ugens menu uge 42 2013 – en italiensk klassiker

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se øverst i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23. oktober 2013

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s u n d e  c h i p s

.

.

ovnbagte rodfrugtchips

rodfrugtchips.4

Tæller du kalorier – eller er du bare træt af fede og oversaltede kartoffelchips? – så prøv at lave chips selv.

Det bugner med alle slags rodfrugter nu, og du kan bruge alle rodfrugter til disse chips. De sunde chips er næsten fedtfrie, og de er lynhurtige at lave.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. oktober 2013

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

r i s t e d e  k a s t a n j e r

.

.

kastanie

.

kastanjetid

Det er lige nu kastanjerne skal nydes. Og en nydelse ER det at spise ristede kastanjer. Til gengæld skal man ikke have for mange af de store nødder. Jeg spiser som regel kastanjer en eller to gange i sæsonen og synes det er fantastisk.

Forleden dag fik jeg nogle kastanjer i en lang slank “sag” forærende af Eva og Peter, der er nogle vidunderligt mad-dedikerede folk, som jeg har lært at kende.

Hele gaven var oven i købet medbragt fra Grækenland, så den var ekstra værdifuld. Og skønt smagte de ristede kastanjer, se fotoet nedenfor.

Jeg ristede kastanjerne i ovnen i den hvide “beholder”, som jeg tror egentlig er beregnet til oliven. På denne måde kan man undgå alt det salt, man ellers normalt har brug for til ristede kastanjer.

Se her om at riste kastanjer, næringsindhold mv.

.

kastanier.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. oktober 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f e s t l i g  m a n d a g s m a d

.

.

jordskokkesuppe med ristede hasselnødder

jordskokkesuppe.1

.

Hvis der er noget, man trænger til på en mørk, regnvåd mandag, er det en dampende lækker suppe.

Både jordskokker og hasselnødder er nye og saftige lige nu. De bliver lynhurtigt til en festret på en helt almindelig mandag.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. oktober 2013

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

d e l e  –  k æ r e s t e

.

.

er kostrådene for kedelige?

I dagens Politiken skriver madjournalist Annette Nyvang om de nye kostråd. Hun finder dem kedelige og ubrugelige. Det er de sikkrt også for hende, for dig der læser bloggen her – og for mig selv.

De råd er ikke beregnet på folk, der allerede har et forhold til mad. De er beregnet til nogle mennesker, som man måske slet ikke kan nå. Når jeg ser, hvad nogle kunder putter i kurven i supermarkedet, er jeg temmelig sikker på, at de ikke kunne DRØMME om at læse kostrådene endsige leve efter dem.

Konklusion: kostrådene er overflødige! Men selvfølgelig må et land have officielle kostråd, men man må være klar over, at folk gør nøjagtig, hvad de har lyst til.

Og det handler netop om lyst (og indsigt). Hvad er der ved at spise knækbrød med gnavegrønt, hvis man drømmer om knæhøj mayonnaise? Mad skal være lystfyldt og give glæde.

Udfordringen er at give folk et FORHOLD til dét, de putter i munden. I dag spiser rigtig mange mennesker bevidstløst.

.

Michael Pollan

Men det jeg vil frem til, er det med “kæresten”. Annette Nyvang og jeg har nemlig en fælles “kæreste”. Ja,  jeg har faktisk været “kæreste” med ham i mange år, amerikaneren Michael Pollan. Og jeg er sikker på, at han kan rumme mange flere “kærester”.

.

Unknown

.

Michael Pollan er amerikansk madskribent og har viet sit liv til at afdække madindustriens forfærdelige produkter og alle deres katastrofale følger.

Michael har også rejst U.S.A. rundt og besøgt de store opdrætningsfarme for køer og kalve. Det er artige sager, skulle jeg hilse og sige. 

Men hele madindustrien og alt det, der er med til at ødelægge amerikanernes helbred – og hele verdens – skriver han medrivende om. Mad handler om bevidsthed. Vi får ikke øget bevidsthed på grund af nogle restriktive kostråd. Vi får bevidsthed, hvis vi allerede i børnehaven begynder at lære børnene, hvad der smager godt, hvad gode råvarer er for noget. Hvis de lærer at smage forskel på industriens pseudoprodukter og friske råvarer hentet direkte i naturen. Hvis de lærer at udvikle deres smagsløg på samme måde som de lærer at læse og skrive.

Så kommer respekten for maden og for naturen helt af sig selv.

Jeg vil især anbefale disse to bøger af Michael Pollan:

.

idof-3od-3

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19. oktober 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  v a r m  k a r t o f f e l

.

.

bagt kartoffel- og sellerimos

bagt kartoffel- og sellerimos

.

Kartoflen er i modvind, men det er en både sund og velsmagende knold. Årets høst er netop vurderet, og det viser sig, at kvaliteten er over middel. Så der er al mulig grund til at nyde kartofler.

Og få grøntsager kan varieres i en grad som kartoflen. Den kan steges, fritteres, bages, koges, moses, bruges i kartoffelsalater og meget, meget mere.

Her er kartoflen blandet med selleri til en dejlig bagt mos.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. oktober 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s i d s t e  d a g  i  k a r t o f f e l f e r i e n

.

kartofler røde

Så er den kartoffelferie ved at være slut, og det kan man passende markere med en indisk, krydret kartoffelret.

Jeg lærte at lave retten hos den indiske kvinde Meera i Cochin i Sydindien.

Kartoffelretten er tilpas krydret og varmer fint på en dansk efterårsdag.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

Meeras kartofler i spicy kokosssovs

Meeras kartofler og tofu.1

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. oktober 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

l æ k k e r t  i t a l i e n s k

.

.

gæt hvad der gemmer sig i formen

cannelloni i form

.

livret fra Italien

Vi er vilde med pastaretter i Danmark, og det har fortrængt den gode gamle kartoffel. Mange tror, at der er mere stivelse i kartofler end i pasta og ris, men faktisk forholder det sig lige modsat.

Det betyder, at det er sundest at spise kartofler, men derfor kan man godt snuppe en lækker pastaret engang imellem.

I denne uge er det blevet til pastarørene cannelloni med fyld af aubergine og gemt i en tomatsovs med mozzarella. Så øøøhhhh, det er ikke lige netop slankemad.

Derimod er quinoasalaten både sund og kaloriefattig, hvis man altså udelader dressingen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

klassikerne tomat og mozzarella

De klassiske ingredienser mozzarela og tomater er hovedsagen i retten sammen med aubergine.

Jeg har været så heldig at få røget mozzarella forærende, men den er svær at finde i Danmark. Brug evt. rygeost. 

Skriv gerne til mig, hvis du ved, hvor man kan købe røget mozzarella.

.

røget mozzarella

tomater dåse

cannelloni.1

cannelloni

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

quinoa, kikærter og edamamebønner med en lækker aioli

quinoa og kikærter

quinoa i sigte

quinoasalat m kikærter.3

quinoasalat m kikærter

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

saltsyltede citroner fra Marokko

I Marokko er man storforbruger af saltsyltede citroner. De er nemme at lave og giver et dejligt pift til fx salater og sammenkogte retter.

.

syltede citroner.2

syltede citoner.1________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

cannelloni med aubergine og røget mozzarella

cannelloni.2

De italienske pastarør, cannelloni, kan evt. erstattes af lasagneplader, så retten bliver en traditionel lasagne.

Klik på billedet, så får du opskriften.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

quinoasalat med saltsyltet citron og aioli

quinoasalat m kikærter.1

Denne salat er både sund og lækker. Og så mætter den!

Kik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

saltsyltede citroner fra Marokko

citroner syltede

De saltsyltede citroner nyder man flere gange: først det smukke syn, mens citronerne “modner” i glasset – og derefter den dejlige smag i salater mv.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 17. October 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: