ugens menu uge 41 2013 – nyd de sidste tomater

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se øverst i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. oktober 2013

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k a r t o f f e l f e r i e

.

Estland kartoffelkoner

.

en hånd til kartoflen

I dag bliver ungerne ikke jaget ud og tage kartofler op i ferien. Men vi kan hjælpe den dejlige lille knold på en anden måde, nemlig ved at spise den ofte.

Danskerne har smidt kartoflen ud til fordel for pasta og ris, fordi mange tror, at kartofler feder mere. Det er lige omvendt.

.

kartoffellasagne

kartoffellasagne.5

Her er en dansk “lasagne”, hvor pastapladerne er byttet ud med tynde skiver af kartofler.

Ungerne elsker lasagne, så prøv med denne mere sunde udgave.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. oktober 2013

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

n å r  s m å t  e r  g o d t

.

.

Cuba

.

sunde cubanere

Videnskab.dk skriver om en undersøgelse fra Cuba, der bekræfter de gode helbredsmæssige gevinster, der er ved en vegetabilsk, fedtfattig kost, som Merete skriver om i indlægget i går, se nedenfor.

I Cuba er der mangel på stort set alt, men i 90’erne var krisen ekstra hård. Det har man nu målt på befolkningens helbredstilstand, som simpelt hen steg i de magre år. Først og fremmest tabte cubanerne sig, og dermed faldt antallet af diabetes 2 og hjertesygdomme.

Se den lille video her.

Samme resultat kom man til under krigen, hvor det også var småt med maden. En engelsk undersøgelse viste, at befolkningens helbred steg i takt med at de animalske, fede og søde varer forsvandt fra hylderne.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14. oktober 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a d  d e r  h e l b r e d e r

.

.

Det-helbredende-køkken, omslag

.

“medicin” uden bivirkninger

Når man har arbejdet med grøn mad i mange år, ved man godt, at  mad uden animalske produkter baseret på grøntsager, bønner, linser etc. er helbredende i forbindelse med mange sygdomme.

Man kan ikke spise sig ind i himlen, og selv de, der lever sundest, kan blive syge, men der er mange lidelser, der kan bedres eller helbredes med den rette kost.

Det drejer sig bl.a. om de såkaldte velfærdssygdomme, ikke mindst diabetes 2, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

.

syn for sagen

Mange mennesker ønsker ikke at ændre deres spisevaner, nogle kan ikke, og nogle vil ikke. Derfor bliver jeg ekstra glad, når jeg hører fra folk, der har glæde af bogen Det helbredende køkken, der er en guide til en fornuftig livsstil. Jeg vil gerne citere en af bloggens læsere, Merete, som har sendt denne dejlige hilsen:

“Hej Kirsten – og alle, som læser med her,

Jeg kan nu tilføje, at jeg har været til helbredstjek hos lægen – og med lægens ord, så mine prøveresultater ikke bare fine, men RIGTIG fine ud! Så det med, at jeg føler en bedring efter at have ændret min kost, er ikke bare en fornemmelse, men nu også noget, som kan måles på vægt, blodtryk og nu også i boldprøver.

Så ja, jeg kan kun anbefale en fedtfattig grøn kost uden raffineret sukker.

Kh
Merete”

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. oktober 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s k ø n n e  k a r l j o h a n 

.

.

karljohan

det kan nås endnu

Her i efterårsferien er der sikkert mange, der vil gå på jagt efter svampe. En appelsin i turbanen er for mig karljohan. Kongen af svampe efter min mening.

Desværre har jeg ikke selv “fanget” svampene på billedet. Jeg fandt dem i Torvehallerne i København, og jeg var rigtig glad for at finde ud af, at man også kan købe vilde svampe her.

Svampene kan nydes på mange måder. Jeg vil foreslå en risotto. Har man ikke de friske karljohan, eller er det udenfor sæsonen, kan man bruge tørrede svampe.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

risotto med karljohan

risotto citron 1

.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12. oktober 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k a’  d u  l i d e  d y r ?

.

.

tallerkenrække

Jeg har denne lille sentens siddende i min tallerkenrække. HVIS vi holder af dyr, vil det ikke gå grisene som på billederne nedenfor.

Hvis du vil have flere ideer til grøn mad, så kig her.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11. oktober 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d ø d e  s m å g r i s e

.

hver dag dør 25.000 pattegrise

Et kort griseliv er et godt griseliv, er jeg desværre nødt til at konstatere.

Mange landmænd har ikke respekt for de levende væsener, de har i deres varetægt. Og de behandler dem derefter – levende som døde.

HVOR lidt respekt man har for det, der kaldes produktion, men som dog er levende væsener, ses på disse billeder. Det er ganske vist ikke pattegrise, men det gør ikke sagen bedre.

Det er ikke svært at fornemme, hvilke lidelser disse dyr har været igennem.

Forestil dig, at det var hunde, man behandlede på denne måde. Der ville blive revolution i Danmark!

.

gris 1

.

gris 2.

gris 3

.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10. oktober 2013

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

å r e t s  s i d s t e  t o m a t e r

.

.

tomater 1

årets sidste høst i drivhuset

Selv om solen stadig varmer dejligt, tynder det alligevel ud i tomaterne i drivhuset. Det er tæt på lukketid.

Jeg har været så heldig at få en god portion små tomater forærende af en veninde med drivhus. De er havnet i en lækker tærte med en bund af quinoa – det lille supersunde frø fra Andesbjergene. På den måde bliver tærten optimeret både hvad angår smag og sundhed.

Quinoa er et næringsmiddel med en meget fin balance i proteinerne. Se mere om quinoa her.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

quinoa er en lækker bund i tærten

quinoa

tomatløgtærte.3

tomattærte.1

tomater i terrin

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

de sidste små tomater er søde og velsmagende

tomater marmor

Tomaterne får følgeskab af skalotteløg i tærten.

Skalotteløg sætter prikken over i’et i enhver ret. Det er blevet sagt, at skalotteløg er madens korset. Det er jeg enig i.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

en dejlig suppe til forret

Selv om det er slut med de friske ærter, vil jeg alligevel anbefale denne suppe. Den indeholder nemlig også pærer, som er nye og friske lige nu. 

Og så er ærter en af de grøntsager, som jeg synes bedst tåler frysning uden at miste for meget smag og næringsstoffer.

Suppen får smag og karakter af kardemomme og svitset ingefær.

.

ærter i fad

ærtesuppe.1

ærter i fade

pærer i skål

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ærte/pæresuppe med ingefær og kardemomme

ærtepæresuppe

Kardemomme er et dejligt krydderi, som ikke kun bør bruges i julens bagværk.

Her giver krydderiet ærtesuppen en pikant og lidt stærk smag sammen med ingefær.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

tomat/løgtærte på quinoabund

tomatløgtærte.b

Årets sidste solmodne tomater giver dejlig smag til tærten sammen med skalotteløg.

Bunden er helt usædvanligt lavet af quinoafrø.

Klik på billedet, så får du opskriften.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 10. October 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: