ugens menu uge 50 2013 – festmad i december

alle opskrifter er til 4 personer

 

julemand i kane

18. december 2013

____________________________________________________________________________________________________________

.

.

t i l  f r o k o s t b o r d e t

.

.

to sikre vindere

Ingen julefrokost uden postej og frikadeller. Jeg har to forslag her, som kan laves i god tid.

Både postejen og frikadellerne kan holde sig adskillige dage i køleskabet. De amerikanske frikadeller, hash browns, lunes i ovnen, inden de serveres.

Klik på billederne, så får du opskrifterne.

.

Stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej

stryhn-gå-hjem-postej

.

hash browns

kartoffelfrikadeller hash br.

_______________________________________________________________________________________________________________________

17. december 2013

______________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m e n s  v i  v e n t e r  p å  s o l 

.

julebillede

Nu bliver det næsten ikke mørkere i år. Den eneste trøst her i december er, at julelysene lyser op overalt. Ja, det er nærmest som om lysene stråler mere og mere for hver dag, hvor lyset svinder mere og mere.

Indendørs er det dejligt at hygge med levende lys og de allerførste forårsbebudere: de små perlehyacinter, som jeg sætter i små og store hyacintglas.

Men vil man virkelig se julepynt og julelys i umålelige mængder, så må man kigge indenfor hos min gode ven Claus Dalby, som også i øjeblikket viser sit overdådige julehjem frem og giver ideer til pynt og juleglæde i DR1.

.

___________________________________________________________________________________________________________________

16. december 2013

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v o r e s  j u l e  y n d l i n g

.

.

rødkål.2

.

Mens vi generelt ikke er så gode til kål i Danmark, som vi burde, omfavner vi rødkålen i juletiden.

Den røde kål er simpelt hen blevet en fastgroet tradition i vores julemad. Hele 92% af danskerne spiser rødkål til jul.

Selv er jeg vokset op med den kogte rødkål, som jeg aldrig har været helt vild med. Jeg foretrækker en rå rødkålssalat.  Hvis du klikker på billedet nedenfor, får du en opskrift på rødkålssalat – og på torsdag kommer der i ugens menu endnu en rå rødkålssalat. Den kommende er med pistacienødder og passionsfrugt.

.

rødkålssalat med pærer og clementiner

rødkålssalat b

.

___________________________________________________________________________________________________________

15. december 2013

________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k o n f e k t d a g

.

.

klar, parat, start … konfekt 

konfektdag

Ærmerne smøges op, og så er Anna Sofie og Ida klar til at fremtrylle årets julekonfekt.

Vi har masser af råvarer, så vi kaster os bare alle sammen ud i at designe søde sager af marcipan, nougat, figner, likørdrukne dadler, nødder og mandler og meget mere. Ikke mindst rålakridspulver! 

Alle frembringelser er nye, og så stemmer vi om det bedste resultet. Desværre vinder pigerne altid.

.

konfekt råvarer

lakridspulver

________________________________________________________________________________________________________________

lakrids”konfekt”

figner m lakrids 1

Et af resultaterne blev disse nøddefyldte figner med rålakridspulver og chokoladebund. Det er vigtigt at bruge de bløde delikatesse figner fra Urtekram.

Det er næsten sund slik!

.

delikatesse figner fra Urtekram

makadamianødder

rålakridspulver fra Urtekram

mørk overtrækschokolade

.

Skær et snit i fignerne og læg en nød ned i fignen.

Drys med ca. 1/2 tsk lakridspulver. Klem fignen sammen igen.

Smelt overtrækschokolade og dyp bunden af fignerne i chokoladen.

Drys med lidt mere lakridspulver og lad chokoladen tørre.

.

________________________________________________________________________________________________________________

14. december 2013

_______________________________________________________________________________________________________________

.

.

n i s s e r  i  b r ø d e t

rugbrød m nisse

.

Den lille nisse sneg sig med på billedet, da jeg skulle fotografere det nybagte rugbrød. Normalt går nisserne jo efter risengrød (de er heldigvis vegetarer!), men nissen her var ret vild med dette rugbrød med valnødder, så hun fik lov at komme med på billedet.

Jeg er nemlig i gang med en bagebog i øjeblikket. Den handler om det, der kaldes “verdens bedste brød” eller grydebrødet.

Det er en genial måde at bage på. Krummen bliver fantastisk og skorpen sprød på den helt rigtige måde.

Bogen udkommer i løbet af foråret. Den glæder jeg mig rigtig meget til at få på gaden, for nu kan ALLE bage med succes.

.

___________________________________________________________________________________________________________________

13. december 2013

___________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v e l k o m m e n  t i l  d a n

.

.

DanJ

velkommen til Dan Jørgensen

En af mine helte, når det handler om dyrevelfærd, er Dan Jørgensen.

Tænk at den mand er blevet fødevareminister! Jeg troede ikke mine egne ører, da jeg hørte det. Det er det glædeligste, der er sket for produktionsdyrene i mange år.

Vi ved godt, at ét er at sige noget, når man ikke har direkte ansvar, noget andet er, når man står med magten til at ændre.

Det er helt klart, at vi ikke skal vente en grøn revolution med Dan Jørgensen i ministerstolen, men der er ingen tvivl om, at mange dyr vil få det meget bedre. Den mands hjerte banker ærligt for dyrevelfærd, og jeg er sikker på, at han vil gøre alt, hvad han kan. Men han bliver også nødt til at indgå mange kompromisser. Det synes jeg, vi skal huske.

Men nu er der en reel chance for at forholdene kan ændres  til det bedre – en lille smule i al fald! Både for dyrene og for jorden, for Dans hjerte banker også for økologi. Og hvor har han ret: der er masser af penge i økologi. Jo mere forurenet verden bliver, desto mere vil vi kunne eksportere af “rene” danske produkter.

Jeg er meget glad for Dan Jørgensen. Lad os give ham en chance.

.

_______________________________________________________________________________________________________________

12. december 2013

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

 f o r s k u d  p å  j u l e m a d e n

.

.

julerødt til forret

tomater bøf London

Jeg ved det godt! Det er ikke tomattid, men jeg kunne ikke stå for at præsentere en julerød lille forret eller frokostret.

December er altså måneden, hvor der syndes!

___________________________________________________________________________________________________________

tomattartar med vagtelæg

Tomatretten er julerød og festlig at servere til en af julens mange frokoster eller middage.

Her er ikke noget at blive fed af, kun frisk velsmag.

tomattartar.2

vagtelæg 1___________________________________________________________________________________________________________________

traditionel kødret i grøn forvandling

tomattartar.1______________________________________________________________________________________________________________________

selleri i luksusforklædning

selleri

De store flotte selleri er blevet til luksus-selleribøffer.

Den klassiske selleribøf er en meget enkel ret, men i denne uge har sellerien fået selskab af rå skiver af æble, stegte svampe og hasselnødder.

Det er en ret, der har potentiale til at blive nydt juleaften, hvis du er træt af den traditionelle postej eller paté.

___________________________________________________________________________________________________________

kejserhat

er en dejlig svamp. For dem, der holder af kød, kan jeg oplyse, at den er lidt “kødagtig”.

Men du kan også bruge alle mulige andre svampe til selleribøfferne.

kejserhatte.svampe

kejserhatte stegte

____________________________________________________________________________________________________________________

selleribøf de luxe.3

selleribøf de luxe.1

___________________________________________________________________________________________________________________

selleribøffer på en helt ny måde

selleribøf de luxe.2

___________________________________________________________________________________________________________________

.

_____________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

___________________________________________________________________________________________________________________

tomattartar

tomattartar

Den lille forret er hurtigt lavet, og vagtelæggene kan naturligvis udelades.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________

selleribøf de luxe

selleribøf de luxe

Selleri er en skøn grøntsag, ikke mindst når den bliver bagt og grillet. Her er den et helt lille festmåltid.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 12. December 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: