ugens menu uge 45 2013 – quinoafrikadeller m gulreodssalat på den fede måde

Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se øverst i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.

Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk

Alle opskrifter er til 4 personer.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. november 2013

___________________________________________________________________________________________________

.

.

f r o k o s t m a d

.

smørrebrød er meget dansk

Hele 93% af danskerne spiser pålæg på deres brød til frokost. Det er formentlig verdensrekord.

Ikke mange andre spiser danskernes form for smørrebrød i form af en dejlig bund af rugbrød og noget på toppen. Heldigvis er det “kun” 48%, der spiser kødpålæg. Og det skyldes formentlig, at de ikke kender min “Stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej“.

Er man ikke til de almindelige flade madder, kan man snuppe en velvoksen burger.

.

burger med frikadeller og avacodohummus

burger.1

.

______________________________________________________________________________________________________

12. november 2013

__________________________________________________________________________________________________________

.

.

k o m  g o d t  f r a  s t a r t

.

tørret frugt 2 Urtekram

.

lækker morgenmad

Lækkerierne på fadet er som skabt til at skabe en gylden morgenstund. De tørrede frugter, nødder og mandler bør dække enhver gang yoghurt eller morgengrød sammen med frisk frugt.

Det er de små røde, supersunde gojibær, det er tørrede morbær, og det er tørret mangofrugt, uhhhmm …

Gojibær er en slags superfood. Bærrene indeholder en masse antioxidanter i form af C-vitaminer, og de er også rige på beta-caroten, B-vitaminer og rigtig mange mineraler.

Morbær indeholder også mange C-vitaminer samt K-vitamin, jern og kalk. Men også de såkaldte polyfenoler, der virker antioxidante.

Mango indeholder både A- og C-vitaminer, kalk og mange andre mineraler som magnesium og fosfor.

.

glædelig god morgen

yoghurt Urtekram

.

.

_____________________________________________________________________________________________________________

11. november 2013

_________________________________________________________________________________________________________

.

.

m e r e  g u l e r o d

.

.

gulerodsdip m harissa og granatæble

gulerodsdip 1

Gulerødder har de fleste af os liggende i grøntsagsskuffen.

Hvis du har nogle til overs fra gulerodssalaten nedenfor, kan de fx bruges i en spicy dip.

Jeg fik i sin tid dippen på  Ottolenghis restaurant i London, Nopi, sammen med de lækre sprøde brød fra Mellemøsten, lavashbrød.

Klik på billedet, så får du opskrifterne.

.

_______________________________________________________________________________________________________

10. november 2013

___________________________________________________________________________________________________________

.

.

o p g r a d e r e t  g u l e r o d

.

.

gulerodssalat på japansk

gulerodssalat.1.a

Her er en variation af ugens gulerodssalat (se længere nede på siden).

Hvis du udelader oliven og aioli, kan du få en japansk inspireret salat.

Jeg har valgt at tilføje de små lækre enokisvampe (rå), men de kan være svære at finde. Du kan evt. i stedet vælge friske bønnespirer (overhæld dem lige med kogende vand).

Lav en orientalsk dressing således: rør 4 spsk olivenolie med 1-2 spsk ristet sesamolie (kan evt.udelades), 2 spsk riseddike (kan erstattes af anden eddike) og smag til med tamari    (soja), eddike og evt. et nip sukker.

Vend salaten i dressingen og drys med ristede sesamfrø og grønne spirer eller frisk koriander.

.

______________________________________________________________________________________________________

9. november 2013

__________________________________________________________________________________________________________

.

.

p å  b u d d h a  b a r

.

orientalsk mad i Budapest

Buddhabar

Under denne smukke Buddha nød vi for et par dage siden et herligt måltid på Buddha Bar.

Buddha Bar er del af et større kompleks med hotel, wellness center etc. – og i øvrigt med restauranter mange andre steder.

Vi fik først en lækker wokret med sticky rice, klisterris, og derefter japansk tempura, fritterede grøntsager. Alle tre dele var lækkert tilberedt og smagte skønt. Jeg elsker orientalsk mad, men det er længe siden jeg har lavet det hjemme hos mig selv. Det må jeg se at få gjort noget ved!

.

Buddha bar

sticky rice

Klisterrisen havde man stegt som en stor “bøf”. Hvis du selv har lyst til at stege frikadeller eller bøffer af klisterris, så kig her. Det er nemt at stege risen, fordi den netop klistrer sammen.

Har du lyst til en wokret, så kig her.

sticky rice Buddha

.

________________________________________________________________________________________________________

8. november 2013

________________________________________________________________________________________________________

.

.

a f t e n  i  b u d a p e s t

.

Budapest borgen

lys på byen

Selv om det regner mange dage i Budapest på denne årstid, bliver det alligevel lyst, når mørket falder på.

De gamle bygninger er alle blændende oplyst og sråler i aftenmørket. Her er det den gamle borg i Buda.

Indenfor står den på La Traviata i Operaen, men som bekendt: uden mad og drikke …

Lige overfor Operaen ligger heldigvis Restaurant Callas – et skønt eksempel på centraleuropæisk grandiositet, men alligevel hyggelig. Her nyder vi et lille lækkert måltid inden operaen.

På kortet har de en skøn vegetartapas. Den snupper vi. Jeg sukker og tænker: “hvilken glæde, hvis man kunne opdrive sådan noget på en dansk restaurant”.

.

vegetariske tapas på Callas i Budapest

Budapest tapas

De lækre tapas indbefatter små knasende forårsruller med sur-sødt dip, artiskokcreme med spidskommen, auberginepuré med hvidløg (også kaldet auberginekaviar), oliventapenade, grillet ost og ristet brød.

.

______________________________________________________________________________________________________

7. november 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s p r ø d e  f r i k a d e l l e r  &

.

k u l ø r t e  g u l e r ø d d e r

.

.

gamle sorter fundet frem

gulerødder x tre

Det er blevet meget sjovere at spise gulerødder, efter at de gamle sorter med andre farver er dukket op igen. Nu kan man få hvide, gule, lilla og tofarvede gulerødder foruden de klassiske orange.

En god del af de sunde rødder er havnet i ugens salat, som jeg selv er ret vild med. Den lidt fede aioli sætter simpelt hen prikken  over i’et.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

gulerødder

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

papirtynde skiver gulerod med misoaioli

gulerodssalat.b

gulerodssalat.a

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

det lille frø med de mange muligheder – 

prøv frikadeller af quinoa

quinoa i skål og flaske

Hvis du synes, jeg er gået amok i quinoa, skal jeg ikke nægte, at jeg er temmelig glad for det lille supersunde frø. Quinoa er genialt, fordi det indeholder alle de essentielle aminosyrer, og så er det enormt anvendeligt i mange retter.

Der ligger på bloggen her allerede mange opskrifter på hovedretter, salater og supper med quinoa. Læs mere om quinoa her.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

quinoa bliver til dejlige frikadeller

quinoabøffer.2

quinoabøffer.4

quinoabøffer.1

quinoabøffer.3

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

sprøde quinoafrikadeller

quinoabøffer

Den danske nationalspise er her udsat for det lille frø quinoa fra Andesbjergene. Det er et dejligt kulturmøde.

Klik på billedet, så får du opskriften på frikadellerne.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kulørt gulerodssalat m misoaioli

gulerodssalat.2.a

Denne salat er lavet på få minutter. Der er ikke mange kalorier i. Det sørger til gengæld aiolien for. Den fede hvidløgsmayo giver kant til de søde gulerødder.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 7. November 2013.

2 Responses to “ugens menu uge 45 2013 – quinoafrikadeller m gulreodssalat på den fede måde”

  1. Hej Kirsten!

    Tapas-menuen ser vel nok indbydende ud! Ja, de danske restauranter har meget at lære….

    Og tak for opskriften på din kikærtepostej – den er et hit!
    Kh fra Trine

    • Hi Trine,
      Tak for din hilsen. Ja, ER det ikke utroligt, hvor lidt grøn mad, man kan få i Danmark? Ikke engang en solid salat er det muligt at få på en almindelig restaurant. Det kan man dog trods alt i de fleste andre lande. Nå, jeg håber på grønnere tider.
      Dejligt at høre, at du kan lide kikærtepostejen. Tak for det!
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: