ugens menu – uge 41

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækkerbidder. Men bloggen opdateres jævnligt med tip og opskrifter, så klik ind engang imellem.

______________________________________________________________________________________________________________________________

18. oktober 2010

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

t a k  t i l  d y r e n e s  b e s k y t t e l s e


 

 

Ovenstående kunne man læse i Politiken søndag den 17. oktober. Dejligt at nogen siger fra overfor dyremishandlingen.

Hvis dyrene skal have et anstændigt liv, er det nødvendigt at sige, nej, nej og atter nej – og nægte at støtte produktionen. Nedsæt kødforbruget og køb kun kød fra dyr, der har haft et ordentlig liv.

 

Se evt. mere her:

http://www.meat.org/

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. oktober 2010

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

s n u p  e n  s ø n d a g s – s m o o t h i e

 

De danske jordbær er forlængst forduftet, så du må kigge i fryseren efter jordbær. Hvis du har nogle liggende, så kan du hurtigt lave en skøn smoothie, der også kan nydes som en slags dessert.

 

 

 

jordbær smoothie

Kom 10-15 frosne jordbær (eller et par dl blåbær) i blenderen sammen med 1-2 bananer, 2 dl appelsinjuice, 2-3 dl sojamælk (evt. kokosmælk eller yoghurt), 2 spsk citronsaft og evt. 1 spsk ahornsirup.

Blend det hele, evt. sammen med et par isterninger. Smag til, hæld i glas og pynt evt. med et mynteblad.


 


 

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. oktober 2010

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

v i l d  m e d  v i l l u m s e n

 

 

 

Politikens tegner Jørn Villumsen er genial til at spidde dyremishandlerne. Jeg har før skrevet om hans tegninger her på bloggen.

Sidste nyt til de forpinte kyllinger er, at justitsminister Lars Barfoed vil skrive til kyllingeproducenterne, at antallet af de 9 millioner kyllinger, der får ætset fødderne væk årligt, skal halveres – i løbet af 2 år forstås. Ingen grund til panik her. Det handler jo bare om kyllinger. Let´s take it easy.

Er du stolt over det, hr. Barfod? Kunne det måske gøres en lille smule bedre?

Men lad os se. Måske har kyllingeproducenterne, der holder 40.000 kyllinger under ét tag, slet ikke tænkt over at det er dyremishandling. Her går 20 fuldvoksne kyllinger pr. kvadratmeter. I deres 30-40 dage korte liv skiftes strøelsen ikke. Det koster nemlig penge. Til gengæld kunne det nedbringe ætsningerne betragteligt.

Men mon dog ikke et venligt brev fra en venlig hr. Barfoed til rette op på problemerne? Jeg kan da dårligt forestille mig andet.

Hvis du som forbruger ikke er helt så sikker, så boykot dyremishandlingen.

Hvis det er svært at undvære kødet, så start med en enkelt kødfri dag om ugen. Inden længe vil du være afhængig.


__________________________________________________________________________________________________________________________________

svært at sige farvel til kødet

 

Som jeg skriver nedenfor om mødet i Etisk Råd om kød og klima, har danskerne svært ved at skære ned på kødindtaget (vi er verdens mest kødspisende folk).

I går havde Dagbladet Information en interessant artikel om samme emne.

Læs mere her: http://www.information.dk/247780

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. oktober 2010

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

har vi et ansvar for planeten – eller?

Det var et rigtig interessant debatmøde Etisk Råd havde arrangeret i går. De to indlægsholdere var mildest talt uenige om, hvordan vi løser klimaproblemet ved hjælp af det, vi putter på vores tallerken.

Morten Dige, lektor ved Institut for Filosofi og Idéhistorie ved Århus Universitet, sagde nej til pligten til at holde op med at spise kød (jeg vil selv i parentes bemærke, at mindre kan gøre det i en overgangsperiode). Han syntes ikke, at det var HAM, der skulle gøre verden bedre. Morten Dige vægter meningsfyldt samvær og det at spise en stor oksebøf højt.

Personligt synes jeg, at meningsfyldt samvær forudsætter, at der IKKE er en stor bøf på tallerkenen.

Den anden debattant, Mickey Gjerris, lektor ved center for Bioteknologi og Risikovurdering ved Københavns Universitet, mente derimod, at “rigtige mænd spiser kikærter”.

Med en belastning på 18% af den samlede CO2 udledning fra animalsk produktion, mente Mickey Gjerris, at vi selv må sige stop. Politikerne gør det ikke. Han understregede mit synspunkt, at vi hver især har en pligt til at behandle planeten på en bæredygtig måde.

Begge var dog enige om, at vores behandling af produktionsdyr er HELT uacceptabel.

Mødes understregede i høj grad, hvor vanskeligt det er, at ændre på tingenes tilstand, hvis halvdelen af verdens befolkning ikke nærer kærlighed til den klode, vi bor på.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

svært at sige farvel til bøffen

 

Sammenfaldende med mødet med Etisk Råd om kødspisning, som jeg skriver om nedenfor, havde Dagbladet Information i går en artikel om danskernes manglende lyst til at skære ned på kødet.

Læs mere her: http://www.information.dk/247780

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

14. oktober 2010

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

m a d  o g  k l i m a

 

Husk at det er i dag, Det Etiske Råd holder debatarrangement om klima og fødevarer.

Arrangementet finder sted på KafCafeen, Skindergade 3 i København, kl. 16.30-18.00.

Se mere her: www.etiskraad.dk

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

n y d  d e  s i d s t e  t o m a t e r



________________________________________________________________________________________________________________________________

Det er endnu muligt at købe danske tomater – og har du selv drivhus, høster du sikkert de sidste tomater nu, måske mere grønne end røde. Du kan fx bruge de grønne til de langtidsbagte tomater nedenfor, måske blandet med nogle røde.

Tomater er en af de dejligste frugter, der findes. Mon der er nogen, der ikke elsker tomater? De er enormt anvendelige, de smager dejligt på et stykke rugbrød, drysset med purløg, de er skønne i salatskålen, de er gode i supper, de er brillante som sovse og de forhøjer næsten enhver anden ret.



De lækreste tomater er de store solmodne bøftomater, som fx dem på billedet, der er høstet på Sicilien. Men små krydrede blommetomater er heller ikke at kimse af. Nu lakker den danske tomatsæson mod enden. Glæd dig til næste sommer og lad de sure tomater fra Sydeuropa blive, hvor de er.


_____________________________________________________________________________________________________________________________________

ugens tomatopskrifter

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

langtidsbagte tomater


Langtidsbagte tomater en en skøn lækkerbid. Drysset med tørrede krydderurter, salt og sukker – og dryppet med lidt god olivenolie får de hurtigt ben at gå på.

Bag dem helst en dag, hvor du alligevel har ovnen tændt.

Klik på fotoet, så får du opskriften.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________

tomatsalat med rucola


Mon ikke tomatetr er den frugt, der oftest lander i salatskålen? Her er et bud på en superenkel tomatsalat.

Du kan få lidt mere “udvidede” udgaver i den marokkanske tomatsalat og tomatsalat med squash”spaghetti”.

Klik på fotoet, så får du opskriften.


___________________________________________________________________________________________________________________________________

chunky tomatsuppe


Denne tomatsuppe er både lækker og hurtig at lave. Og så er der forskellige muligheder for at variere den.

Klik på fotoet, så får du opskriften.


______________________________________________________________________________________________________________________________

knækbrød med kerner og frø

Knækbrød er en dejlig følgesvend til både supper og salater. Denne opskrift er supernem, og knækbrødet er smækfyldt med fibre.

Klik på fotoet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

hvis du vil bladre i de foregående menuer – så klik her

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ugens menu – uge 1,

ugens menu – uge 2,

ugens menu – uge 3,

ugens menu – uge 4,

ugens menu – uge 5,

ugens menu – uge 6,

ugens menu – uge 7,

ugens menu – uge 8,

ugens menu – uge 9,

ugens menu – uge 10,

ugens menu – uge 11,

ugens menu – uge 12,

ugens menu – uge 13,

ugens menu – uge 14,

ugens menu – uge 15,

ugens menu – uge 16,

ugens menu – uge 17,

ugens menu – uge 18,

ugens menu – uge 19,

ugens menu – uge 20,

ugens menu – uge 21,

ugens menu – uge 22,

ugens menu – uge 23,

ugens menu – uge 24,

ugens menu – uge 25,

ugens menu – uge 26,

ugens menu – uge 27.

ugens menu – uge 28,

ugens menu – uge 29,

ugens menu – uge 30,

ugens menu – uge 31,

ugens menu – uge 32,

ugens menu – uge 33,

ugens menu – uge 34,

ugens menu – uge 35,

ugens menu – uge 36,

ugens menu – uge 37,

ugens menu – uge 38,

ugens menu – uge 39,

ugens menu, uge 40


~ by kodfrifredag on 14. October 2010.

2 Responses to “ugens menu – uge 41”

  1. Hej Kirsten,
    Mon du vil fortælle noget om miso?
    Jeg ville lave blomkålssalaten med druer og mandler – og MISO.
    Superbrugsen havde det ikke, Føtex havde det ikke. Sundkostforretningen havde forskellige former for miso-pasta, som jeg endte med at købe (54,-kr.), men jeg var slet ikke sikker på, at det var det rigtige. Jeg opløste lidt i kogende vand og blandede i appelsinsaften, m e n det var da vist ikke det, der var meningen. Salaten smagte udmærket, men jeg er efterladt med opfattelsen af, at noget var galt. Vil du hjælpe mig på vej?
    Venlig hilsen
    Kirsten Eskildsen

    • Heh Kirsten,
      Hyggeligt at høre fra dig igen. Jeg tror, du har købt den mørke miso, som er bedst egnet til en misosuppe. Prøv af røre 1 tsk. ud i en kop kogende vand (du skal ikke koge misoen med, så mistes gode enzymer). Kom evt. lidt fintsnittet forårsløg i og nyd suppen som en dejlig opkvikker.
      Til dressinger en den lyse eller hvide miso bedst. Den findes normalt i helse- kostforretninger, men du kan også bruge en almindelig olie-eddikedressing til blomkålssalaten, måske med lidt frisk basilikum. Kærlig hilsen Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: