ugens menu, uge 37, 2011, HOT – frikadeller fra Mellemøsten

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. september 2011

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


n y e  m e d l e m m e r  a f  f a m i l i e n


nye grøntsager med personlighed

I disse år kommer der en del nye grøntsager. Der er ganske vist ikke mange hvide pletter på kortet over uopdagede grøntsager rundt om på jorden, og helt nye arter finder vi nok ikke.

Men der bliver avlet spændende nye former frem af de velkendte grøntsager.

Fx er jeg for nylig stødt på en gulerod, der er mere rød end gul – og den stribede rødbede er også en virkelig  pyntelig nyhed i grøntsagskassen – og i maden.

Prøv en:

bolsjestribet rødbedesalat


Klik på billedet, så får du opskriften.


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. september 2011

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


n u  v i  s n a k k e r  o m  r ø d b e d e r



en sund rod

Rødbeder er billig, sund og velsmagende mad. Det er utroligt, så meget “gods” der er i den runde knold.

Rødbeder indeholder meget folat samt jern, kalk og fosfor. Kalorieindholdet pr. 100 g er så lavt som 51.

Rødbeder har utallige anvendelsesmuligheder. Nu er det ved at være sæson for ovnbagte grøntsager, og her passer rødbeder perfekt sammen med kartofler, pastinakker og gulerødder.


ovnbagte grøntsager


Klik på billedet, så får du opskriften.


rødbeder med to slags topping


Du kan også lave et par rå salater – eller en varmende suppe.

Klik på billedet, så får du opskriften.


rødbedesuppe

Klik på billedet, så får du opskriften.


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19. september 2011

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


r o s e n p e b e r  &  r ø d b e d e


Da jeg var på Sicilien i forrige uge, boede jeg bl.a. på et dejligt agriturismo (en slags hotel – ofte nedlagt landbrug), som jeg kommer tilbage til på torsdag.

På de omliggende jorder groede en masse træer med rosenpeber, som netop var plukkemodne. Det benyttede jeg mig af og har hjemført en masse af de små røde peberkorn, som er en af mine yndlingskrydderier.

Rosenpeber giver en ganske særlig sødlig pebersmag til maden.



rødbede & rosenpeber

Rosenpeber er lidt dyrt i Danmark og er vistnok ikke særlig brugt. Men rosenpeber giver et dejligt pift til mange retter og rækker langt, da man ikke skal overdosere.

Da det nu er ved at være rodfrugttid, vil jeg anbefale en grillet rødbede med løg og rosenpeber.


grillet rødbede med chutney af rødløg


Klik på billedet, så får du opskriften.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. september 2011

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


s v a m p e å r



intet er så galt …

at det ikke er godt for noget. Mens vi andre sukker over regnvejret, har svampene et rigtig godt år.

Selv har jeg ikke haft megen tid til at samle svampe i år, men er der noget så skønt som at finde de små tætte tingester mellem løv, grene og blade? Jeg tror, det kun kan sammenlignes med at finde guld!

Jeg hører fra venner og bekendte, hvordan de hjemfører store mængder kantareller og rørhatte.  Men hvordan når man overhovedet at spise den store høst?


en duft af skovbund 

Hvis man ikke kan nå at spise svampene, mens de er friske, er det allerbedst at give dem til de venner, der ikke samle svampe. De bliver lykkelige!

Svampene kan dog også fryses. Men jeg synes ikke det er optimalt. De mister for megen smag.

Den bedste måde at konservere svampe på, er at skære dem i tynde skiver og trække dem på en sytråd.

Hæng guirlanderne op i køkkenet, hvor de vil pynte og snart vil sprede deres dejlige duft af skovbund – og ikke mindst give fantasier om mange herlige retter i vinterens løb.


spaghetti med svampe

Hvis du er ude og samle svampe i dag og vil lave en hurtig ret af fangsten, så prøv denne pastaret:



Klik på billedet, så får du opskriften.


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. september 2011

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


k a r t o f l e r n e  k o m m e r


kartoflerne får en renaissance

Efter i mange år at have været fortrængt fra tallerkenen af ris og pasta er den gode gamle kartoffel atter i fremgang i Danmark.

De nye stjernekokke bruger masser af kartofler i deres kulinariske menuer, og det er med til at sætte katoflen på bordet igen – også derhjemme. Og det er især kvalitetskartofler, der efterspørges. Det er dejligt.

Da kartofler er en af mine yndlingsspiser, klapper jeg i hænderne. Kartofler er også gode for folkesundheden, for kartofler er både sunde og velsmagende. Og at de skulle fede, er en gammel skrøne. Det er den brune sovs, der feder. Og den finder man ikke her på siden.


kartoffel-squashtærte

En god måde at bruge kartofler på, er i en tærte. I dagens tærte følges kartoflerne med squash, som der er rigtig mange af i øjeblikket.

Du kan fx servere de mellemøstlige frikadeller nedenfor sammen med tærten.

Klik på billedet, så får du opskriften.


_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. september 2011

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


d a g e n s  k å l h o v e d



… går ubeskåret til Margrethe Vestager

– og det er ikke negativt ment – tværtimod!

Margrethe Vestager er den eneste, så vidt jeg har fulgt med, der har snakket om madens betydning i vores liv.

I valgkampen har der ikke været debat om den store klimabelastning, som produktion af dyr udgør, der har ikke været snakket om forgiftet grundvand, og der har ikke været snakket om forpinte dyr.

Men Margrethe har alligevel fat i noget. Til Politiken sagde Margrethe Vestager i går:

“Køkkenet er et af de bedste steder at være. Jeg elsker at lave mad, og jeg elsker at spise mad, og jeg beundrer mennesker, som laver ny mad, nye kombinationer. For mig er mad en af de stærkeste kulturbærere overhovedet …”

Nu håber jeg så bare, at Margrethe tager de grønne briller på. Til lykke med valget – brug sejren til naturens fordel!


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. september 2011

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ttt


H O T  e r  G O D T

 


f r a  K ø g e  t i l  M e l l e m ø s t e n  



mine egne chili

Det er rigtig sjovt – og nemt – at dyrke sine egne chili. Jeg har fået planterne nedenfor forærende af min tidligere genbo, som har drevet planterne frem fra chilifrø, hun selv har høstet fra modne chili.

Jeg har de to chiliplanter stående på altanen. Den ene trives lidt bedre end den anden, men de vil helt bestemt levere masser at brændende bæster. 


_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________










______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

En hel sækfuld som på billedet fra Indien bliver det jo nok ikke til, men der skal nu heller ikke bruges særlig meget chili i ugens frikadeller fra Libanon.



mellemkrydret mad fra Mellemøsten

Mad fra Mellemøsten er sjældent stærkt krydret eller chilibrændende. Det gælder også for denne uges frikadeller, der har den store fordel, at de ikke skal steges. 


“rå” frikadeller

Frikadellerne af linser og bulgur laves af kogte linser og bulgur, som formes med hænderne.

Det betyder, at man sparer fedtstof, og at frikadellerne er virkelig hurtige at lave – og meget lækre.


spicy salat til frikadellerne

Jeg har lavet en mellemting mellem en salat og en salsa, som jeg synes passer godt til frikadellerne. Den har så lidt mere chilistyrke.

I Mellemøsten ville man også spise et stykke brød til frikadellerne samt en buket af friske krydderurter.


chili – en brændende varm ven

Er det ikke skønt, at vi endelig har fået smag for chili Danmark? Chili er virkelig noget, der sætter kulør på maden og forbrændingen i vejret, og der findes dusinvis af forskellige chili med forskellige styrker fra de helt milde til de absolut brændende varme.

Det kan man få bekræftet, hvis man kigger indenfor hos Gartneri Toftegaard syd for Køge, som jeg gør i denne uge.


Toftegaards chili

Jeg skrev for nylig om Gartneriet Toftegaard syd for Køge og deres auberginer. Nu vil jeg gerne tage dig med på en større tur blandt gartneriets imponerende udvalg af chili.

Gartneriets ejer, Lene Tvedegaard, har skabt et meget smukt gartneri med speciale i chili, tomater og auberginer, hvor man allerede på gårdspladsen mødes af frodige vækster.


_


det handler om styrke

Skiltet foran chilierne advarer om, at det er højpotente sager, det handler om!

De små frugter i forgrunden er auberginer.


du kan få chili for enhver smag …




_

__

__

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

… og i enhver styrke 

Hos Gartneri Toftegaard hænger chilierne og frister i mange farver og former.

Jeg får lyst til at hjemføre hver eneste plante og afprøve deres forskellige smag og styrke.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Her er røde, gule og grønne, her er violette, orange og sorte chilier.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jeg er allermest fascineret af de sorte chilier. Sort er en sjælden farve i maden.

Hvis du skulle støde på en chokoladechili, så prøv den. Den er en af mine yndlinge.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

den lille stærke om chili


Hvis du har fået lyst til at læse mere om chili, så kig i Lene Tvedegaards bog om de små stærke frugter. Den fortæller alt om de forskellige arter, deres styrker og deres anvendelsesmuligheder.


____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

u g e n s  m e n u

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

spicy tomatsalsa


Salsaen er syrligt-sød og chilistærk. Mangofrugt passer fint til tomater og agurk. Koriander giver et mellemøstligt touch.

Klik på billedet, så får du opskriften.


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

linsefrikadeller fra Libanon


Linsefrikadellerne er fine både som frokostret og som middagsret. De egner sig også til madpakken. Transportér dem i givet fald i en lille peberfrugt eller et stykke snackpeber. Se fotoet nedenfor.

Klik på billedet, så får du opskriften.


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

tzatziki


Tzatziki som var på menuen for et par uger siden, passer godt til frikadellerne.

Klik på billedet, så får du opskriften.


_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 15. September 2011.

2 Responses to “ugens menu, uge 37, 2011, HOT – frikadeller fra Mellemøsten”

  1. Hej Kirsten!
    Den 20. sept. skriver du:
    “Rødbeder indeholder meget folat samt jern, kalk og fosfor. Kalorieindholdet pr. 100 g er 213.”

    213 kcal!! Mon ikke det er 213 KJ! (= 51 kcal) ;-)

    Ikke for at være pernittengryn – men der er jo ingen grud til at skræmme kalorieforskrækkede væk fra en ellers udemærket rodfrugt :-)

    Tak for en fantastisk blog, som jeg tjekker, nyder og bliver inspireret af på daglig basis!
    Vh. Anja

    • Hi Anja,
      Tusind tak for korrektionen. Det er da virkelig en brøler. Jo, det er selvfølgelig KJ.
      Jeg retter straks.
      Tak også for dine søde ord.
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: