rødbeder i krydret kokossovs

rødbeder i krydret kokossovs

 rødbedecurry

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

tak til Henrik

Denne nemme og skønne ret havde ligget på bloggen et par år, og jeg havde glemt alt om den. Lige indtil en af bloggens læsere, Henrik, skrev til mig:

“Hej Kirsten! Dine orientalske rødbeder i kokosmælk var på menuen i går – og den ret røg straks på min top-5 over vegetarretter. Hold op, hor smagte den bare godt.”

Normalt kan jeg huske de flere tusind retter, jeg har opfundet i årenes løb, men denne havde jeg ikke fotograferet, og derfor var den gledet ud af erindringen. Men jeg blev nysgerrig på grund af Henriks begejstring, så jeg lavede retten igen. Og her er den så. Og jeg kan også i al beskedenhed anbefale den!

Yderligere kom Henrik med forslag til at lave sin egen krydderiblanding, se nederst på siden. Og som Henrik også skriver, så dufter køkkenet, så det er en sand fryd!

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

rødbedecurry 4

rødbedecurry 3

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

1.200 g rødbeder

150 g løg

4 fed hvidløg

1 spsk fennikelfrø

1 spsk spidskommenfrø

knuste frø fra 4 kardemommekapsler

4 spsk olivenolie

1 spsk thailandsk karrypasta eller Henriks karrypasta, se nedenfor

3-4 dl grøntsagsbouillon

ca. 3 dl kokosmælk

citronsaft

frisk koriander

 

Skræl rødbederne og skær dem i små terninger. Hak løg og hvidløg.

Rist fennikel, spidskommen og kardemommefrø i en dyb, tør pande (gerne en wok), indtil de begynder at dufte.

Hæld olien i wokken og svits karrypastaen med et øjeblik.  Hvis du har lavet din egen karrypasta, så udelad de tre krydderier i ingredienslisten.

Tilsæt løgene og svits dem 4-5 minutter.

Kom rødbederne i panden og tilsæt bouillonen.

Læg låg på panden/wokken og lad rødbederne simre 15 minutter.

Hæld kokosmælken ved og lad retten simre under låg endnu 10 minutter.

Smag til med citronsaft og salt.

Servér retten med frisk koriander.

Giv også gerne ris til. Her har jeg valgt hvide basmatiris med edamamebønner (købes frosne i supermarkeder). Edamamebønnerne kan erstattes af ærter.

Et sundere valg er brune ris, sorte ris eller røde ris. Quinoa er også en mulighed.

 

 _________________________________________________________________________________________________________________________________

ris m edamame

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Henriks hjemmelavede karrypasta

 

1 spsk sorte peberkorn

4 spsk korianderfrø


2 spsk spidskommenfrø


1 spsk brune sennepsfrø


1 ¼ dl olie (majs- eller solsikkeolie)


6 fed hvidløg, pressede


5 cm ingefær, skrællet og hakket


1 spsk stødt chili


1 tsk gurkemeje

 

Henrik skriver:

Det er en herlig proces at lave sin karrypasta selv! Køkkenet dufter af de skønne krydderier, det er en sand fryd.


Opvarm en tør pande. Tilsæt peberkorn, koriander, spidskommen og sennepsfrø og rist krydderierne, indtil duften begynder at brede sig. Må endelig ikke brænde på!
Hæld krydderierne over på en tallerken.
Når krydderierne er kølet helt af, hæld dem i en kværn eller i en morter og sørg for at kværne/knuse løs, indtil alt er fint malet.

Nu har du basen til din karrypasta.


Olien hældes på en varm pande, tilsæt hvidløg, ingefær, chilipulver og gurkemeje – svits, mens du rører konstant.

Tilsæt de fint malede krydderier og steg videre på panden, indtil olien skiller. Så er din karrypasta færdig!

Tag pastaen af panden og lad den køle helt af, før du opbevarer den i et helt rent glas eller en lille lufttæt beholder. Kan holde op til 6 mdr. i køleskabet.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_0288 krydderibox Cochin

rødbedecurry 2

ris m edamame 1

rødbedecurry 1

~ by kodfrifredag on 27. December 2012.

5 Responses to “rødbeder i krydret kokossovs”

  1. hej kirsten,
    vi er så glade for dine opskrifter i vores familie. vi laver så meget mad både fra greens bogen, det grønne køkken og fra siden her. i julen fik vi blandet andet spidskålen i wok, korianderfris tomatsuppe, rosenkålsalaten med mayo og så osse riga pandekagerne =) ja, ikke på en gang men svirfar var vild med pandekagerne ^^

    vi havde et dejligt besøg af en ung mand fra kerala i indien hele julen. han havde gaver med: cashew fra kollam, friske karryblade fra haven og alverdens pebre – så lækkert =) de røg i savoykålen i går, ja nogle af dem.

    et spørgsmål til bederne: er den købte thai karrypasta en rød, grøn eller panang eller noget helt fjerde? jeg gætter umiddelbart på rød. uanset hvilken så er der desværre rejer i de fleste købe. godt vi kan osse lave dem selv :p

    hvad med en vegetarisk ret med hjemmelavet prik khing karrypasta – kan du komme på sån en?

    • Kære Michael,
      Ih, hvor er det dejligt at høre, at I kan lide mine opskrifter. Det er sådan en ros, der virkelig er inspirerende for mig. Jeg møder jo sjældent “kunderne”, så det er skønt at høre, at maden falder i god jord.
      Og gaverne fra Indien: det rykker i mig, men heldigvis drager jeg selv til Indien i næste uge på jagt efter ny madinspiration.
      Med hensyn til karrypastaen, så har jeg brugt den røde. Du man sikkert også bruge den grønne, gule eller panang, men jeg holder selv mest af den røde.
      Jeg vil skrive mig prik khing karrypasta bag øret og se, om jeg kan finde på noget lækkert!
      Kh
      Kirsten

  2. Hej Kirsten. Jeg smagte dine fyldte vinblade hos en kæreste for 12 år siden, og de tog mig med så megen storm at jeg efterfølgende plantede vin i min sommerhushave for selv at kunne fremtrylle de lækre dolmere. TAK. Helen

  3. […] gode ud! Eller Mia-mad.dk´s prinsesse humus, eeelsker humus, og så med rødbede … yummy. Og Kirsten Skaarup´s rødbeder i krydret kokossovs, bestemt en ret jeg skal […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: