ugens menu – uge 44

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.

OBS: vær opmærksom på, hvis du vil printe en opskrift ud, ikke at trykke på “print”! Bed din egen computer om at udskrive side 1-2. Eller kopiér opskriften over i word og print den ud dér.

______________________________________________________________________________________________________________________________

10. november 2010

_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

b r u g  h o v e d e t

 

– siger de i Sydkorea. Altså kålhovedet. Koreanerne spiser kimchi – den specielle mælkesyregærede kinakål med mængder af chili – morgen, middag og aften.

Men nu er der krise. Finanskrise? -jo, ganske vist. Men det her er en krise af langt større dimensioner. Der er nemlig sket det, at kålhøsten har slået fejl i år, og nu koster et kinakål 60 kr. Det er fuldstændig uhørt i et land, hvor 70% af borgerne laver deres egen kimchi og ikke har den ringeste forestilling om, hvordan de skulle kunne overleve uden den gærede kål, der scorer megahøjt på chili-styrke-skalaen.

 


Da jeg rejste i Sydkorea i 1985 havde hver eneste hus, stort som småt, nogle store lerkar stående bagest i haven. Her stod kålen og gærede, og man var sikker på, at der altid var en krukke parat til brug.

I dag, forlyder det, har koreanerne fået specielle kimchi køleskabe til denne form for fermentering. Men altså nu ingen kål at syrne.

Der er krise i landet!

Tænk hvis vi var lige så passionerede i Danmark omkring en grøntsag. Måske ville det gavne folkesundheden?

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

9. november 2010

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

s å  e r  d e t  s u p p e v e j r !

 

Jeg er ikke til vinter og kulde. Men nu er den her. Den bider og rusker – og så er det vidunderligt at komme hjem og lave en portion dampende hed suppe, smækfyldt med alverdens dejlige grøntsager, dufte og smagsnuancer.

Det finder man bl.a. i en italiensk minestronesuppe.

Prøv at varme krop og sjæl med den her:

minestronesuppe


Klik på billedet, så får du opskriten.

Hvis du ikke lige har kogte bønner liggende i fryseren, så snup en dåse økologiske bønner i supermarkedet. Og brug de grøntsager, du har liggende. Minestrone kan spises med mange slags grøntsager.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

8. november 2010

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

r å t  e r  g o d t

 

NU er tiden kommet, hvor det er skønt med en dampende varm suppe, men det er vigtigt også at huske de rå grøntsager.

Der er meget snak om raw food i øjeblikket, og der er ingen tvivl om, at det er vidunderlig livgivende mad – men her i vinterhalvåret har jeg selv brug for noget, der er varmt, ind imellem. Men det er i de ubehandlede grøntsager, at der er rigtig meget saft og kraft.

Derfor vil jeg i dag anbefale en lækker rødbedesalat. Her er brugt de bolsjestribede rødbeder, men salaten bliver nøjagtig lige så god med de almindelige ensfarvede. Klik på billedet, så får du opskriften.

Da jeg for mange år siden rejste i Syrien, fik jeg på alle restauranter serveret en tallerken propfyldt med mange forskellige friske krydderurter og radiser inden hovedretten. En lignende “vitalitetstallerken” er det en god idé at indføre vinteren igennem.

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. november 2010

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

s k a l  v i  b y t t e  l i n k s ?

 

Sidst i denne måned har kødfrifredag.dk 1 års fødselsdag. Jeg startede bloggen i forbindelse med klimatopmødet, som der desværre ikke kom så meget ud af.

Til gengæld er kødfrifredag.dk vokset støt og stadigt. Måned for måned kommer der flere og flere brugere. Jeg er lykkelig over, at så mange har lyst til at læse om den dejlige grønne mad (og forhåbentlig også spise den).

Selv er jeg jo helt høj over, hvor megen glæde, vitalitet, nydelse og livskvalitet, der findes i den grønne og bæredygtige mad –  derfor er jeg rigtig glad hver gang, der er en mere, der har lyst til at spise med.

Omsider har jeg fået fremstillet en lille “label”, som du kan sætte i sidepanelet på din blog eller på facebook/twitter, hvis du synes om kødfrifredag.dk og har lyst til at dele den med DINE venner og læsere.

 

 

Hvis du vil bruge “etiketten”, så snup den her. Så vil jeg til gengæld henvise til din side. Send mig gerne en mail: kirsten.skaarup@privat.dk

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

6. november 2010

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

k l a s s i k e r

 

Den gode gamle selleribøf med panering og hele svineriet (her mener jeg selvfølgelig bearnaissesovs) er der blevet gjort meget grin med gennem tiden.

Ikke desto mindre vil jeg på denne solbeskinnede novemberdag lave selleribøf classic for første gang i mange år. Jeg husker det nemlig, som en særdeles lækker ret. Men alle syntes bare, at det var det mest fodformede, der fandtes, så jeg har holdt en lang pause. Men nu skal det være!

Det hører du mere om, hvis smagen bliver, som jeg husker den.

Hvis du ikke kan vente, så prøv min opdaterede udgave af selleribøffen. Kig her: http://wp.me/pHBxF-o4

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. november 2010

___________________________________________________________________________________________________________________________________

d a n m a r k  i  f r o n t


I det seneste nyhedsbrev fra Dansk Vegetarforening kan man som sædvanlig læse mange interessante ting, små som store.

Til de mindre hører, at kronprinsesse Mary ser ud til at interessere sig for raw food. Og måske er det ikke så lille en sag trods alt. For hvis kongelige og kendte går foran med nye og sunde madvaner, er det noget, der kan få os andre til at lytte.

Så please, Mary: klø på med det grønne!

En anden langt mere alvorlig sag er, at Danmark er i førertrøjen, når det drejer sig om at forbruge af jordens ressourcer. Man kan sige, at vores såkaldte klimaaftryk er enormt stort.

Grafen her stammer fra WWF:


Faktisk ligger vi på tredjepladsen kun overgået af De Forenede  Arabiske Emirater og Qatar. Vores enorme forbrug af “jord” skyldes først og fremmest vores abnormt store produktion af dyr. Det er en af de ting, der belaster planeten allermest.

Hver eneste bid kød mindre, vi spiser, jo mere vil vi hjælpe kloden.

Hvis du vil læse flere nyheder fra den grønne front, så tilmeld dig til Vegetarforeningens nyhedsbrev her: http://vegetarforening.dk/nyhedsbrev

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

n y d


e f t e r å r e t s  s i d s t e


v i l d e  s v a m p e



Måske er det endnu muligt at finde de sidste kantareller i skoven, skønt jeg tror, de er regnet væk.

Men du kan stadig købe dem i supermarkedet eller hos grønthandleren. Så slut svampesæsonen af med en lækker tærte med jordnøddebund.

Hvis du vil have en lille snack til forret, så lav en grov bønnehummus – og bag evt. det lækre knækbrød, som jeg introducerede for et par uger siden. Det får lige lov at komme med igen, fordi hummussen og brødet klæder hinanden så godt.


De to ting er også lækre som en lille sultslukker om eftermiddagen, når blodsukkeret daler.

Vidste du i øvrigt, at bønner og kornprodukter er blandt de allerbedste produkter til at holde blodsukkeret stabilt?


Hvis du ikke har lyst til at bage knækbrød så giv ovnbagte pastinakker til hummussen i stedet.


Salaten er supernem og passer fint til svampene med radicchioens bitre smag.

Hvis det er for sent at finde spidskål, så vælg hvidkål i stedet.



________________________________________________________________________________________________________________________________

u g e n s  m e n u

________________________________________________________________________________________________________________________________

bønnehummus


Hummus hører til det allermest populære mad her på bloggen. Det må være alle danskeres livret. Jeg er helt enig. Jeg kan nærmest ikke få hummus nok.

Og når man er storspiser af hummus, kan må få brug for lidt afveksling. Den kommer her med halvt kikærter/halvt kidneybønner – og lidt mere knald på smagen.

Prøv den før din nabo!

Klik på billedet, så får du opskriften.


________________________________________________________________________________________________________________________________________

groft knækbrød med frø og kerner


Måske har du allerede prøvet det lækre knækbrød. Opskriften har ligget på bloggen et par uger.

Ellers er det tid at prøve nu. Knækbrødet er mindre end lynhurtigt ar bage.

Klik på billedet, så får du opskriften.


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ovnbagte pastinakker med timian


De små stave af pastinak er lækre at spise sammen med den grove bønnehummus – men de er også fine som tilbehør til plantefrikadeller eller en bønnepostej.

Klik på billedet, så får du opskriften.


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kantareltærter


Kantareller med jordnøddebund. Lyder det ikke lækkert? Jeg er ret vild med disse tærter, der kan bages i portionsstørrelse eller i en stor tærteform.

Bager du tærterne i portionsstørrelse, er de praktiske at have med som madpakke på arbejde.

Klik på billedet, så får du opskriften.


_________________________________________________________________________________________________________________________________________

spidskål/radicchiosalat



Salaten med de smukke farver har en skøn bitter-sød smag. Mandler og tørret frugt balancerer det hele.

Klik på billedet, så får du opskriften.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

hvis du vil bladre i de foregående menuer – så klik her

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ugens menu – uge 1,

ugens menu – uge 2,

ugens menu – uge 3,

ugens menu – uge 4,

ugens menu – uge 5,

ugens menu – uge 6,

ugens menu – uge 7,

ugens menu – uge 8,

ugens menu – uge 9,

ugens menu – uge 10,

ugens menu – uge 11,

ugens menu – uge 12,

ugens menu – uge 13,

ugens menu – uge 14,

ugens menu – uge 15,

ugens menu – uge 16,

ugens menu – uge 17,

ugens menu – uge 18,

ugens menu – uge 19,

ugens menu – uge 20,

ugens menu – uge 21,

ugens menu – uge 22,

ugens menu – uge 23,

ugens menu – uge 24,

ugens menu – uge 25,

ugens menu – uge 26,

ugens menu – uge 27.

ugens menu – uge 28,

ugens menu – uge 29,

ugens menu – uge 30,

ugens menu – uge 31,

ugens menu – uge 32,

ugens menu – uge 33,

ugens menu – uge 34,

ugens menu – uge 35,

ugens menu – uge 36,

ugens menu – uge 37,

ugens menu – uge 38,

ugens menu – uge 39,

ugens menu, uge 40,

ugens menu, uge 41,

ugens menu – uge 42,

ugens menu – uge 43


~ by kodfrifredag on 4. November 2010.

2 Responses to “ugens menu – uge 44”

  1. Jeg er bare så glad på dine vegne Kirsten

    KH

    Pjevs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: