ugens menu uge 9 – 100.000 madpakker i Mumbai

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. marts 2012

________________________________________________________________________________________________________________________________________


f u l d k o r n  h i t t e r



det tar´kun en generation at glemme smagen af godt brød

Efter at have spist elendigt brød i årevis, har danskerne genopdaget smagen af godt brød.

Det hvide brød er på retur, skønt jeg stadig ser en hel del havne i kurvene i supermarkedet.

Men ingen, der lyksaligt har gumlet på hele korn som perlebyg, spelt eller hvede, er i tvivl om oplevelsen.

At spise hele korn – og det kan også være i form af knækkede kerner eller formalet korn med alle skaldelene – giver ikke blot en dejlig og langvarig mæthedsfølelse, smagen er også guddommelig.

Prøv fx et knasende lækkert knækbrød. Det er supernemt at bage, og så indeholder det også mange andre fiberholdige produkter.


knækbrød med kerner og frø

Klik på billedet, så får du opskriften.


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. marts 2012

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


s p a r  p å  f e d t e t


pommes frites

De fleste holder af pommes frites men sparer på de små kaloriebomber. Det er der heldigvis råd for. Hvis man bager kartoffelstavene i ovnen, kan man nemlig nøjes med et par spsk olie.

Ovnbagte grøntsager er enormt populære, og rodfrugter og knolde kan skæres ud som pommes frites og bages i ovnen, fx pastinakker, rødbeder, kartofler og selleri.

Prøv fx disse ovnbagte pastinakker (eller brug kartofler og undlad balsamico).


ovnbagte pastinakker

Klik på billedet, så får du opskriften.


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. marts 2012

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


m i d d a g  m e d  r ø d d e r n e


rodfrugterne synger på sidste vers

Vinteren igennem har pastinakker, rødbeder, kartofler, persillerødder, selleri og andre skønne knolde og rødder har bragt os gastronomisk forsvarligt gennem vinteren.

Og der er endnu saft og kraft i de sunde rodfrugter. Prøv fx en ovnbagt rødbede. Det er virkelig godt guf, og rødbeden behøver ikke at være stribet, det kan være en helt almindelig gammeldags én.


ovnbagte rødbeder med peberrodsmayo og grønne spirer

Klik på billedet, så får du opskriften.


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. marts 2012

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


n y  u d g a v e  –

n u  h o s  b o g h a n d l e r e n



det kærlige køkken

– i ny forklædning. Min seneste kogebog, “det kærlige køkken” er udkommet i ny udgave med ny titel og nyt omslag.

Bogen har været til salg i Dansk Supermarkeds butikker til en meget favorabel pris.

Nu kan den købes hos landets boghandlere eller hos saxo.com.

“Kirsten Skaarups grønne køkken” indeholder mere end 350 opskrifter til alle dagens måltider. Læs mere om bogen her: www.detkaerligekoekken.dk.


_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. marts 2012

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


f o r å r  –  n æ s t e n 

  


på en tidlig martsdag

med solen strålende fra en skyfri himmel vil jeg gå i gang med nogle af de mange indiske opskrifter, jeg har indsamlet på min tur. Snart vil køkkenet dufte af sennepsfrø, spidskommen og chili … og minde om varmere himmelstrøg. Men vintergækkerne og erantisene ER kommet!

Opskrifterne kommer på bloggen hen ad vejen. I dag vil jeg henvise til en dejlig blog, som rummer mange gode informationer.


glutenallergi?

Lider du af glutenallergi eller -intolerance, må du give afkald på de fleste kornsorter og dermed også på det, jeg kalder godt brød.

Men der er hjælp på vej. Hvis du vil bage et godt glutenfrit brød, så kig på Anette Harbech Olesens blog, mad for livet

Anette skriver i sit nyeste nyhedsbrev også om glutenallergi i almindelighed og behandler andre interessante emner som mammografi og meditation.



_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1. marts 2012

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


1 0 0 . 0 0 0  f r o k o s t e r  p å  i n d i s k



mød dabbawallaherne i Mumbai

Mens jeg var i Mumbai skrev jeg om den fantastiske ordning man har i Mumbai med udbringning af frokost. Jeg kunne på det tidspunkt ikke lægge billederne på bloggen, så nu kommer historien igen – lidt mere udbygget.



frokost til tiden

Ude i landsbyerne har kvinderne hele morgenen tilberedt frokosten til mænd og sønner, som arbejder inde i byen. Er man i den samfundsklasse, hvor man har råd til mad, er det en selvfølge, at frokosten skal være varm.

Inderne spiser stort set det samme til frokost som til aften: et par curryretter, en linseret, et par chutneyer – og selvfølgelig masser af ris og brød.

Ude i landsbyerne bringes “madkasserne”, som også kaldes tiffins (på hindi dabba), til toget. En tiffin består af tre eller fire runde “skåle”, som stables ovenpå hinanden og holdes sammen med en clips. Så har hver ret sit eget rum at ligge i. En del af dem sendes i termotasker, for farmand skal nødig have halvkold mad.



mad”pakkerne” fordeles

Hver dag – et par gange om dagen – leveres de mere end 100.000 tiffanys til Churchgate station i Mumbai. Her venter de såkaldte dabbawallahs på at indsamle netop de frokoster, som de er ansvarlige for. Og skønt de enorme antal sker der sjældent fejl. Dabbawallaherne sætter en stor ære i at levere den rigtige frokost til den rigtige mand.


Hmmm … er det mon nu Mr. Singhs?


hold tungen lige i munden


Det gælder om at sætte sit markante mærke på madpakken. 2.500 dabbawallahs skal hver dag finde de rigtige beholdere.



tid til en lille faglig snak


De stolte dabbawallahs er medlemmer af Bombay Union of Tiffin Box carriers, og skønt udbringning af hver box kun giver nogle få rupees, sætter mændene en stor stolthed i at være præcise: den rigtige box til den rigtige mand på det rigtige tidspunkt.



maden skal ud

Når de mange tusind madkasser er sorteret, bliver de bragt ud på cykel …


. . . og der kan sagtens være 20-25 madkasser på cyklen, som hurtigt snor sig ud i Mumbais dødsdrom af hysterisk trafik.



. . . men nogle må klare det pr. gåben.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


frokost på blomstermarkedet


På blomstermarkedet i Madurai får blomsterhandlerne og blomsterbinderne bragt en anden slags frokost.



Denne smukke kvinde vejer jasminer af til binding af de millioner af kranse, som hver dag smykker guderne. Jeg kommer tilbage med mange flere blomsterbilleder.

Et indisk blomstermarked en noget helt for sig selv, fordi blomsterne er helt integreret i indernes tro. Det er utænkeligt, at man ikke tilbeder guderne med friske blomster og frugt – hver dag!

Men her venter blomsterkvinden på sine “sandwich”.


frokost i spandevis


Frokosten på blomstertorvet bliver båret ind i store spande. Frokosten består af plantefrikadeller og brød med fyld.

I Indien er avispapir stadig det foretrukne indpakningspapir – også til madvarer.


frokost på dansk

I Danmark er det smørrebrødet, der dominerer til frokost. Jeg har til denne uge lavet en fri fortolkning af den ret, der hedder “Croque Monsieur”. Det bliver til et højtbelagt stykke smørrebrød, som nok er mere praktisk at spise derhjemme end at medbringe i madpakken.

Til gengæld er linsepostejen fin som pålæg til madpakken. Det er en stærkt opgraderet udgave af den fede og på alle måder belastende leverpostej.

Også plantefrikadeller er dejlige som pålæg, så jeg minder lige om squashfrikadellerne. Da det også handler om indisk frokost, vil jeg desuden anbefale de indiske kartoffelfrikadeller.


den lille grønne for madpakkespisere

Opskrifterne i denne uge er fra min nye bog med frokost- og madpakkemad, der udkommer til august på Forlaget Klematis.

Bogen får samme titel som min gamle: “den lille grønne for madpakkespisere”, men det er en splinterny bog med helt nye opskrifter.



________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

u g e n s  o p s k r i f t e r

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


croque monsieur


Her har jeg vredet armen om på klassikeren med bechamelsovs og ost – og hvidt brød. Prøv denne udgave med selleri i stedet for skinke – uden sovs og ost – og på ristet rugbrød. Jeg er næsten sikker på, at du vil blive vild med dette højt belagte smørrebrød.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej


Her er det den fede Stryhn, der er blevet opgraderet til en kolesterolfri smørepostej. Guf til madpakken!

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


squashfrikadeller

Alle slags plantefrikadeller er dejlige til madpakken. Her er frikadellerne med squash.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 1. March 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: