ugens menu uge 40 2013 – efterårsglæde på tallerkenen

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se øverst i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9. oktober 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

r ø d d e r  d e r  r y k k e r

.

.

gulerødder

gamle rødder vender tilbage

Nu kan man atter finde mange af de gamle rødder i butikkerne. Det gælder fx gulerødder i andre farver end orange, og det gælder rødbeder, som slet ikke er røde men gule eller stribede.

Man skulle tro, at det er nye, manipulerede arter, men der er heldigvis tale om gamle kendinge, som har været i glemmebogen i mange år.

Gulerødderne er lækre – og smukke at se på – i en salat. Høvl dem i meget tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern. Bland gulerødderne med forskellige spirer og vælg en olie-eddikedressing med sennep. Drys med ristede sesamfrø.

.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8. oktober 2013

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

r ø d t  i  r ø d t

.

.

rødbeder i skål

brombær og nødder

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

rødbeder og brombær

mødes her i oktober. De sidste brombær kan plukkes nu, og de kan passende erstatte kirsebærrene i denne rødbedesalat, som også gerne må få en håndfuld af de nye hasselnødder.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

rødbedesalat med brombær 

rødbedesalat med kirsebær

.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. oktober 2013

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b i e r n e  f o r s v i n d e r

.

bi

.

bestanden af bier er stadig faldende

Vi kan ikke klare os her på jorden uden vores små flittige hjælpedyr, honningbierne. De er med til at bestøve en stor del af de afgrøder, vi lever af.

Faktisk er 70 ud af 100 af verdens vigtigste spiseafgrøder afhængige af bierne. Disse planter dækker 90% af verdens fødevarebehov, så vores manglende omsorg for bierne truer i høj grad verdens fødevaresikkerhed.

.

landbrug og trafik tager livet af bierne

Det er især det intensive landbrug, der slår honningbierne ihjel. Det er faktorer som giftsprøjtning af afgrøderne og de store monokulturer.

Men også forureningen fra biler og anden transport er med til at true bierne. Når luften er meget forurenet, taber bierne simpelt hen evnen til at lugte sig frem til de duftende blomster.

.

bi3.

når vi hjælper bierne, hjælper vi også os selv

Hver gang vi vælger økologisk, og hver gang vi fravælger kød, og hver gang vi tager cyklen i stedet for bilen, er vi med til at give honningbierne bedre livsbetingelser.

Hvis du vil se, hvor meget menneskets livsstil betyder for de flittige bier, så kig på denne lille film.

.

bi2

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. oktober 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

 e t  p a r  s k ø n n e  s n a c k s

.

.

spicy majsbrød med dukkah

majsbrød dukkah

Her er et par sunde snacks: majsbrød med den egyptiske nødde/mandelblanding: dukkah.

Dukkah laves af hakkede mandler/nødder, der ristes med krydderier og krydderurter. Det er en afhængighedsskabende blanding, der også kan bruges som drys på supper og salater.

Få opskriften på majsbrød og dukkah her.

.

majsbrød dukkah.1

.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. oktober 2013

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g r æ s k a r  m e d  f y l d

.

græskar – god slankemad

Græskar indeholder hovedsagelig A- og B-vitaminer og en del mineraler. Men kun 20 kalorier pr. 100 g.

Det er højsæson lige nu, og græskar kan spises på utallige måder. En af dem er at bruge kødet i en couscous og servere retten i de halve skaller.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

couscous i græskar

couscous med græskar.1

.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. oktober 2013

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

   m a d  f r a  h e l e  v e r d e n

.

.

vegetarkogebog

.

ny kogebog med mad fra hele verden

Den engelske madskribent Jane Hughes har netop udsendt en stor kogebog, hvor hun har samlet vegetariske opskrifter fra hele verden.

Jeg har haft fornøjelsen at levere opskrifterne til det danske afsnit.

Jeg synes, det er en strålende idé med en bog, der giver anledning til at snuse til alverdens gryder, og der er mange spændende ting i bogen.

Men desværre, desværre: fotoene er ikke vellykkede. Bogen ligner noget, der kunne være udkommet i tresserne. Det er rigtig synd. Da jeg så min egen mad, kunne jeg faktisk ikke genkende den. Og det er mærkeligt, for det er i dag ikke dyrere at tage gode billeder end dårlige. Men jeg vil alligevel anbefale bogen, hvis man kan se bort fra den ringe fotokvalitet (= styling). Det er trods alt ude i verden – især i den tredje verden – der findes stor inspiration for grøntsagsgumlere.

Du kan købe bogen hos Amazon, hvor du også kan bladre i et par sider af bogen. Og billederne her hører til de bedre!

.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. oktober 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f r a  e f t e r å r e t s  h ø s t

.

.

græskar – en tungtvejende frugt

græskar på vægt

Så kom vi ind i oktober – den store græskarmåned, der slutter med græskarfesten, Halloween (eller Allehelgensdag), den 31. oktober.

Så der er altså tungtvejende grunde til at spise græskar netop i oktober.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

en international frugt

græskar m kvinde

Der findes flere slægter af græskar med adskillige arter. Jeg er stødt på græskar overalt på kloden. Damen ovenfor sælger de store basser på et marked i Sydindien.

Der fines store og små græskar, gule og brune, turkise og orange. 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

en farvestrålende frugt

græskar hokkaido

Her er hokkaidogræskar fotograferet i Indien. Hokkaido er et af de mest almindelige spisegræskar i Danmark.

Hvorfor græskarret hedder hokkaido vides ikke, for i Hokkaido i Japan har de aldrig hørt, at dette flotte orange græskar hedder hokkaido.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

en smuk frugt

Jeg synes, græskar er en fantastisk flot frugt. Her er nogle kæmpemæssige eksemplarer, der kan mætte en hel familie.

græskar 3

græskar 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

en velsmagende frugt

Det er ikke let at skrælle et græskar. Det er virkelig utilnærmeligt, men heldigvis har jeg fundet ud af, at det ikke er nødvendigt at skrælle græsker. Efter bagning eller kogning er skallen helt blød og kan spises.

Her har et hokkaidogræskar været en gang i ovnen. Og rygeostcreme er med til at give karakter til græskarret, som ikke har alverdens smag i sig selv.

.

græskar hokkaido b

græskar m rygeost

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

det er også svampetid i oktober

svampe.forskellige

Svampe er i dén grad efterårsmad. Det sjoveste er at samle svampene selv, men i mangel på den mulighed er der heldigvis mange slags svampe i butikkerne, også vilde svampe, som jeg synes er mere interessante end de velkendte købe-champignon.

Er man det mindste i tvivl, om en vild svamp er giftig så lad den stå. Deltag evt. i en guidet svampetur eller få gode råd her: naturstyrelsen.dk eller svampe.dk.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

efterårets vilde svampe 

Kantareller og kejserhatte (eller bøgehatte) er lækre i mange retter. De er begge brugt i denne uges svamperagout.

.

svampe.blandede

kejserhatte.svampe

svamperagout.4

svamperagout.2

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

grillet polenta med svampe på toppen

svamperagout.1

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ovnbagt græskar med rygeostcreme

græskar m rygeost.1

Bagt græskar med ristede græskarkerner og rygeostcreme er en lille lækker forret eller frokostret.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

svamperagout på bund af grillet polenta

svamperagout i pande

I denne ragout er der mange slags svampe, men der er frit valg.

For at være en mættende hovedret, har jeg valgt at servere svampene på en bund af grillet polenta.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 3. October 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: