ugens menu uge 35 2013 – sæson for figner

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se spalten th. øverst. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

t o r v e h a l l e r n e

.

.

torvehallerne 1

torvehallerne i København

Hver gang jeg kommer ind i Torvehallerne på Israels Plads i København, glæder jeg mig.

Jeg synes, det er fantastisk, at dette madmekka eksisterer og ser levedygtigt ud i dette land, hvor vi ikke vil betale for kvalitetsmad.

Den eneste anke jeg har er, at der er for få økologiske varer. Jeg håber, at kunderne efterspørger dem, og at økologien overtager mere og mere. Det ville virkelig klæde dette madtempel.

.

tapa del toro

tapas torvehal

Der er flere gode spisesteder i Torvehallerne, hvor man kan få en lille snack undervejs. Jeg besøgte i går tapasbaren Tapa del Toro, som har mange små lækre godbidder.

Jeg smagte tre tapas: en med artiskok i persilleolie med hakket tørret tomat, en velvoksen sag med grillet peberfrugt, artiskok, champignon og en dejlig grillet chili – den sidste bid var en helt almindelig med manchegoost.

.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. september 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b l o m s t e n  a f  s q u a s h

.

.

squash med blomster

.

blomster i maden

Hvis jeg skal være ærlig, er jeg ikke vild med at spise blomster. Det går fint med grønne blade af spiselige planter, men jeg føler det helt forkert at få en blomst ind i munden! Lidt som et overgreb på den smukke skabning.

En undtagelse er squashblomsten. Det er måske fordi den er lidt grøntsagsagtig. I al fald smager squashblomster dejligt med et fyld af plantefars og stegt på panden eller bagt i ovnen.

Til opskriften på disse squashblomster kan du i stedet for den foreslåede fars også bruge en lille portion mandelfars.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

fyldte squashblomster

squashblomster.fyldte.2.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. september 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

  p å l æ g  i  e n  h å n d e v e n d i n g

.

.

linspålæg.

smørepålæg af sorte linser

Dette lækre smørepålæg er praktisk at lave en dag, hvor du alligevel skal koge linser som tilbehør, til frikadeller eller til en salat.

Kog dobbelt portion linser (og hvis du synes du får kogt for mange linser, kan de overskydende fryses ned). Blend linserne sammen med lidt olivenolie og evt. vand, hvis du vil spare på kalorierne.

Jeg har brugt min gode Bamix-blender.

Rør postejen med tørret salvie, knust hvidløg, evt. en smule revet løg samt hakkede valnødder.

Gå evt. frem efter denne opskrift.

Smørepostejen er på enhver måde en almindelig leverpostej overlegen. Denne er sund, lækker og har ikke kostet på dyresiden og kun lidt på klimasiden.

.

mad med postej, avocado og radiser

linsepålæg 1

.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1. september 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d a n s k  e r  g o d t  –

.

ø k o l o g i s k  e r  b e d s t

.

.

sprøjtegifte i importeret frugt og grønt

I dag kan man i Politien læse sort på hvidt, hvor meget gift, der er i vores frugt og grøntsager.

Værst står det til med de importerede varer, og her topper Holland og Spanien med giften.

Fx er der målt sprøjtegifte i 38% af prøver fra peberfrugt – og her var anvendt hele 52 forskellige giftstoffer. Jamen, hold da helt op. Det er jo selvmord med åbne øjen!

Jeg synes, det er fuldstændig tosset at fylde sig med gift, når der findes et alternativ.

.

peberfrugt

.

æblerne er allerværst

Værst står det til med vores indtag af æbler. Dels fordi vi spiser så mange importerede æbler, dels fordi udenlandske æbler havde giftrester i 80% af de målte prøver. Hvis det kan være en trøst, blev der kun fundet giftrester i 46% af de danske æbler.

.

æbler.røde

.

vælg økologisk

Det efterlader os med kun ét valg: køb økologisk og køb helst dansk. Mange siger, at de ikke har råd til at købe økologisk, men overvej om du kan sløjfe en sodavand, en chokoladebar eller et hvidt franskbrød til fordel for de gode økologiske grøntsager.

Hvis ingen vil købe de giftige grøntsager, bliver de erstattet af økologiske. Valget er VORES.

.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31. august 2013

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s u n d t  o g  s ø d t  m e d  u m a h r o

.

.

guf fra Urtekram

Forleden aften var jeg til et spændende arrangement på Suhrs Husholdningsskole arrangeret af Urtekram – firmaet med alle de dejlige økologiske produkter.

Kogebogsforfatteren mm. Umahro Cadogan øste ud af sin store indsigt i sund mad med smag.

Jeg er en stor beundrer af Umahro, fordi hans opskrifter altid er enkle, og så har han en masse smarte tip til at optimere smagen i hvad som helst. Og så snakker han fornuftig sundhed uden at være frelst.

.

sund kakaomousse

P10100482-652x489

En af Umahros retter var en kakaomousse, som enhver kan spise med god samvittighed.

Her er jeg i gang med mousseen sammen med Carla Chloe, der også er madblogger.

.

sukkerfri mousse

P10100381-652x489

.

Umahros kakaomousse (2 personer)

1 moden avocado

10 tørrede, økologiske dadler uden sten

1 moden banan

fintrevet skal og saft af 1 økologisk citron

en knivspids økologisk vaniljepulver

1/4 tsk stødt økologisk kanel

1/2-1 dl økologisk kakaopulver

(alle de tørre produkter forhandles af Urtekram)

.

Kom alle ingrediensene i blenderen og kør, indtil massen er cremet og ensartet. Det kan være en god idé at findele dadlerne og evt. køre dem først sammen med citronsaften.

Smag til og kom mouseen i to serveringsglas. Sæt dem i køleskabet en times tid inden serveringen.

.

så lækker ser mousseen ud

P10100671-652x489.

tak til Umahro og Carla

P10100563-652x513

Jeg siger tak til Umahro og Urtekram for en inspirerende aften. Og tak til Carla, som har taget disse fotos. Jeg var så uprofessionel, at jeg havde glemt mit eget kamera, så jeg har fået lov at “låne” et par billeder fra Carlas blog.

Kig endelig forbi hos Carla. Hun har en skøn blog, der er lige så delikat og smuk, som hun selv er!

.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. august 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h ø s t t i d

.

æbler i skål

de danske æbler er fremme

Samtidig med at de første danske æbler er modne, hænger brombærrene tungt på grenene, så hvad er mere oplagt end at lave en salat med æbler og brombær?

Alle former for hele korn er blevet meget populært i salater, og korn som perlebyg, perlespelt, perlerug etc. passer fint sammen med æbler og brombær.

Prøv fx denne salat med efterårets gaver. Kornet er jo også netop høstet, selv om dette års høst endnu ikke er klar til at komme i en salat.

I øvrigt går 80% af den danske kornhøst til dyrefoder. Det er det rene glade vanvid. Det er langt mere økonomisk, klimavenligt og sundt, hvis vi selv spiser de lækre korn.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

“perle”salat med æbler og brombær

perlespelt:brombærsalat a.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29. august 2013

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s m i d  f i g e n b l a d e t

.

.

figner

figentærte til frokost eller dessert

Hvis man selv er så heldig at have et figentræ, er der gode chancer for, at det bærer en masse frugter i år efter den varme sommer.

Det har nærmest været græske temperaturer, og Jeg smagte faktisk min første figen netop i Grækenland for mange år siden. Det var kærlighed ved første bid!

I denne uge foreslår jeg, at frugterne nydes i en tærte med blåskimmelost.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

sæson for figner

figner i skål 2_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

en “sød” frokosttærte

figentærte 2___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

figner i skål

figentærte

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

salat med fennikel passer til tærten

fennikelknold

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

figen/blåskimmeltærte

figentærte 1

Figentærten med ost er en let frokosttærte – og den kan også spises som dessert i stedet for ost.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

fennikelsalat med sorte bønner og valnødder

fennikelsalat.høvlet.2

Fennikel er også fremme nu – og denne salat med fennikel passer godt til figentærten. Du kan evt. udelade de sorte bønner.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 29. August 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: