ugens menu uge 48 – velsmag til hverdag

Alle opskrifter er til 4 perosner

julemanden

__________________________________________________________________________

4. december 2013

julemand i kane

.

.

j u l e s a l a t

.

.

julesalat m. blå dressing.1

Selv om man vist roligt kan kalde december for en kødmåned, så bliver der faktisk også spist mange salater. Og godt det samme: kroppen har brug for noget basedannende til at klare alt det syredannende fra kødet.

Rødkålssalaten står naturligvis øverst på salaternes Top 10 i denne måned, men hvad er egentlig mere oplagt end at spise JULEsalat i december?

Her er en frisk én af slagsen med blå ostdressing. Klik på billedet, så får du opskriften.

.

________________________________________________________________________________________________________

3. deceember 2013

______________________________________________________________________________________________________

.

.

m i c h e l i n m a d

.

.

højt niveau på Den røde Cottage

røde cottage

.

I Klampenborg nord for København residerer Anita Klemensen i Den røde Cottage (og i øvrigt også i den nærliggende Den gule Cottage).

Den røde Cottage et ægte madtempel. Og den dygtige kok har da også fået en Michelinstjerne for andet år i træk.

Jeg var så fantastisk heldig at være inviteret til guldbryllup forleden dag hos mine venner, Ulla og Kai, i Den røde Cottage, og jeg skal da lige love for, at de også kan lave vegetarmad.

.

selleri med tre slags rødbeder

selleriret røde cottaage

Denne lille labre forret bestod af et par fine blokke letdampet (eller bagt?) selleri med tre slags rødbede på toppen.

Den ret vil jeg lave i min egen version, så hvis du holder øje, kommer opskriften snart. Den er velegnet til en lille juleret.

.

risotto med grønt på toppen

risotto røde cottage

Denne risotto af spelt(?)kerner var en drøm. Risottoen var dejlig cremet og dækket af letdampede forårsløg, spinat- og grønkålsblade, små stykker æble, løgblomster og sprøde chips. 

.

_________________________________________________________________________________________________________________

2. cecember 2013

_____________________________________________________________________________________________________

.

.

j u l e m a d e n

.

hvad skal vi spise til jul?

Allerede her i begyndelsen af december begynder mange at filosofere over julens traktementer.

I de fleste hjem er julemaden sikkert givet på forhånd. Traditionerne lever hårdnakket – især til jul.

Her på siden er der skam også traditioner.De er bare lidt anderledes end de fleste andres. Her handler det ikke om dyr men om et lækkert måltid med mad fra Moder Jord.

Jeg vil komme med forskellige ideer til gourmetagtig julemad her i december. Endnu ved jeg ikke om jeg vil opfinde endnu en postej. Der er faktisk grænser for, hvor meget man kan variere en linse- eller nøddepostej. 

En af bloggens mest populære postejer er mandelpostejen. Hvis du allerede nu vil lave et lille prøvemåltid, så smag på den. Jeg har fået rigtig mange positive tilkendegivelser om netop denne postej. Og så passer det fremragende at servere brun sovs, brunede kartofler og rødkål til.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

mandelpostej m engel.a

.

___________________________________________________________________________________________________________

1. december 2013

____________________________________________________________________________________________________________

.

.

 ø k o l o g i s k  j u l

.

.

så er det jul igen …

jul med engel

I dag starter juleræset for alvor. Jeg synes på mange måder december er en dejlig måned. Julelysene fordriver vintermørket, og vi hygger os lidt mere med venner og bekendte end sædvanligt.

Det er rigtig hyggeligt.

Derimod har jeg lidt svært ved at forstå de store madorgier, der finder sted i december. Men der ER andre veje at gå. Man kan fx vælge at fejre december og julen økologisk – eller måske oven i købet grønt.

Man kan vælge økologisk mad, man kan vælge et økologisk juletræ, man kan købe lokale produkter i gårdbutikker etc.

Hvis du vil fejre en økologisk jul så kig på Økologisk Landsforenings hjemmeside: www.okologi.dk – her finder du masser af ideer til en grøn og bæredygtig jul.

.

_______________________________________________________________________________________________________

30. november 2013

_________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a d r e v o l u t i o n

.

.

504404_590_415_0_0_0_0_2

.

små glimt i mørket

Midt i ørkenvandringen gennem madkvalitetens mørke vinter er der små glimt, som lyser op.

En af dem er Købmanden i Lynæs. Fra at have langet smøger og lottokuponer over disken satser købmand Thomas Ingversen nu på lokale og økologiske madvarer.

Da jeg læste købmandens manifest, blev jeg rigtig glad. Hør bare her:

1. Økologi er standard.

2. Smag. Smagen skal bruges aktivt til at skabe oplevelser.

3. Bæredygtighed. Bæredygtighed prioriteres. Madspild undgås i videst mulige omfang.

4. Lokale råvarer. 

5. Rene råvarer. Økologiske og biodynamiske råvarer i respekt for naturen.

6. Lokalt fællesskab. I et økonomisk fællesskab inddrages avlere, borgere og producenter.

.

kommer de store også på banen?

Tænk engang hvis de store supermarkedskæder, Irma, Føtex, Bilka etc. kom med en sådan erklæring. Danmark ville blive et grønt land nærmest overnight.

Jeg venter og siger en stor og kærlig tak til købmand Thomas Ingversen i Lynæs.

.

.

______________________________________________________________________________________________________

29. novemeber 2013

______________________________________________________________________________________________________

.

.

h v a d  m å  m a n  s p i s e  ?

.

.

Veganerplakat

.

er det tilladt at spise æg og ost?

Jeg bliver ofte spurgt: “Må du spise æg?”, “Må du spise ost?”.

Ja, det må jeg. Jeg må nemlig spise lige akkurat dét, min samvittighed byder mig og min krop har brug for. Jeg er ikke medlem af en eller anden fanatisk sekt. Jeg kan bare ikke få kød i min mund.

.

mystiske trends og diæter

Der kommer hele tiden nye typer “smart food” og diæter, som mange kaster sig over. Det kan være en god ting, for det er måske lige netop dén kost, DU har brug for.

Jeg tror, det er fantastisk vigtigt at lytte til sin krop og vælge den mad, der passer til én. Vi er alle unikke væsener.

.

veganer eller vegetar?

Det er meget glædeligt, at der i disse år er en masse unge, der springer ud som veganere. De går ikke først vejen omkring vegetarmaden. Det er lige netop det, vores klode – og ikke mindst dyrene – har brug for.

Selv lever jeg 80% vegansk, men da det for mig er højeste prioritet at få kødspisere med på den grønne vogn, udelader jeg ikke helt animalske produkter. 

Det er meget nemmere for mange kødspisere at gå over til en grøn kost, hvis den indeholder en vis del animalske produkter. Det er jo de energier vores krop er vænnet til gennem tusindvis af år.

For mig er det vigtigt ikke at være fordomsfuld. Det er vigtigt at spise det, man føler sig godt tilpas med. Og det er vigtigt, at det SMAGER godt. Man skal helst sige uhhmmm hele tiden. Så virker maden helt ind på celleplan.

Hvis du ikke kan undvære kød eller andre animalske produkter, så skær ned på disse produkter og vælg ting fra dyr, der har haft et anstændigt liv.

.

______________________________________________________________________________________________________

28. november 2013

__________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v e l s m a g  t i l  h v e r d a g

.

.

sprød kål med antennerne ude

glaskål

______________________________________________________________________________________________________________________

to gange grøn kål

Den smukke grønne glaskål eller knudekål har man ikke set meget til i mange år, men nu er den fremme igen sammen med de gamle sorter af kulørte gulerødder og stribede rødbeder.

Romanescokålen er ny på det danske marked. Den minder om blomkål, men er måske lidt mere fornem at se på.

Linserne leverer proteinerne til kålretten, der også får smag fra tørrede tomater.

.

grøn blomkållinser 3 glas_______________________________________________________________________________________________________________

linser med grønt og tomater

linsefad m glaskål 1

De bagte linser med grøntsager udgør en dejlig hverdagsret.

Kartofler eller en kornsalat kan serveres til.

________________________________________________________________________________________________________________

linsefad m glaskål 3linsefad m glaskål 4

_____________________________________________________________________________________________________________________

tilbehør: kartofler fra De kanariske Øer

kanariske kartofler

Her er en kartoffelret,man nemt kan blive afhængig af. Den tager lidt længere tid at lave end blot at koge kartoflerne, men det betaler sig!

_____________________________________________________________________________________________________________

.

______________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

______________________________________________________________________________________________________________________

linsefad med glaskål og tørrede tomater

linsefad m glaskål 2

Den grønne runde kål, glaskål, kaldes også knudekål. Den bruges her sammen med den noprede romanescokål i en nem hverdagsret med linser.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________

kanariske kartofler

kanariske kartofler 1

De kanariske kartofler er en let krydret variation af almindelige kogte kartofler.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 28. November 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: