cremet risotto m skorzonerrødder og kørvel

cremet risotto m skorzonerrødder og kørvel

 risotto m skorzonerrod 3

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ris er klimabelastende

Som du måske har lagt mærke til, bruger jeg sjældent ris i mine retter. Denne uge er en undtagelse, fordi jeg synes en risotto er sådan et dejligt måltid.

Men ris er klimabelastende. Dels er dyrkningen uhensigtsmæssig, dels skal risen fragtes til Danmark over lange afstande.

Jeg vil anbefale, at man skifter det meste af risen ud med gode danske kornsorter som perlespelt, perlebyg, perlerug etc. Og disse korn kan også sagtens bruges i en risotto i stedet for de traditionelle hvide risottoris, som i parentes bemærket heller ikke er særlig næringsrige.

På billedet herunder knokler indiske mænd på et stort rismarked i Sydindien med de tunge sække, mens kvaliteten af risen vurderes på det andet billede.

.

rismarked 3

risotto m skorzonerrod 1

rismarked 1

blomkål i sigte

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

50 g skalotteløg

4 fed hvidløg

4 spsk olivenolie

300 g risottoris

½-3/4 l kogende grøntsagsbouillon (vand + Harbamare bouillon)

300 g skorzonerrødder

1-2 dl sojafløde eller anden fløde

2 spsk citronsaft

ca. 150 g blomkål

1 bdt kørvel

evt. tør ost

 

Hak løg og hvidløg og svits dem i olien 4-5 minutter.

Kom risene i gryden og svits dem et øjeblik. Tilsæt bouillonen lidt ad gangen. Lad risen opsuge væden, før du hælder mere på. Læg låg på gryden ind imellem.

Skræl skorzonerrødderne og skær dem i stykker på 2-3 cm.

Kom rødderne i risene, når de er næsten ”al dente”. Tiisæt også fløden og lad risottoen simre endnu 3-4 minutter.

Smag til med salt, peber og citronsaft.

Det er en smags sag, hvor ”våd”, man ønsker risottoen. Nogle spiser den nærmest som suppe, andre ønsker den mere tør.

Høvl blomkålen i meget tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern.

Servér risottoen portionsvis og arrangér den rå blomkål på toppen. Læg også en dusk kørvel på hver portion.

Du kan evt. give en tør ost til, som man selv river, eller du kan vende 1 dl reven ost i retten til sidst.

.

tip

skorzonerrødder

.

Skorzonerrødder er desværre en lidt overset grøntsag. Den er ofte svær at finde, men er bestemt værk at købe, når man ser den.

Skorzonerrødder kaldes også fattigmandsasparges på grund af smagsligheden med asparges.

Hvis du ikke kan finde skorzonerrødder så brug i stedet hvide gulerødder eller små tern af glaskål eller majroe.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

risotto m skorzonerrod 2

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 31. October 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: