ugens menu uge 49, 2013 – viva Espana!

Alle opskrifter er til 4 perosner

________________________________________________________________________________________________________________

11. december 2013

julemand i kane

.

.

c – v i t a m i n  m o d  j u l e r æ s

.

.

clementiner

I denne søde juletid er det godt med et ekstra skud C-vitamin.

De dejlige økologiske clementiner er en god investering her i den mørke tid. Her julehygger de på et fad, jeg fandt på et loppemarked til en 10’er.

.

_____________________________________________________________________________________________________________

10. december 2013

______________________________________________________________________________________________________________

.

.

g r ø n  j u l e m i d d a g

.

.

postej med “juletræ”

julepostej m.træ.1

Hvis du går og funderer over julemiddagen og ikke kan bestemme dig for, om det skal være en nøddepostej, en mandelpaté, sushi – eller noget helt fjerde, kan jeg foreslå denne postej med små “træer” af broccoli.

Der kommer naturligvis mange flere ideer til julemiddag her i dagene op mod jul. Så hold øje.

 .

10 g tørrede svampe (gerne Karl Johan)

100 g løg

4 fed hvidløg

½ kg champignon

100 g kartofler

2 spsk olivenolie

2 spsk citronsaft

50 g hasselnødder (evt. mandler)

3 tsk tørret salvie

2 tsk tørret oregano

100 g rasp

4 æg

evt. 2-3 spsk sojafløde eller anden fløde

små buketter af broccoli

 

Læg de tørrede svampe i blød i vand, der dækker, en times tid. Gem vandet.

Hak løg og hvidløg. Hak både de friske og udblødte svampe fint. Riv kartoflerne på rivejernet.

Varm olien op på en stor pande og svits løg og hvidløg, til løgene er klare.

Tilsæt svampene og svits et par minutter. Kom citronsaften ved og drys med salt og peber.

Hæld svampene i en stor skål. Hak hasselnødderne og rør dem i sammen med krydderurterne og raspen. Tilsæt ½-1 dl af svampevandet. Smag godt til.

Pisk æggene sammen og rør dem i farsen. Lad farsen hvile en halv times tid.

Vurdér om det skal lidt mere væde i farsen og tilsæt evt. lidt fløde.

Kom halvdelen af farsen i en aflang bageform. Sæt små buketter af broccoli ned i farsen og dæk med resten af farsen. Pres farsen lidt sammen med en ske.

Bag pateen i en 190 grader varm ovn 50-60 minutter.

Lad gerne pateen stå til næste dag. Den kan serveres varm eller kold, fx med lidt indkogt balsamico, brune og hvide kartofler samt rødkål.

 

indkogt balsamico

 1 dl basamico

½ dl råsukker

evt. lidt hindbærsirup

 

Lad balsamico og sukker simre for svag varmen, indtil balsamicoen tykner. Smag evt. til med lidt hindbærsirup.

Balsamicoen kan tilberedes flere dage, før den skal bruges.

.

Hvis du vil printe opskrifterne ud, så tryk i det lille felt allernederst på siden: “Print & PDF”. Her kan du klikke billederne væk.

.

_________________________________________________________________________________________________________________

9. december 2013

______________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g o d e  g o d t e r

.

countreaukugler

countreaukugler

Når mørket allerede sænker sig ved 16-tiden, og dagene snart ikke kan blive kortere – og med julen kun et par uger borte, er det tid at tænke på julegodterne.

Det er hyggeligt at samles med venner og bekendte og lave julens godter. Jeg venter besøg af mine niecer Anna Sofie og Ida, så jeg er sikker på, at vi finder på flere søde sager. Måske med lakrids, for Ida elsker lakrids.

Her er en enkel opskrift på nogenlunde sundt slik.

.

50 g tørrede figner

½ dl Countreau eller anden likør

100 g rå marcipan

1 spsk kakao

et nip tørret chili (kan udelades)

½-3/4 dl finthakkede mandler 

 

Hak fignerne fint med en kniv og sæt dem i blød i likøren nogle timer eller natten over. Dæk skålen og rør rundt i fignerne et par gange.

Ælt marcipan, kakao og evt. chili med de udblødte figner. Tril 18-20 små kugler lidt mindre end en lille valnød.

Tril kuglerne i de hakkede mandler og opbevar konfekten i en lufttæt dåse i køleskabet.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________

8. december 2013

____________________________________________________________________________________________________________________

.

.

u d  m e d  p l a s t i c p o s e n

.

.

to gode gerninger på én gang

rodekors

.

Hvor tit er det lige, man får lejlighed til at gøre hele to gode gerninger på én gang?

Det er ikke ofte, men nu har vi lejligheden. Røde Kors har i samarbejde med designeren Uffe Buchard lanceret en serie indkøbsposer af bomuld med tryk på.

Break the Habit kaldes indkøbsnettene. Byt denne stofpose ud med plasticposen. Så skåner du naturen, og hele overskuddet går til Røde Kors. Wauuu …

.

plastic nedbrydes på 400 år

Plastic er en af de helt store skadevoldere i naturen hvor al mulig plastic ligger som affald – og det tager flere hundrede år før plastic er nedbrudt i naturen.

Når jeg står i køen i supermarkedet og ser en kunde købe 2-3 plasticposer, er jeg lige ved at græde. Det er en mangel på forståelse af natur og råstoffer, som jeg slet ikke kan begribe. 

Vi får alle i ny og næ en plasticpose i en butik, men så genbrug dog dén i stedet for at købe nye – hvis altså varerne absolut skal bæres hjem i plastic.

Vil du derimod have et indkøbsnet, der holder i årevis og er bæredygtigt, så køb det nye hos Røde Kors eller i Magasin.

Poserne koster 50 kr. excl. porto. En oplagt jukegave, der gavner.

.

___________________________________________________________________________________________________________________

7. december 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k u r  m o d  j u l e f r o k o s t

.

.

fedtfattige pommes frites 

pommes frites

Selv om fedtet flyder i rigelige mængder her i december, er der alligevel en del, der søger efter disse næsten fedtfrie pommes frites.

Kartoflerne bages simpelt hen i ovnen. Det er genialt – så er man også fri for en osende frituregryde.

Hvis du har været til julefrokost i aftes, har du måske brug for en burger med pommes frites i dag.

Klik på billederne, så får du opskrifterne.

.

wake-me-up-burger

burgere

.

_______________________________________________________________________________________________________________

6. deceember 2013

___________________________________________________________________________________________________________

.

.

l y t  t i l  s t o r m e n

.

.

1236437_386830791445796_1461093751_n

.

lyt til vejret

Den gode gamle regel om at lytte til vejret har fået ny betydning med vores klimaforandringer. Aldrig har advarslen haft større og mere alvorlig betydning,

Vi har altid været underlagt vejrets luner, men i dag ved vi, at vi selv er skyld i en stor del af de forskellige former for uvejr, som farer hærgende hen over kloden i disse år.

Mens jeg sidder og skriver her, står vandet i Roskilde Fjord et par meter over normal vandstand, de høje slanke graner ligger nærmest vandret, og jorden er dækket af store hagl.

.

paradigmeskift

Den amerikanske organisation UNCTAD har udsendt en rapport om landbrugets betydning for vores klimaforandringer.

Rapporten siger: “Vågn op før det er for sent”. Og fortsætter: “Både de industrialiserede og u-landene har brug for et paradigmeskift indenfor landbruget”.

Vi må gå bort fra monokulturen og atter finde tilbage til naturens takt og orden. Vi behøver en holistisk tilgang til naturen. Vi må respektere naturen. Vi har glemt, at vi er her helt og holdent på naturens premisser. Vi er blevet magtfuldkomne.

Skal vi virkelig stå i vand til halsen, før vi fatter det?

Læs hele rapporten her.

.

_______________________________________________________________________________________________________________

5. december 2013

_________________________________________________________________________________________________________

.

.

t a g  m e d  t i l  s p a n i e n

.

.

masser af proteiner

DSC_2789 flasker med bønner.

Ingen kommer til at lide af proteinmangel i denne uge. Her kan alle batterier lades op med “solskinsmad” fra det sydlige Europa. Og det kan man nok have brug for i en stormfuld dansk uge.

Den lille tur til Spanien byder både på en katalansk bondesuppe med limabønner og kikærter – og på den klassiske spanske ret: tortillas med kartofler. Og den laves med æg.

Så her er masser af energi til at stå denne juleuge igennem.

.

katalansk suppe med picada

Denne suppe har jeg fra en skøn kvinde, Karen Thanning, der har god forstand på mad – og på Spanien.

Karen har i mange år styret bl.a. madstoffet i ugebladet Hjemmet, men Karen er også spanienskender. Så denne suppe er en ægte original, som Karen har bragt med hjem. Tak til Karen for den lækre opskrift.

Suppen serveres med den paprika- og hvidløgsstærke puré, picada.

.

katalonsk suppe.1

picada.1.

_____________________________________________________________________________________________________________________

suppen varmer helt ind i sjælen

katalansk suppe_____________________________________________________________________________________________________________________

spansk klassiker: tortilla med kartofler

tortilla.3

tortilla.1

______________________________________________________________________________________________________________________

Tortillaen spises sædvanligvis med kartofler i æggmassen, men jeg har også lige listet et par rosenkål og peberfrugter med.

tortilla__________________________________________________________________________________________________________________

.

_______________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_____________________________________________________________________________________________________________________

katalansk suppe m. picada

katalansk suppe.3

Suppen kan laves på 15 minutter – eller den kan stå og simre på komfuret i lang tid og blive lidt puréagtig. Picadaen sætter prikken over i’et.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________

spansk tortilla m. kartofler og rosenkål

tortilla.2

Den spanske tortilla er en nem og hurtig hverdagsret.

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 5. December 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: