blomkålsfrikadeller med savoydolmere
blomkålsfrikadeller med savoydolmere
_____________________________________________________________________________________________________________________________
frikadeller
300 g blomkål
ca. 1 dl sojafløde
ca. 1 dl rasp
1 spsk hakket salvie eller anden krydderurt
1 æg (eller ca. 2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
hvedemel
olie til stegning
savoydolmere
8 savoykålsblade
1 dl quinoa eller brune ris
1 dl kogte bønner, fx limabønner eller kidneybønner
½ dl finthakkede hasselnødder
½ spsk tørret basilikum
ca. 1 dl speltrasp (eller alm. rasp)
1-2 dl sojafløde
tamari
4 fed hvidløg
Del blomkålen i små buketter og læg dem i kogende vand 5 minutter. Afdryp dem (drik kogevandet eller gem det til en suppe).
Mos blomkålen med en gaffel og bland den med fløde, rasp og salvie. Smag til med salt og peber.
Rør ægget i og lad farsen stå en halv times tid.
Vurdér konsistensen og se, om der skal mere rasp i eller mere fløde. Farsen skal være sådan, at du kan forme frikadeller af den.
Lav 8-10 frikadeller af farsen med hænderne. Tag lidt hvedemel til hjælp og sæt frikadellerne på en godt varm pande med olie. Steg dem gyldne på begge sider.
Skyl frøene til dolmerne i lunkent vand og kog dem i 2 dl nyt vand ca. 10 minutter. Al væden skal være kogt væk. Tilsæt et drys salt og lad frøene afkøle under låg (brug evt. en rest fra dagen i forvejen). Brune ris koges ca. 35 minutter.
Mos bønnerne med en gaffel og rør dem i quinoaen sammen med nødder, basilikum og rasp. Rør så meget sojafløde i, at farsen bliver en fast masse. Smag til med tamari og peber. Hak hvidløgene og rør dem i.
Læg kålbladene i kogende vand 3-4 minutter. Afdryp dem og fjern det groveste af ribberne nederst på bladene.
Fordel fyldet i kålbladene, fold siderne ind og rul dem sammen. Eller fold bladene sammen øverst, his det er store blade, og bind et stykke bomuldsgarn omkring.
Sæt eller læg dolmerne i et lavt ovnfast fad og hæld lidt kogende vand i bunden. Dæk fadet med folie og sæt det i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.
Du kan servere en tomatsovs til frikadellerne og dolmerne, evt. smagt til med frisk estragon.
tip
Hvis du bruger HUSK i stedet for æg, skal du forsøge dig lidt frem med væden. Vurdér lidt ad gangen, hvor meget væde der skal til, for at farsen bliver tilpas fast.
_________________________________________________________________________________________________________________________
De ser lækre ud, gad vide om jeg kan få kæresten til at spise dem? ;-)
God weekend
Mange hilsner
Birthe
Ja, den store udfordring med det grønne er jo de kære mænd, der elsker en luns kød!
Kh
Kirsten