spicy kartofler med frugt/nøddefyld i tomatsovs

spicy kartofler med frugt/nøddefyld i tomatsovs

(Aloo Dum Banarasi)

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Disse lækre fyldte kartofler smagte jeg i Madurai, sidst jeg var i Indien.  Retten hedder på indisk Aloo Dum Banarasi, men opskriften er efter hukommelsen.

.

8 store kartofler (ca. 1 kg)

3 tsk spidskommenfrø

3 tsk sorte sennepsfrø

3 tsk korianderfrø

50 g skalotteløg

2 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

6 spsk hakkede, tørrede frugter, fx abrikoser, rosiner, tranebær, dadler etc.

4 spsk hakkede, saltede cashewnødder

koriander, mynte eller anden krydderurt

.

sovs:

4-5 kardemommekapsler

100 g løg eller porre

2 fed hvidløg

350 g tomater eller 1 dåse hakkede tomater

ca. 1 dl grøntsagsbouillon

et stykke hel kanel eller 2 tsk stødt kanel

1 tørret chili eller lidt frisk hakket

citronsaft

Kog kartoflerne møre, men stadig faste. Pil og afkøl dem. Skær en rektangel i kartoflerne og tag ca. halvdelen af indmaden ud (brug det i en blendet suppe).

.

.

Drys kartoflerne indvendigt med lidt salt og peber.

Rist spidskommen, sennepsfrø og koriander på en tør pande, indtil de begynder at dufte. Kom dem i en morter og stød dem.

Hak løg og hvidløg og svits dem på panden sammen med krydderierne. Tilsæt de hakkede frugter og svits endnu et par minutter.

Fjern panden fra varmen og bland nødderne i. Smag til med salt og peber.

Fordel fyldet i de udhulede kartofler. Pres det godt ned i kartoflerne. Brug fingrene.

Hæld et par spsk olie i et ovnfast fad og sæt de fyldte kartofler i fadet. Pensl kartoflerne med  lidt olie og sæt dem i en 200 grader varm ovn ca. 10 minutter.

.

.

sovsen

Tag frøene ud af kardemommekapslerne og rist dem i en tør gryde. Kom dem i en morter og stød dem.

Hak løg eller porre og hvidløg. Svits dem i 2 spsk olivenolie et par minutter.

Hak tomaterne og kom dem i gryden sammen med bouillonen – eller tilsæt dåsetomaterne sammen med væden. Her udelades bouillonen.

Kom kardemomme, kanel og tørret chili i sovsen. Tilsæt også 1 tsk salt og 2 tsk sukker.

Læg låg på gryden og lad sovsen simre 10-15 minutter. Fjern den tørrede chili, når sovsen har fået tilstrækkelig styrke.

Smag sovsen godt til med salt, sukker, krydderier og evt. lidt citronsaft.

Arrangér kartoflerne i tomatsovsen og drys med grønt.

Servér en salat med perlerug, perlespelt eller perlebyg til de indiske kartofler. Eller vælg de brune ris med kidneybønner nedenfor.

.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

vegetaropskrift, vegetarret, veganeropskrift, veganerret, kødfri hovedret

~ by kodfrifredag on 11. October 2012.

6 Responses to “spicy kartofler med frugt/nøddefyld i tomatsovs”

  1. Går godt til en stor rib eye

  2. Hej Kirsten,
    Uhm, det smagte dejligt og var også et hit hos den indiske del af familien!
    Næste gang laver jeg nok dobbelt så meget sovs, for den forsvandt hurtigt! ;)
    Mange hilsner
    Julie

    • Hi Julie,
      Tak for din hilsen. Det glæder mig at høre, at du kunne lide kartoflerne – og det er virkelig flot ros, når selv en inder synes om dem! I øvrigt rejser jeg til Indien i næste uge for at få ny inspiration, så der dukker sikkert flere krydrede retter op på bloggen. Og der ligger allerede en del indiske retter, men det har du sikkert set.
      Kh
      Kirsten

  3. Hej Kirsten, det lyder dejligt, det vil jeg glæde mig til – og rigtig god rejse! :) Julie

    • Hi Julie,
      Tak skal du have. Du kan følge med i rejsen her på bloggen. Jeg vil skrive så meget, jeg kan nå, om turen og lægge nogle billeder på bloggen. Så forhåbentlig kommer der lidt sol og varme til jer i Danmark!
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: