quinoa – det sunde frø

quinoa

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________


Quinoa er et lille, meget proteinrigt frø, der er blevet dyrket af inkaerne i Sydamerika i hundredvis af år.

Quinoa fås gul, rød og sort. Proteinindholdet er højest i den sorte quinoa.

Quinoa indeholder 11-13 g protein pr. 100 g. Se mere om næringsindholdet i quinoa på Bageriet Aurions hjemmeside.

Bageriet Aurion importerer  økologisk dyrket quinoa fra et Danida-støttet projekt  i Bolivia. De fattige bønder i området  får med aftalen en fair pris for deres frø, og vi får til gengæld et velsmagende og optimalt  næringsmiddel.

Quinua er et frø i gåsefodsfamilien. Navnet quinua betyder “Moder korn” på de lokale indianeres sprog. Dyrkningen foregår i op til 4.000 meters højde i tørre områder i Andesbjergene. Quinuaen, som dyrkes i området ved den store saltsø, Salar de Uyuni, går under betegnelsen “Quinua Real”, og den har den højest mulige kvalitet på grund af optimale dyrkningsforhold.

Forarbejdningen, dvs. vaskning (da skallen indeholder saponin, et naturligt forekommende sæbestof) foregår hos Andean Valley. Denne rensning er af en meget høj standard. Den sidste rensning sker ved en håndsortering, hvor 10 indianske kvinder håndsorterer ca. 1.000 kg quinoa om dagen.


anvendelse af quinoa

Quinoa skylles grundigt i lunkent vand. Sæt gerne frøene i blød et kvarters tid først.

Frøene koges i knap dobbelt mængde letsaltet vand ca. 15 minutter. Hvis ikke al vandet er kogt væk, afdryppes frøene. Lad evt. quinoaen afkøle i gryden.

Quinoa er et sundt alternativ til ris, og den er desuden mere klimavenlig.

Quinoa kan serveres som salat, som tilbehør, og den kan bruges til frikadeller, postejer og til fyld i grøntsager etc. 

Her er forslag til quinoasalat med appelsin, quinoasalat med misodressing og quinoasalat med stribede rødbeder:



og et par hovedretter.

Klik på billederne, så får du opskrifterne.


fennikel med spicy quineafyld

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

spidskålspakker med quinoafyld i kokossovs

.

quinoasuppe fta TV2 Frihuset

quinoasuppe.2

~ by kodfrifredag on 12. July 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: