mandelpostej
mandelpostej
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
En nøddepaté eller en mandelpostej til julemiddagen er det klassiske valg for os, der ikke spiser kød. Der findes mange forskellige udgaver. Du kan se flere forslag her.
.
15 g blandede, tørrede svampe
150 g løg
6 fed hvidløg
½ kg porrer
4 spsk olivenolie
150 g mandler og/eller solsikkekerner (du kan også bruge hasselnødder eller græskarkerner)
100 g parmesanost (kan udelades)
150 g trekornsflager eller andre kornflager
4-5 spsk tamari
friskkværnet peber
ca. 1 spsk tørret salvie
4 æg (eller 3-4 spsk HUSK + 1/2-1 dl sojafløde hvis du er veganer)
evt. rasp
Læg svampene i blød en halv times tid. Afdryp dem og hak dem fint.
Hak løg og hvidløg – og snit porrerne.
Svits løg, hvidløg, porrer og svampe i olien, til løgene er bløde og let brune.
Hæld blandingen i en stor skål.
Hak mandler og/eller solsikkekerner og rør dem i løgblandingen.
Jeg har hakket mandlerne med min nye Bamix de Luxe stavblender. Det går som en leg!
.
.
Riv osten og tilsæt den sammen med kornflagerne.
Smag godt til med tamari og peber.
Rør æggene i et ad gangen (hvis du ikke spiser æg, så brug i stedet 3-4 spsk HUSK og lidt sojafløde). Lad blandingen stå en kvarters tid og vurdér konsistensen. Måske skal der tilsættes lidt rasp, hvis farsen er for lind.
.
Tv.: mandelfarsen er rørt sammen. Th.: mandelpostejen er parat til at komme i ovnen.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hæld postejfarsen i en postejform eller et andet ovnfast fad og bag postejen i en 200 grader varm ovn ca. 40 minutter.
Servér evt. brunede kartofler, en brun sovs samt en rødkålssalat med pærer og clementiner til postejen.
.
brun sovs
2 dl sojafløde
3-4 spsk tamari (soja)
citronsaft
evt. lidt cognac
.
Rør fløden med tamari. Smag til med citronsaft og evt. mere tamari og en smule cognac.
Sovsen kan varmes op til kogepunktet – eller serveres kold til postejen.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil printe opskriften ud, så tryk på det lille felt nedenfor: “Print & PDF”. Her kan du klikke billederne væk.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Uhmmm glæder mig til at lave denne pate igen og har da denne gang købt cognac LOLLL
Pateen smager bare så godt.
Knus
Hi Wanda,
Pas nu på med den cognac! og rigtig god fornøjelse med pateen i dit eget køkken.
Kh
Kirsten
Kan denne pate laves vegansk? Hvad kan jeg erstatte æg med?
Hi Camilla,
Ja, pateen kan sagtens laves vegansk. Brug fx 2-3 spsk HUSK i stedet for æg. Rigtig god fornøjelse!
Kh
Kirsten
Hej Kirsten. Til hvormange personer er opskriften? Kh
Hi Cecilie,
Opskriften er til 4 personer. Alle opskrifter på bloggen er til 4 personer.
God fornøjelse!
Kh
Kirsten
Hej Kirsten
Jeg havde egentlig tænkt mig bare at spise and und so weiter til jul, men nu prøvede jeg din sovs, kartofler, salat og mandelsteg.
Så stegen bliver gentaget til jul.
Superklase.
Vh
Peter
Hi Peter,
Hvor det det dog dejligt. Tænk at min mandelpostej har skubbet anden af bordet. Det er jeg virkelig stolt over! Jeg takker på andens og egne vegne.
Hav en rigtig dejlig jul.
Kh
Kirsten
Hej Kirsten
Anden tager de andre sig af. Jeg har ikke spist kød nu i 3 måneder, spiser stadig fisk. Men som jeg har sagt før, syntes jeg dine opskrifter er meget gode, og det er blandt andet også det der har gjort det så let. Jeg føler intet savn. Men jeg gider heller ikke være samtalepunkt til jul. Derfor havðe jeg tænkt mig bare at følge trop. Men det her var virkelig så ekstraordinært godt.
Jeg brugte en del af svampevandet til kartoffelkogning og sovs. Ligesom jeg også smed lidt ribsgele i saucen. Og brugte normal fløde.
Vh
Peter
Hi igen Peter,
Jeg er helt enig med dig: der er ingen grund til at lufte sine evt. anderledes madvaner juleaften. Derfor passer en grøntsagspostej eller -paté godt ind i den traditionelle julemad. Den ligner den øvrige brune mad, og man undgår at provokere.
Og jeg er jo rigtig, rigtig glad for at høre, at du trives med mine opskrifter. Og det er en god idé at spise fisk så længe, man har lyst til det. Inden jeg blev vegetar, spiste jeg også lidt fisk det første års tid. Det er vigtigt at mærke efter, hvad kroppen har brug for.
Tak også for ideen med svampevandet. Den er rigtig god!
Kh
Kirsten
Kære Kirsten
Tak for endnu en skøn opskrift – vi er vilde din mandelpostej her i huset.
Kh Gitte fra Huskebloggen
Kære Madame,
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak for din hilsen.
Kh
Kirsten
Kirsten, jeg kunne tænke mig at bruge postejen til julefrokosten sammen med en rød- eller grønkålsalat. Mener du, at postej kan laves på forhånd og fryses? Kan man måske fryse ‘farsen’ og bage den på selve dagen?
Venlig hilsen
Kirsten … For der er jo mange af os i den aldersgruppe
Kære Kirsten,
Tak for din hilsen. Ja, du kan sagtens fryse mandelpostejen. Jeg tror, jeg ville bage postejen, hvis jeg var dig, og så varme den op inden serveringen.
Generelt kan du fryse alle postejer med æg. Postejer uden æg har tendens til at blive lidt “vandede” og skille. Men smagen forringes ikke.
Hav en dejlig december og en velsmagende julefrokost!
Kh
Kirsten
[…] bestod af mandelsteg (med porrer og tørrede svampe), små julepostejer (med kikærter og quinoa), rødkålssalat (med […]
100% Vegetar Jul | en ØBY ting said this on 25. December 2013 at 11:55 |