ugens menu uge 32 – mums, madpakke!

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder. Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. august 2012

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

m e r e  t i l  m a d p a k k e n

 

 

 

 

Flere ideer til madpakken? se mine forslag i dag i Lounge, TVLorry ca. kl. 14.15.

.

pitabrød og falafler

er populært i madpakken til børnene.

Begge dele kan man købe, men det smager selvfølgelig bedst, hvis man selv laver det.

 

Klik på billedet, så får du opskriften på pitabrød.

.

falafler


Klik på billedet, så får du opskriften på falafler.

. 

samlesættet den lille falaffel

Der skal snittet salat og forskelligt andet grønt i brødet, inden falaflerne lægges i.

Øverst lægges et dip, som kan være tzatziki, men du kan også lave et dip af tahin (formalede sesamfrø), hvis du ikke spiser mælkeprodukter, se nedenfor.

.

sesamdip til falafler

Rør 2-3 spsk tahin (købes i glas i supermarkeder eller i helsekostbutikker) lindt med vand. Konsistensen skal være tyk cremet.

Smag til med presset hvidløg, citronsaft og tamari (soja).

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. august 2012

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

g o d t  n y t  f r a  g r æ k e n l a n d

 

 

_

oliven- og tomatprodukter fra Grækenland

Mon ikke mange er tilbøjelige til helt automatisk at lange ud efter en olivenolie fra Italien?

Nu har jeg sat mig for at afprøve et par olier fra Grækenland, og det vil du høre mere om, når jeg kommer så langt. Jeg glæder mig og er allerede i tankerne tilbage til en skyggefuld olivenlund på Korfu, hvor jeg for mange år siden strandede med en knallert, fordi tændrøret svigtede!

Men jeg har netop smagt de græske tapenader på billedet. Det drejer sig om tapenader af tomat og oliven. Tapenaderne er velegnede som dip til rå grøntsager, de kan smøres på brød, og jeg har lige brugt tomattapenaden som bund i en pizza. Det blev rigtig lækkert.

Og så er tapenaderne oven i købet på tilbud i denne uge i SuperBest til en flad tier.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. august 2012

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

r e t t e r  m e d  h e l e  k e r n e r

 

kartoffelsalat med hele rugkerner

tre gode retter med hele kerner 

Som jeg skrev i går, er der rigtig god fornuft i at spise en masse hele korn som perlebyg, perlespelt, hvede og perlerug.

Forslagene her kan alle laves med alle fire slags hele korn. Men vælg gerne rug, som også er det kornprodukt, der stiger mindst her under fødevarekrisen – en krise der mest går ud over mennesker i de fattige lande. Men kornprodukter stiger også hos os. Dog stiger rug mindst.

Klik på billederne, så får du opskrifterne.

salat af perlebyg, stribede rødbeder og valnødder m. sennepsdressing

ovnbagte grøntsager på en bund af perlebyg

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12. august 2012

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

s p i s  h e l e  k o r n

salat m. perlebyg, majs, timian og græskarkerner

hungersnøden truer

Det ekstreme vejr, vi oplever i disse år, betyder enten enorme vandmængder eller enorm tørke – og det går ud over dyrkningen af vores fødevarer.

Millioner af mennesker vil komme til at sulte (det gør 1 milliard allerede), men det skyldes ikke blot klimaforandringerne. Det skyldes også, at vi sender langt hovedpartren af vore dyrkede planteprodukter (korn, sojabønner, majs etc.) gennem dyrene, før vi spiser DEM. 

skær ned på kødet

Det er naturligvis helt uholdbart i en verden, der sulter. Det er helt unødvendigt at mennesker – hovedsagelig i den tredje verden – skal sulte, fordi vi i Vesten spiser enorme mængder kød. Det kræver op til 10 kg planteprodukter at “producere” 1 kg kød.

Og Danmark er verdens mest kødspisende nation med over 100 kg kød pr. indbygger pr. år. For at frembringe de kolossale kødbjerge, bruger vi i Danmark 85% af vores kornhøst til dyrefoder – for slet ikke at tale om de tusindvis af tons sojabønner, vi importerer fra lande, hvor befolkningen burde spise disse produkter.

Galskab, tankeløshed???

spis hele korn i stedet for kød

Men vi skal have proteiner, og det får vi bl.a. gennem det, vi nu putter i dyrerne, nemlig kornprodukter og bønner.

Jeg kan varmt anbefale at bruge rigtig mange hele kerner i kosten: perlerug, perlebyg, perlespelt etc. Kornene smager vidunderligt, og man får virkelig noget at tygge på – og så mætter kornprodukterne så skønt.

På fotoet ovenfor er det en salat med perlebyg og majs, men byggen kan nemt byttes ud med andre former for hele kerner, fx rugkerner, som jeg er blevet helt vild med. 

Salaten er også velegnet til madpakkerne i det nye skoleår.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11. august 2012

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_

f r i k a d e l l e r  t i l  f r o k o s t

en frikadelle på rugbrødet

I disse dage handler det om madpakker og pålæg.

Frikadeller er en af de virkelig praktiske og nemme ting at komme i madpakken.

Fordelen er, at man til aftensmaden laver frikadeller og steger en ekstra portion til næste dags madpakker.

Mange synes det er besværligt at lave sit eget sunde pålæg, men hvis man planlægger madpakken allerede når man laver aftensmaden dagen før, er man på forkant.

Da det er squashsæson i øjeblikket, er det oplagt at lave squashfrikadeller.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9. august 2012

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

_ 

 

g i v  u n g e r n e  g u f  i  m a d p a k k e n

 

 

madpakken begynder med et solidt underlag

 

 

 

et nyt skole- og madpakkeår starter

o

transportabel omsorg

Så er “Den lille grønne for madpakkespisere” udkommet.

Bogen indeholder mere end 100 opskrifter på mad til madpakkemad og til frokost, så nu burde det være definitivt slut med slatne madpakker og fede frokoster.

Opskrifterne spænder over alt fra det gode brød over smørepålæg, frikadeller, postejer, supper og salater til søde mellemmåltider.

Madpakken er et sted, hvor man virkelig kan vise omsorg for sine nærmeste. Den sunde og lækre madpakke er en lille kærlighedserklæring, der glæder både krop og sjæl.

Læs mere om bogen her.

Her kan du se hele bogen.

Den vejledende udsalgspris er kr. 249,95, men du kan bestille bogen direkte hos Forlaget Klematis til en favørpris af kr. 199,95.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

et lille udvalg af bogens indhold

(opskrifterne finder du i bogen)

 

 

rugbrødsmuffins

 

spyd med sojapølse og grøntsager

 

 

burger m. grillet grønt og pommes frites

__________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

tre slags smørepålæg


smørepålæg med mandler og smørepålæg med svampe og hasselnødder

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

frugt på spyd af lakridsrod

 

pæremuffins

 

 “Den lille grønne for madpakkespisere indeholder alt til madpakken fra det gode hjemmebagte brød til alt det, der lægges oven på brødet. Men her er også ideer til transportable salater og supper. Og så er der et vigtigt afsnit med titlen “Honningdepoter”. Det handler om mellemmåltiderne, som vi heller ikke må glemme.

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

u g e n s  o p s k r i f t e r

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

rødbedesandwich

 

Her er en ordentlig “whopper”. En helt ny slags sandwich med rødbeder, gedeost og brøndkarse.

Klik på billedet, så får du opskriften på både sandwichbrødet og selve sandwichen.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej

Skift lever ud med linser! Denne postej vinder på alle måder over den fede leverpostej. Den smager dejligt, den er sund, den er fedtfattig – og så belaster den ikke miljøet.

Klik på billedet, så får du opskriften.

 

 

~ by kodfrifredag on 9. August 2012.

2 Responses to “ugens menu uge 32 – mums, madpakke!”

  1. Kære Kirsten

    Jeg har lige brugt et par timer af min ferie til at sidde at nærlæse din nye bog. Hvor er den skøn og inspirerende og jeg glæder mig vildt til at komme igang med at kreere spændende madpakker. Jeg tror også, at en del af dine retter også vil komme på bordet til aftensmad en gang i mellem. Skøn bog og herlig inspiration uden løftede pegefingre, god humor og smukke fotos og illustrationer.

    Venligst Birte

    • Kære Birte,
      Sikken dejlig hilsen! Jeg er SÅ glad for at høre, at du kan lide både opskrifter og udstyr. Jeg håber, at glæden fortsætter, når du kaster dig over opskrifterne. Og du har ret, mange af retterne bruges som hovedretter også. Det er faktisk meningen, at man skal kunne lave en stor portion af aftensmaden og så bruge “overskuddet” til madpakken.
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: