholder stoffet inulin, som hæmmer blodsukkeret i at stige.

Kort sagt har artiskokker alle disse sundhedsmæssige fordele:

fordøjelsesfremmende

styrker lever- og galdefunktion

sænker kolesterolspejlet

forebygger ødemer

stabiliserer blodsukkeret

– og så er de tilmed kaloriefattige

Se opskrifterne længere nede på siden. I de kommende dage kommer der flere forslag til at nyde artiskokken.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. august 2010

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Skovspurven nyder sit nye foderhus udenfor mit køkkenvindue. Den får selvfølgelig fremragende vegetarmed – en skøn fuldkornsblanding!

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dagens citat

“Kødet stimulerer instinktet, men en entydig dyrkning af kødkøkkenerne er udtryk for regression og klimadumhed.”

Anders Holst Markussen i Weekendavisen

A prpos kilmadumhed: tag en kødfri dag om ugen – gerne flere. Det sparer mange ton CO2!

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

H.  C.  A n d e r s e n  s k r e v  o m  d e n …


Der var engang … Hvor vi ikke rigtig kendte til artiskokken i Danmark – i al fald groede den i gamle dage mest i køkkenhaverne rundt om på landets slotte og godser.

Det er altså en fornem plante, vi skal kigge på i denne uge. Og så er den oven i købet “kun” en tidsel!

Værsågod: her er den lækre artiskok:


Hvis man selv dyrker artiskokker, kender man den smukke blomst på den vækst, der i virkeligheden er en tidsel – og ikke nogen blomst eller grøntsag.

I “Gartneren og Herskabet” skriver H.C. Andersen om gartneren Larsen, der bringer den smukke blå blomst ind i herskabsstuen. “Hindustans Lotus”, udbrød Herskabet,” da de så den smukke blomst.

Så smuk var den, at prinsessen skulle have et eksemplar. Herskabet søgte i drivhusene og i blomsterhaven. “Nej, der er den rigtignok ikke”, sagde Gartneren. “Den er kun en ringe Blomst fra Køkkenhaven!” …”den ser ud som var den en blå Kaktus, og er dog kun Blomsten af Ærteskokken!”

Og så er det sket med herskabets beundring. Den smukke blomst bliver forment adgang til stadsstuen – men prinsessen har, som alle ægte prinsesser, hjertet på rette sted. Læs selv eventyret.


________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Artiskokken er så fornem, at den er en af de få spiselige vækster, der har både hjerte og skæg. Begge dele sidder godt gemt nederst under de stikkende blade.

Når man har nydt kødet på bladene én for én, kommer man ned til skægget, som forsigtigt skæres af med en kniv (se pilen på billedet). Nederst sidder bunden, som er en virkelig himmerigsmundfuld.

Artiskokkens “hjerte” er de bløde blade, som omslutter skægget. Disse “hjerter” kan købes på glas. Det samme gælder for bundene.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jeg har tidligere her på bloggen skrevet om mine gourmet-(med meget mere)-venner Mette og Hans. De er så store elskere af kvalitetsmad og gode produkter, at de har erhvervet fast ejendom i Italien. Det nyder jeg somme tider godt af. De små fine babyartiskokker på billedet har Mette og Hans fx hjembragt til mig. De er nemlig desværre sjældne at finde i Danmark. For mig er det rent guld!

På billedet kan du se, hvordan jeg har trimmet dem for grove blade og gjort dem parate til enten at komme under grillen eller blive braisseret som i opskrifterne nedenfor.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sådan ser de små babyartiskokker ud. Måske dukker de snart op i danske butikker? Jeg har set, at der er en avler i gang på Samsø, så jeg krydser fingre!


_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Sydpå findes artiskokkerne i kassevis, både små og store.


____________________________________________________________________________________________________________________________________

Grillning er godt … Al artiskokkens smag og intensitet bevares.

Denne lækkerbid er fotograferet på en biodynamisk gård på Sicilien, hvortil folk fra Palermo valfarter hver søndag for at nyde gårdens helt enestående giftfrie produkter og store madkunst.


___________________________________________________________________________________________________________________________________

u g e n s  a r t i s k o k – i d e e r

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

braisserede artiskokker


Her er Mette og Hans’ braisserede babyartiskokker. Det er en skøn lille forret eller frokostret. Køb dem gerne med hjem, hvis du er i Italien eller Frankrig i sæsonen.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

grillede artiskokker


Grillning gør en masse godt for artiskokker. Men brug kun de små artiskokker til grillning. Når jeg serverer dem, er de revet væk på et sekund!

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

artiskokker med kantarelstuvning


Artiskokker og hyggelige at spise, fordi man nyder blad for blad med en form for dip. Og så er de oven i købet meget sunde.

Klik på billedet, så får du opskriften – og ideer til dip.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

hvis du vil se de foregående menuer – så klik her

__________________________________________________________________________________________________

ugens menu – uge 1,

ugens menu – uge 2,

ugens menu – uge 3,

ugens menu – uge 4,

ugens menu – uge 5,

ugens menu – uge 6,

ugens menu – uge 7,

ugens menu – uge 8,

ugens menu – uge 9,

ugens menu – uge 10,

ugens menu – uge 11,

ugens menu – uge 12,

ugens menu – uge 13,

ugens menu – uge 14,

ugens menu – uge 15,

ugens menu – uge 16,

ugens menu – uge 17,

ugens menu – uge 18,

ugens menu – uge 19,

ugens menu – uge 20,

ugens menu – uge 21,

ugens menu – uge 22,

ugens menu – uge 23,

ugens menu – uge 24,

ugens menu – uge 25,

ugens menu – uge 26,

ugens menu – uge 27.

ugens menu – uge 28,

ugens menu – uge 29,

ugens menu – uge 30,

ugens menu – uge 31,

ugens menu – uge 32

~ by kodfrifredag on 19. August 2010.

4 Responses to “ugens menu – uge 33”

 1. Kære Kirsten

  Det er en fornøjelse hver gang man kommer ind på siden her.
  MEGET inspirende. Det danske folk skal være glade for at få så mange spændende opskrifter helt gratis. Håber at du får flyttet rigtig mange væk fra kødgryderne. K.h. Mette

 2. Stærkt billede og stærkt budskab – det er faktisk så enkelt….

  • Hi Bibbi,
   Tak for din kommentar. Jeg kommer tilbage til en underskriftsindsamling en af dagene – til fordel for de 1 milliard sultende.
   Kh
   Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: