ugens menu uge 38 2013 – spidskål – nu som paté!

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se øverst i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. september 2013

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

find opskrift på quinoasuppe fra Peru her – vist i TV2 Frihsuet

.

.

h æ n g  p å  h e r  . . . 

.

.

… vegetarer lever længere

Ugeskrift for Læger berettede for nylig om en amerikansk undersøgelse, der viser, at vegetarer lever længere end kødspisere.

Nu synes jeg ikke, at et langt liv behøver at være en velsignelse, men hvis man er en rask vegetar, så ER det faktisk skønt.

Men jeg mener, at det er vigtigt at have det godt, MENS vi lever. Og det har man virkelig mulighed for, når man laver grønt. Ikke blot smager maden guddommeligt, de fleste lever også bedre i deres krop, mens de er på jorden. Men hånden på hjertet: jeg HAR hørt om vegetarer, der er døde!

Men så længe vi er her, giver grøn mad en dejlig smag i munden.

Prøv fx en porretærte: klik på billedet, så får du opskriften.

.

porre/kartoffeltærte

porretærte

.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. september 2013

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h j e r t e – l i g  a g u r k

.

.

ny model i agurk

agurk.hjerte

Gartneriet Markhaven er de gået helt agurk og har avlet agurker i hjerteform. 

Kampen om den gode mad kan kun vindes med kærlighed, så jeg synes det er en meget smuk gestus.

Jeg var så heldig at få en enkelt agurk forærende, men desværre tror jeg ikke, agurkerne er i handlen. Det er til gengæld gartneriets fantastiske tomater og andre mere regelrette agurker.

Du kan også finde Markhaven på Facebook:

www.facebook.dk/gartneriet.markhaven.

.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23. september 2013

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

s p i s  o p 

.

madspild

Vi har stadig alt for meget madspild. Hvis alle på jorden ville spise op, spise rester, så havde vi ingen sultproblemer.

.

avocado med tangkaviar

tørt rugbrød som gourmetmad

Noget der hurtigt ryger ud i mange husholdninger er tørt brød. Det er ærgerligt, for tørt brød kan anvendes på utallige måder.

Prøv fx at skære meget tynde skiver af det rugbrød, du havde tænkt dig at smide ud.

Skær skiverne i små firkanter og rist dem helt tørre på brødristeren eller i ovnen.

De små sprøde rugbrødschips kan danne bund for en lækker forret: det kan være skiver af kogte kartofler med mayonnaise, radiser og purløg, eller det kan være skiver af avocado med de små tangrogn, kaviart, eller det kan være en æggesalat smagt til med karry og med masser af brøndkarse på toppen.

.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. september 2013

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h a r  v i  d e t  g o d t  ?

.

.

Villumsen grise

dyrevelfærd?

Min yndlingstegner Jørn Villumsen fra Politiken har igen sat hovedet på sømmet med denne tegning, der illustrerer den påstående bedre dyrevelfærd i danske stalde.

Jeg tror, både Villumsen og jeg – og mange andre – har svært ved at få øje på den bedre trivsel og de bedre forhold for danske produktionsdyr.

Hvis du også synes, det er under vores værdighed at behandle dyr på den måde, som det foregår i dag, så vælg det mishandlede kød fra. Det er den eneste måde at stoppe dette vanvid på. 

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. september 2013

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m e r e  s k ø n  s p i d s k å l

.

.

spidskålssuppe med rosin/kapersguf

spidskålssuppe m rosin.4

I mit supermarked har de i øjeblikket masser af danske, økologiske spidskål. Det er jo ren fest!

Nedenfor er der opskrift på spidskålssalater og en spidskålspaté, men spidskål er også lækker i en hurtigt lavet suppe. Suppen får kant af en rosin/kaperspuré, som jeg i vinters smagte i Qatar.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. september 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g l u t e n a l l e r g i

.

.

glutenfri kogebog

ny bog for glutenallergikere

På et tidspunkt var jeg bange for, at jeg måske led af glutenallergi eller havde en intolerance.  Jeg undgik derfor al slags brød og andre glutenholdige produkter i en måneds tid. Det var lidt af et helvede. Jeg elsker rugbrød, og har derfor den dybeste medfølelse med folk, der ikke kan tåle gluten.

Heldigvis havde jeg ikke glutenallergi, men på alle allergikeres vegne er jeg rigtig glad for at få Anette Harbech Olesens nye bog om glutenallergi i hånden.

.

Den glutenfri Kogebog

Den kyndige ernæringsterapeut har skrevet Den glutenfri kogebog sammen med Lone Bang, der bl.a. afholder kurser i glutenfri bagning – og netop brød synes jeg som sagt må være et stort problem for en glutenallergiker. 

Men nu er der hjælp at hente i den nye bog. De smukke  billeder viser fotos af lækre mørke kernebrød, stenalderbrød, kiks, muffins og mange slags kager.

Der er naturligvis også opskrifter på alt fra morgenmad, småretter til hovedretter, og med denne bog behøver det ikke mere at være trist at lide af glutenallergi. Det er meget delikate retter, der diskes op med, og hele familien kan med stor fordel spise med.

Også glutenallergiske vegetarer kan med udbytte anskaffe sig bogen, for den rummer kun ganske få animalske produkter.  Der er simpelt hen tale om en bog med supersunde opskrifter, der burde nydes af enhver dansker – allergiker eller ej!

Det eneste jeg kunne ønske mig er et register. Jeg er lidt af en registerfreak. Jeg synes, det er dejligt, når man hurtigt kan slå sin yndlingsopskrift op.

.

syv sunde skridt

syv sunde skridt

Den ene af bogens forfattere, Anette Harbech Olesen, er en af mine yndlingsforfattere indenfor det sunde område.

Anette er en meget veluddannet ernæringsterapeut. Hun er meget vidende, udogmatisk og formidler det sunde budskab på en skøn og letspiselig måde.

Derfor er jeg også vild med hendes tidligere bog “Syv sunde skridt”. 

Har du lyst til at sadle om i dit liv og tage gaflen i den kloge hånd, vil jeg varmt anbefale Syv sunde skridt. Bogen har kun én mangel: at det ikke er mig selv, der har skrevet den!

Vil du følge med i Anettes rejser i den nyeste forskning indenfor ernæring og få mange gode råd om det gode liv, så tilmeld dig Anettes nyhedsbrev.

.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19.  september 2013

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e n  h e m m e l i g e  k å l

.

.

spidskål i sigte

dronningen af kål

Indtil for få år siden var der mange mennesker, der slet ikke kendte spidskål.

Indtil da spiste vi hovedsagelig hvidkål, og det forstod jeg slet ikke, for selv om hvidkål er en dejlig kål, smager spidskålen langt mere interessant. Den har milde men alligevel typiske kåltoner. Jeg synes, den pagodeformede spidskål er aristokraten blandt de faste kåltyper.

.

spidskål kan nydes på mange måder

Allermest lækker er spidskål måske rå i en salat. Prøv fx disse fire: spidskålssalat med mormordressing, orientalsk spidskålssalat, spicy spidskålssalat og spidskålssalat med tranebær og nødder.

Hvis du klikker på billederne, får du opskrifterne.

.

spidskålssalat.m.mormor.2

spidskålssalat.2

spidskålssalat m chili og koriander

spidskålssalat m.skvalderkål

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

spidskål – nu som paté

spidskålspate.1

Men spidskålen kan også nydes som en paté. Spidskålspateen er god både som frokost- og som middagsret. Og skulle der blive noget tilovers, er pateen også fin som pålæg.

.

spidskålspate.2

spidskålspate

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

pateen kan også bages i små portionsforme

spidskålspateer

Farsen kan bages i små forme og serveres som portionsanretning. De små pateer er også praktiske at have med i madpakken.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

og en salat må der til

bladsellerimand u tekst

Jeg har hang til bladselleri, og når den blandes med den let bitre røde radicchiosalat og søde figner, friske eller tørrede, bliver det til en salat med personlighed.

.

figner i skål

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u 

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

spidskålspaté

spidskålspate.3

Det er let at skære ned på kødet, når man kan lave lækre postejer og pateer med grøntsager.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

salat med bladselleri, radicchio og figner

radicchio-bladsellerisalat2

Denne salat er både smuk, lækker og pikant.

Klik på billedet, så får du opskriften.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 19. September 2013.

4 Responses to “ugens menu uge 38 2013 – spidskål – nu som paté!”

  1. Bare et ønske:

    Hvor ville det være dejligt hvis opskrifterne var i en udskrift-venlig udgave ☺

    Mvh. Ghita

    Fra: “Kødfri fredag” [mailto:comment-reply@wordpress.com]
    Sendt: 19. september 2013 09:38
    Til: Ghita Färggren
    Emne: [Nyt indlæg] ugens menu uge 38 2013 – spidskål – nu som paté!

    kodfrifredag posted: “Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se øverst i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder. Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send des”

    • Kære Ghita,
      Hvis du går ned nederst i opskriften, står der “Print”. Hvis du trykker her, burde det være enkelt at printe ud.
      Men jeg kan glæde dig med, at bloggen snart bliver lavet om, så den sorte farve forsvinder. Så tror jeg det bliver enklere at kopiere.
      Kh
      Kirsten

  2. Afmeld mig venligst igen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: