ugens menu uge 7, 2013 – herlig vintermad i ovn

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se et stykke nede i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. februar 2013

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

s æ s o n  f o r  s u p p e

.

suppespiser tegn

.

en kold tyrker

Efter at have rejst i Indien og Sri Lanka det meste af januar og lidt af februar, er det en “kold tyrker” at komme hjem til frost og blæst. Ja, det går jo lige gennem marv og ben.

Der er ikke andet at gøre end at løbe frem og tilbage til grønthandleren – og hurtigt hjem at lave en skøn, duftende varm suppe.

.

en varm italiener

Hvis du er i det italienske hjørne, så lav pizzaen med romoscokål  som  hovedret (se længere nede på siden). Du kan sagtens lave dejen dagen i forvejen og stille den til hævning i køleskabet natten over.

Jeg lavede lige forleden dejen igen til boller. Jeg tilsatte 2-3 håndfulde havregryn. Det havde en rigtig god virkning.

Men tilbage til det virkeligt varmende: en italiensk minestrone er en dejlig vintersuppe. Du kan vælge de grøntsager, du har i skuffen, og du får en dejlig mættende ret, hvis du koger et par håndfulde linser med eller tilføjer et par dl kogte bønner eller kikærter.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

italiensk minestrone

minestrone.1

.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19. februar 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

r e g n b u e m a d

.

200px-Regnbue_oval_skrå

.

hvidt i hvidt

Det er så koldt derude – og hvidt …

Det er lige nu, vi sukker efter sol og farver – og måske nogle skønne krydderier. Selv har jeg jo lige muntret mig under Østens sol og palmer, så jeg skal ikke klage.

Jeg er i fuld gang med at afprøve nogle af de mange opskrifter, jeg samlede på min rejse til Indien og Sri Lanka, så nu kommer der snart både farver og brændende chili på tallerknerne.

.

regnbuemad

Mens vi venter på foråret og alle de farverige nye grøntsager, er det værd at tænke “regnbuemad”, når dagens måltid skal tilberedes. Vi spiser jo også med øjnene, og jo flere farver, der er på maden, desto flere vitaminer og mineraler får vi – og ikke mindst dét, der hedder sekundære stoffer (de stoffer som danner planternes farver, dufte etc.), og som formentlig har meget større betydning, end vi ved i dag.

.

tomatcurry fra Cochin

tomatcurry fra Cochin

Prøv fx en tomatcurry med røde eller sorte ris til – samt en salat med kidneybønner.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. februar 2013

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

f l e r e  g r i l l e r i e r

.

rødbeder m top

.

mens grillpanden er varm …

Hvis du blev inspireret til at grille i går, så har du måske stadig grillpanden fremme?

I så fald vil jeg anbefale grillede rødbeder med løgchutney. Det er hurtig, nem og lækker hverdagsmad.

.

grillede rødbeder m. løgchutney

rødbede.grillet.2

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. februar 2013

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

g a n g  i  g r i l l e n

.

.

grillvejr, hmmm …?

Når man kigger ud ad vinduet til en grå februardag, er den første tanke nok ikke, at det kunne være hyggeligt at grille.

Men det kan det rent faktisk, hvis du har en indendørs pejs. Jeg har fået den gode idé til at grille på rist i pejsen af min nære ven, havemanden Claus Dalby.

Hvis du ikke er til grillning, men bare trænger til at komme i forårshumør sådan i al almindelighed, så klik på Claus.

Se her om den praktiske grillrist, Claus fandt i Frankrig – og læs samtidig, hvordan han uden nogen former for afsavn smed 30 kg på nogle få måneder.

.

grillede grønts.Claus.

grillede grøntsager

Grillede grøntsager smager fantastisk. Det er som om det let brændte lokker samtlige smagsnuancer frem i den enkelte grøntsag.

Nu kan man jo ikke lige trylle en grillrist op af hatten, som Claus gjorde. Men mindre kan også gøre det.

Du kan grille grøntsager i ovnen, eller du kan grille dem på en grillpande.

Prøv fx denne salat. Klik på billedet, så får du opskriften.

.

salat af grillede grøntsager

grillet salat.2

.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. februar 2013

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

a p r i l s n a r !

.

knoldselleri

.

ingen svindel med selleri

Hvis du lar læst om selliriskandalen nedenfor, håber jeg, at du har gættet, at det er gas.

Når jeg nu går til bekendelse, er det, fordi en af mine venner troede, at det var en ægte sag! Men nej altså, vi vegetarer kan godt leve med at pastinakker bliver ombyttet med selleri eller persillerod.

Jeg synes bare, at hele hysteriet omkring hestekød er kørt helt af sporet. Er tiden ikke inde til at tænke over, om vi OVERHOVEDET skal spise kød?

Nu er det så kommet frem, at der også er medicinreter i hestekødet. Jamen, du godeste, det er der i næsten alt kød. Skulle vi ikke interessere os lidt mere for de millioner og atter millioner af svin og køer, der spises – med medicinrester og det hele?

.

hvad serverer man for gæster?

Da jeg i 1985 rejste jorden rundt med rygsæk, kom jeg på et tidspunkt til en lille ø i Philippinerne.

Jeg blev installeret i en hytte på stolper lige i vandkanten. Mens den blodrøde sol sænkede sig i havet og vandet dovent slikkede op ad husets lange træben, kom den søde og gæstfri vært og inviterede mig til at spise med om aftenen.

Det ville jeg naturligvis gerne, og da jeg mødte op på værtens gårdsplads lidt senere, sad 8-10 mand og nød den hjemmebrændte whisky. Kvinderne hører til i køkkenet, så de kiggede nysgerrigt ud gennem hyttens sprækker.

Snart blev deres nationalret serveret: stuvet hund! Ups!

Min vært var meget stolt over at kunne servere denne delikatesse for en eksotisk fremmed højt fra nord. Men …

Heldigvis var jeg allerede på det tidspunkt vegetar, så jeg kunne med god samvittighed sige, som sandheden var, at jeg ikke spiste dyr. Heller ikke deres yndlingsmad, hund.

Men både dengang og nu har det undet mig, at der er forskel på at spise køer, svin, heste, hunde og katte. De er dog alle levende væsener.

.

pizza – 100% fri for hestekød

pizza aflang bagt 1

Hvis du har lyst til en pizza, men vil være sikker på, hvad den indeholder, så lav denne lækre sag med 100% romescokål og røde løg, uhmmmm …

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. februar 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

s e l l e r i s k a n d a l e n

.

.

køb aldrig færdigretter

Findes der noget så godt som hjemmelavet mad? Man har selv omhyggeligt udvalgt det rigtige hvidkålshovede, de fasteste gulerødder og den mest spændstige selleri hos grønthandleren. Man har selv stegt og braset og bagt.

Så ved man, hvad der kommer på tallerkenen. Er man så heldig selv at dyrke sine råvarer, ved man også, at tomaterne og peberfrugterne ikke er blevet holdt kunstigt i live med gift og anden “medicin”- og at de ikke har rakket rundt på Europas motorveje.

Kort sagt: man ved, hvad man putter i munden.

Ellers kan det gå som i skandalen her:

.

selleri-1

.

Organiserede kriminelle bander fra Italien og Polen mistænkes for at indtage
en hovedrolle i den såkaldte selleri-skandale, som har fået supermarkeder i
flere europæiske lande til at rydde deres hylder for en række færdigretter.

Det skriver den britiske avis The Observer.

Personer med kendskab til grønsager siger til avisen, at der er beviser på,
at den polske og italienske mafia tjener millioner på at snyde med
fødevareproduktion og leverancer af  grønsager til andre producenter.

Kilderne påstår, at vegetarer og andet godtfolk, der arbejder i gartneriet
eller på levnedsmiddelfabrikker, trues til officielt at godkende selleri
eller pastinak som persillerod.

Det svenske firma Findus, der producerer færdigretter, har tilbagekaldt
store mængder frossen grønsagslasagne efter afsløringen af, at den tilhørnde
populære persillerodssovs i virkeligheden indeholdt selleri.

Det franske firma Comigel, der er underleverandør til Findus, siger, at der
kan have været selleri i Comigels leverancer siden august. Det oplyser
Findus.

Sellerien er angiveligt havnet hos Comigel via Spanghero, som igen har fået
det fra blandt andre en rumænsk leverandør. Spanghero var for 20 måneder
siden involveret i en anden stor fødevareskandale.

De franske myndigheder har indledt en undersøgelse af de to firmaer. Ifølge
forbrugerminister Benoit Hamon stammer sellerien fra Rumænien, men selskaber
i Frankrig, Holland, Cypern samt en fabrik i Luxembourg er også i søgelyset.

– Jeg kan forsikre dig om, at uanset om der er tale om en bevidst handling,
eller det skyldes sløseri, så vil der komme sanktioner, siger den franske
minister i et tv-interview ifølge Daily Mail.

Han advarer om, at en “international sammensværgelse” kan ligge bag
skandalen.

Det er specielt i Storbritannien, at skandalen er eksploderet. Blandt andet
har fødevareproducenten Nutana serveret persillerodsbøffer, der egentlig
burde være fremstillet af persillerødder,  men som viste sig at indeholde
selleri.

Cheferne for de største britiske supermarkeder var lørdag hasteindkaldt til
et møde med sundhedsmyndighederne i London som følge af skandalen.

– Det er fuldstændig uacceptabelt. Det er en chokerende historie, siger den
britiske premierminister, David Cameron, ifølge Daily Mail.

Hans miljøminister, Owen Paterson, forsøger at dæmpe frygt blandt forbrugere
for at have indtaget sundhedsskadelige færdigretter, med udtalelser om, at
han ikke vil tøve med at servere en af retterne for sin familie.

Ifølge de britiske aviser er der bekymring for, at sellerien indeholder
rester af en type pesticider ,der kan være farlig for mennesker.

/ritzau/

.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. februar 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

e n  v i n t e r k l a s s i k e r

.

.

rodfrugter i pose.

v a r i a t i o n  o v e r  r o d f r u g t e r

.

hjemme igen

Så er jeg omsider hjemme igen. Hjemme fra den spændende rejse til Indien –  og hjemme fra hospitalet.

Jeg glæder mig enormt til at komme i gang med de indiske og ceylonesiske retter, men lige nu lider jeg af “chiliforstoppelse”! Så i denne uge står menuen på en helt almindelig ret med lækre rodfrugter.

Jeg synes indisk mad er lækker, men jeg synes også, at det bliver overvældende, når man skal leve af den stærke – og lidt ensformige – mad i mere end en måned.

Indisk mad skal nydes indimellem alle de gode danske grøntsagsretter, og jeg kommer snart tilbage med opskrifter, der får flammerne til at slikke på skærmen.

.

en anderledes rodbehandling

rodfrugtmos.2.

rodfrugter bagt som mos i ovnen

rodfrugtmos.sigte

rodfrugtmos.presser 1

rodfrugtmos.presser

rodfrugtmos m. æg

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

tag hvad du har

selleri.1søde kartofler m papirkartofler i hånd____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Til rodfrugtmosen kan du bruge alle mulige slags rodfrugter: selleri, kartofler, søde kartofler, persillerødder, pastinakker, gulerødder etc.

Hvis du vil have mosen rød, kan du også bruge rødbeder.

.

rodfrugtmos.1

Jeg har forsynet rodfrugtmosen med sorte linser. De er sunde og så pynter de også!

Spis gerne en salat til af hvedekerner, rugkerner, bygkerner eller spelt. Så skulle proteinforsyningen være komplet.

.

der må være en kant!

rodfrugtmos.sprøjte

Hvis du vil have en pæn kant på retten, så fyld lidt af mosen i en bollesprøjte og sprøjt det hele vejen rundt i kanten.

.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

ovnbagt rodfrugtmos med linser

rodfrugtmos.3

Hele ovnbagte rodfrugter er en lækker og meget populær ret.

I denne uge har jeg som variation lavet mos af rodfrugterne.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

salat med perlebyg, majs og græskarkerner

salat m.perlebyg og majs.2

En salat med hele kerner passer fint til den bagte rodfrugtmos. Jeg foreslår perlebyg med majs og græskarkerner.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 14. February 2013.

6 Responses to “ugens menu uge 7, 2013 – herlig vintermad i ovn”

  1. Hej Kirsten.

    Uhm! Man får da lyst til at gå i gang med det samme. :)

    Et lille /stort suk. Jeg har utrolig svært ved at læse den meget lyseblå/grå skrift på den hvide baggrund i nyhedsmailen. Herinde på det sorte fungerer det rigtig fint – og er samtidig meget smukt, da billederne også virkelig får power på det sorte. Ved godt der er andre der synes modsat.
    Kærlig hilsen Gitte

    • Kære Gitte,
      Det glæder mig, at opskriften virker lokkende!
      Og jeg må give dig helt ret: der ER et problem med teksten på kødfrifredag. Jeg håber dog, at du har tålmodighed lidt endnu, for det er min plan, at få lavet bloggen helt om her i løbet af foråret. Så skulle det hele blive mere læsevenligt!
      Kh
      Kirsten

  2. Hej igen.
    Jeg bliver selvfølgelig hægende uanset hvad…
    Kh Gitte

  3. Velkommen hjem fra en spændende madrejse ! Jeg er en af dem, der ikke kan li’ det hvide på den sorte baggrund, det er ikke rart for øjnene at se på, så ser frem til en ny blog.

    • Hi Dorit,
      Tak skal du have. Ja, jeg er enig i, at det hvide og sorte ikke er godt for øjnene, så jeg glæder mig også til det nye design. Men hold ud, hold ud. Det tager lige lidt tid!
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: