ugens menu uge 47 – efterårshits

Alle opskrifter er til 4 personer.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27. november 2013

_______________________________________________________________________________________________________

.

.

t v  f u s e r   

.

de gode argumenter røg ud

998297_581134138588962_832474438_n

For en god uges tid siden havde jeg besøg af Christian Bitz fra Madmagasinet. Jeg havde lavet en del veganerretter, og vi snakkede om belastningen af kød for både kloden og kroppen. Og om hvordan man kan starte med den bæredygtige mad med en enkelt eller flere kødfrie dage om ugen.

Jeg havde mange gode argumenter for at skære ned på kødforbruget.

Derfor er jeg meget, meget ked af, at samtalen var skåret ned til nogle få minutter. 

Læsere af bloggen her ved, at jeg har meget mere på hjerte.

Men Stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postejen ser ud til at have braget igennem – og det er jo sådan set en god start for dem, der kunne tænke sig at tage ansvar for vores forpinte jord.

Men jeg vil alligevel sige tak til Madmagasinet for at tage emnet op. Jeg vil blot ønske, at man laver et program på TV, der OGSÅ handler om at tage ansvar for vores jord, om dyrevelfærd, klima og sundhed i forbindelse med den mad, vi spiser.

Hver gang vi putter en bid mad i munden, har det effekt på den anden side af jorden.

.

_______________________________________________________________________________________________________

26. november 2013

_____________________________________________________________________________________________________

.

.

m a d m a g a s i n e t  p å  P 1

.

.

det handler om kød –

og om at være veganer

1426751_588543411181368_1844284717_n

Bitz er frisk og bliver veganer

Se med i aften på P1. Kl. 22.00 sendes Madmagasinet Bitz & Frisk.

Duoen ser i denne uge på kød og klimabelastning. I den forbindelse vil Christian leve som veganer i en uge. Derfor besøger han mit vegetariske køkken for at få gode råd.

Christian smager bl.a. på danskernes yndlingsaversion: sprødgrillet tofu.

Jeg får overbevist Christian om, at tofu kan smage godt, men mest begejstret bliver han for den postej, der i fremtiden bør erstatte den fede og usunde leverpostej:

.

stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej

Stryhnpostej

.

_____________________________________________________________________________________________________

25. november 2013

________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a d  p å  t i n g g a a r d e n

.

.

Tinggaarden

grøn middag på Restuarant Tinggarden

I Asserbo i Nordsjælland ligger Jan Friis-Mikkelsens restaurant Tinggaarden. Friis-Mikkelsen har et godt ry når det gælder gryderne, så jeg havde længe gerne villet besøge madstedet.

.

første ret: dampet kål med vesterhavsskum

Tinggaarden kål

Retten bestod af en kålfyldt ravioli dækket med letdampede blade af lilla spidskål og rosenkål plus ristet grønkål. Hertil skum af Vesterhavsost.

Det var en O.K. ret, men den lettede slet ikke. Det var som om, serveringen savnede omsorg.

.

anden ret: jordskokkesuppe med trøfler

Tinggaarden jordskokke

Jordskokkesuppen bestod af en cremet suppe med to hele uskrællede jordskokker. Det var det bedste indslag. Skokkerne smagte af markant mere end normalt, fordi de var bagt med skindet på.

Trøflerne må have overvintret et par år, for der var hverken duft eller smag i dem.

Jeg har spist fremragende vegetarmiddage på mange restauranter rundt om i verden. Senest i Budapest på Restaurant Costes.

I Asserbo står oplevelsen desværre ikke mål med prisen. Det virkede ikke, som om den grønne mad interesserede kokken, og det er jo en ærlig sag.

Vil du have fremragende gourmetmad i København, så prøv michelinrestauranten Kokkeriet.

.

____________________________________________________________________________________________________

24. november 2013

______________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  m å n e d  t i l  j u l

.

.

jeg er i gang med julemaden

Jeg er begyndt at tænke på, hvad jeg skal foreslå som julemad i år. Jeg vil altid gerne have noget nyt, men mange vil også gerne have den traditionelle mandel- eller nøddepostej, så jeg lover: der bliver lidt for enhver smag.

.

en hilsen fra sommeren

rose

rose 2

rose 1

roserne bader sig i morgenduggen

I øjeblikket er jeg i gang med en bog om verdens bedste brød. Mange kender det sikkert: det er æltefrit brød bagt i en gryde med låg – ved høj temperatur.

Det er fantastisk hvilke resulater man kan få med denne teknik. Så glæd dig!

Jeg har netop været i sommerhuset nogle dage for at bage brød, og her hilste roserne mig velkommen om morgenen sammen med de første solstråler, som jo kommer lidt sent på denne tid af året. Nøjagtig en måned før juleaften.

.

_______________________________________________________________________________________________________

23. novemeber 2013

_________________________________________________________________________________________________________

.

.

a r k e t y p i s k  n o r d i s k

.

.

ovnbagt rodfrugtmos

rodfrugtmos

.

Når man har sagt nordisk, må man også sige rodfrugter.

Rødbeder, selleri og pastinak er nogle af de grøntsager, der har vokset længst tid i den danske muld. De fandtes allerede i klosterhaverne langt tilbage i tiden. Kartofler og tomater derimod begyndte vi først at spise sent i 1800tallet.

Her er alle dele forenet i en rodfrugtmos med tomater på toppen. Retten er proteinoptimeret med linser.

Det er både nordisk og novemberagtigt.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

__________________________________________________________________________________________________________

22. november 2013

__________________________________________________________________________________________________________

.

.

n o r d i s k  m a d  

.

f o r  k r o p p e n  &  k l o d e n

.

.

rodfrugter i pose

.

Forskningscenter Opus med gamle nyheder

Forskningscentret OPUS på Københavns Universitet har fået 100 millioner kroner til at undersøge om det, de kalder ny nordisk mad, er godt for helbredet.

Jamen, du godeste! Jeg kunne ganske gratis have fortalt forskerne, at det er rigtig, rigtig sundt at spise rodfrugter, bær og andre råvarer, der er dyrket i den nordiske jord.

Men spøg til side: det er nødvendigt med forskning, men det virker langt ude i skoven at man nu har ladet en gruppe mennesker spise sund mad i et halvt år. Disse forsøgspersoner har tabt sig, blodtrykket er faldet og risikoen for hjerte-karsygdomme mindskes.

Det vidste allerede Hippokrates, der for et par tusind år siden sagde: “din mad skal være din medicin, din medicin skal være din mad”.

.

det helbredende køkken

Det-helbredende-køkken, omslag

I denne forbindelse vil jeg igen gøre opmærksom på en bog, jeg var med til at udgive for at par år siden: Det helbredende køkken.

Her kan man læse, hvordan man spiser så blodtrykket daler, kolesterolen styrtdykker, og vægten skrumper.

.

______________________________________________________________________________________________________

21. november 2013

___________________________________________________________________________________________________________

.

.

t o  s i k r e  e f t e r å r s h i t s

.

.

alt godt fra Sydamerika

Disse fire fortrinlige næringsmidler kendte vi ikke i Europa før de spanske erobrere kom til Sydamerika i 1500tallet.

Mon ikke de fleste af os har en idé om at kartofler, det er da noget vi altid har spist. Men det er slet ikke tilfældet. Faktisk ville vi slet ikke sætte tænderne i dem før op mod 1800tallet. Men så gik det også stærkt.

I dag hører kartofler til vores basisernæring, selv om vi spiser mindre og mindre af den sunde knold.

I denne uge har jeg brugt kartofler i en suppe fra Bolivia, hvor også quinoaen stammer fra.

.

kartofler røde

chili.lang rød

majs i kurvquinoa

___________________________________________________________________________________________________________

en varm suppe til en kold novemberdag

quineasuppe m squash 1

________________________________________________________________________________________________________________________

sunde efterårsblade …

rosenkålsblade 1

Blåbærristede rosenkål er et delikat tilbehør til frikadeller eller postejer.

Hvis du hører til dem, der ikke kan lide rosenkål, vil du sikkert overgive dig nu.

_______________________________________________________________________________________________________________________

… bliver til et lækkert tilbehør med blåbærsirup og ristede hasselnødder

rosenkål blåbær

rosenkål blåbær 3

_________________________________________________________________________________________________________________

.

__________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  o p s k r i f t e r

.

____________________________________________________________________________________________________________________

kartoffelsuppe fra Bolivia

quineasuppe m squash 2

Suppen er meget proteinrig og kan serveres som hovedret, hvis portionen gøres større.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

________________________________________________________________________________________________________________

blåbærristede rosenkål m hasselnødder

rosenkål blåbær 4

For dem, der ikke bryder sig om rosenkål, er der hjælp at hente her.

De små kål ristes i blåbærsirup og serveres med ristede flager af hasselnødder.

Klik på billedet, så får du opskriften og ideer til, hvad du kan spise sammen med dette tilbehør.

___________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 21. November 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: