ugens menu uge 44 2013 – her hjælper kun bønner

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se øverst i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. november 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b u d a p e s t s  m a v e

.

.

det store marked i Budapest

marked 1 Budapest

På det store marked i Budapest kan man købe alt, hvad der glæder maven. Man ser ikke mange almindelige fødevarebutikker rundt om i byen, og det virker, som om budapesterne køber alle fødevarer på markedet her.

Den store hal er et smukt bygningsværk, nærmest som en madens katedral.

.

marked Budapest.

kål så det klodser

kål Budapest

Kål er en rigtig vigtig fødevare i Ungarn. Her er skønne hoveder i flere lag.

Prøv fx en gang lækre dolmere. Klik på billedet, så får du opskriften.

.

hvidkålsdolmere i sennepssovs

kåldolmer.3

.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. november 2013

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b o n d e k o s t  i  b u d a p e s t

.

.

Ungarn er ikke lutter top-gastronomi

Den gourmetmad, jeg skrev om i går, er langtfra hverdagsmad i Ungarn. Her er det et solidt bondekøkken, der dominerer.

Man mærker påvirkningen fra Rusland, og her spises især kartofler, hvidkål,  rødbeder – og selvfølgelig peberfrugter. Og paprika er nærmest uundgåeligt.

.

hvidløg.2riga

en hvidløgssuppe der holder vampyrerne væk

I aftes fik jeg en skøn cremet hvidløgssuppe. Hvis du har lyst til at lave en tilsvarende så kig her.

.

fyldte peberfrugter m hasselnøddefars

En anden klassiker på disse kanter er fyldte peberfrugter. Denne opskrift er ikke ungarsk, men blot en idé, hvis du også skulle få lyst til nogle fyldte pebre.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

peberfrugter.fyldte

.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. november 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

p o s t k o r t  f r a  b u d a p e s t

.

.

Budapest i dis

Novemberdisen svæver over Budapest og indhyller byen i et magisk slør.

Landets tidligere storhedstid åbenbarer sig i de gamle smukke og storslåede bygninger. En sløret novemberdag i Budapest er fortryllende.

.

Budapest i novemberdis

.

på restaurant Costes

Budapest costes 2

 Jeg kigger ikke kun på kultur. Jeg er selvfølgelig også i Budapest for at studere mad.

I aftes besøgte jeg Restaurant Costes, som er en fantastisk gourmetrestaurant.

.

et kunstværk skabt af grønt

Budapest costes

Denne ret hedder “Our Garden”. Og hvilken have! Aldrig har jeg fået et smukkere måltid, og sjældent har jeg smagt noget mere lækkert.

På en bund af cremet blomkålspuré har kokken plantet den mest velsmagende have, man kan forestille sig. 

Grøntsagerne er tilberedt på forskellig vis og danner tilsammen en symfoni af smagsnuancer. 

Det er som med en god bog. jeg nænner ikke at læse de sidste sider eller spise de sidste bidder.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. november 2013

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f o r k ø l e l s e s s u p p e

.

.

kom forkølelsen i forkøbet

Nu er det koldt og ruskende derude – og sæson for forkølelser. Men en stærk og syrlig suppe kan være med til at holde baktusserne på afstand.

En thailandsk suppe med masser af chilipasta, hvidløg og ingefær, er forkølelsernes værste fjende.

Tilmed er suppen superhurtig at lave, og så er den lidt afhængighedsskabende.

Se opskrift på en stærk og syrlig thaisuppe her.

.

hvidløg.3

.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1. november 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s å  b l e v  d e t  e f t e r å r  !

.

dødsmaske

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31. oktober 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h e r  h j æ l p e r  k u n  b ø n n e r

.

.

en salat med grønne bønner

bønner grønne m mand

Charmøren med måtten på brystet sælger grønne bønner på et marked i Madurai i Indien.

Og grønne bønner er netop, hvad der er i ugens salat sammen med æbler, tørrede tomater og fataost.

.

grønne bønner i en broget salat

tomater.langtidsbagte.2

bønnesalat grønne b.2

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

bønnerne nippes på Sicilien

kviner ordner bønner

Grønne bønner er en universel grøntsag. Her hygger to damer på Sicilien sig med at nippe bønnerne.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

risotto – selv om ris er klimabelastende

Jeg spiser sjældent ris, fordi de er mere klimabelastende end vores hjemlige korn som perlebyg, perlespelt, perlerug etc.

Men en sjælden gang synes jeg, det er lækkert med en rigtig risotto. Denne her er dejlig cremet og med den sjældent brugte rodfrugt skorzonerrod. 

På toppen er papirtyndt høvlet blomkål og kørvel.

.

rismarked 3

rismarked 1

skorzonerrødder

blomkål i sigte

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

en hvid cremet risotto

risotto m skorzonerrod 1

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

cremet risotto m skorzonerrødder og blomkål

risotto m skorzonerrod 3

Denne risotto har jeg smagt i Restaurant Ofelia i Skuespilhuset på Holmen i København.

Jeg syntes, den var rigtig lækker, så jeg har forsøgt at efterligne den.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

bønnesalat m tørrede tomater og feta

bønnesalat grønne b.2

Til den hvide risotto passer det fint med en kulørt salat.

Her er det grønne bønner, æbler, salatblade, tørrede tomater og fetaost – i en sennepsdressing.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 31. October 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: