masala dosa – indiske kikærtepandekager

masala dosa – indiske kikærtepandekager med spicy kartoffelfyld


Denne ret stammer fra den indiske delstat Kerala, hvor masala dosa er højt elsket som morgenmad. Jeg er vild med retten på alle tider af døgnet, men her i landet passer den nok bedst som en hovedret.

Måske tænker du, “åh nej, det er altså for besværligt”. Så tænk om igen. Det er supernemt. Pisk dejen sammen dagen i forvejen og brug også kogte kartofler fra dagen før.

Det er svært at få pandekager uden æg til at lykkes – men her har du en virkelig skøn opskrift.

Se også om masala dosa her: http://wp.me/pHBxF-1y9


3  dl kikærtemel (købes i indvandrerbutikker)

1 dl rismel

2-3 dl vand


 

fyld

½ kg g kartofler

100 g g løg

1 chili

½ spsk sorte sennepsfrø

3 spsk rapsolie

ca. 1 ½ dl grøntsagsbouillon

1 spsk hakket ingefær

2 tsk gurkemeje

2-3 tsk garam masala

koriander


 

Pisk kikærtemelet og rismelet ud i 2 1/2 dl vand. Lad dejen stå en times tid eller til næste dag.

Kog kartoflerne godt møre og pil dem. Skær dem i små terninger.

Hak løg og chili (fjern kernerne).

Rist sennepsfrøene i en tør gryde indtil de ”springer” (læg låg på gryden). Tag gryden af varmen og tilsæt olien. Kom løg og chili i og svits til løgene er klare.

Tilsæt ingefær, krydderier og kartofler. Drys med lidt salt. Hæld bouillonen ved og lad kartoflerne simre 5-6 minutter. Mas dem gerne lidt ud. Tilsæt hakket koriander og smag til.

Bag pandekagerne: vurdér om der skal tilsættes lidt mere vand. Dejen skal have konsistens som en almindelig pandekagedej.

Spray en pande med lidt olie og bag 4 store, tynde pandekager af dejen. Vend ikke pandekagerne før der er bobler op på overfladen, og du kan få en spatel ind under dejen.

I Indien er pandekagerne altid meget store. Hvis din pande ikke er stor nok, så bag 6-8 mindre pandekager.

Rul fyldet ind i pandekagerne og servér dem straks. På fotoet er pandekagen ikke foldet sammen – det er fordi du skal se fyldet.

Giv gerne et stærkt kokos- og ingefærdip til:


kokos- og ingefærdip

Riv et par spsk frisk kokos og ingefær og rør det i 1 ½ dl soja cuisine. Smag til med frisk hakket chili eller tørret chili og lidt salt.


~ by kodfrifredag on 7. October 2010.

10 Responses to “masala dosa – indiske kikærtepandekager”

  1. Ej hvor lyder det lækkert. Tak for en spændende opskrift :)

  2. Helt fantastisk! En ny livret for mit vedkommende.

  3. Utrolig lækkert! Jeg holdte “Indian-reunion” med 2 rejsekammerater og disse dosaer var et kæmpe hit!

    • Kære Gitte,
      Det er jeg rigtig glad for at høre. Faktisk er jeg lige kommet hjem fra Indien med en ny opskrift på pandekagerne – nu med fuldkorn. Den kommer på bloggen på et tidspunkt.
      Kh
      Kirsten

  4. Kikærtemel kan altså også sagtens købes i helsekostbutikker og andre velassorterede supermarkeder.
    Men ellers, så skal jeg i hvert fald have afprøvet denne opskrift, det lyder lækkert :)

  5. Jeg har også lige været i Indien og smagte også kikærtepandekager. De er vildt gode. Har bestemt mig for at lave dem i aften.
    I øvrigt synes jeg det er sjovt, at du kalder det “indvandrerbutikker”. Jeg købte mit kikærtemel i Helsam.

    • Kære Helle,
      Jeg håber, kikærtepandekagerne smagte godt. Jeg har lige fået en helt original opskrift på dem i Indien, så der kommer snart endnu er version på bloggen.
      Tak for oplysningen om Helsam. Jeg vidste ikke, at de har taget kikærtemel på programmet.
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: