ugen menu uge 51 2013 – glædelig grøn jul

Læs meget mere om vegetarisk og vegansk julemad på min nye blog:

www.kirstenskaarup.dk

____________________________________________________________________________________________________________

25. december 2013

__________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d a g e n   d e r p å

.

.

mad til fyldte maver

Mon ikke julemanden fik tømt sin sæk i aftes, og mon ikke vi alle kom til at spise en lille bid for meget?

Jeg håber, at alle har haft en hyggelig juleaften med dejlig grøn mad. Men selv med den lette mad, kan maven trænge til lidt hvile dagen derpå.

Prøv denne japansk inspirerede suppe. Den rusker godt op i de dovne juleceller. Hvis du ikke lige har tang på lager, kan det sagtens udelades. Klik på billedet, så får du opskriften.

.

spicy kokossuppe

suppe.japansk.1

.

__________________________________________________________________________________________________________________________

24. december 2013

______________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g l æ d e l i g  j u l  !

.

peters jul 4

Selv om vinden tuder vildt i granerne udendørs, vil julefreden sænke sig i løbet af dagen. Det har været hektisk for mange i denne julemåned, men jeg håber at julens budskab om næstekærlighed vil brede sig til os alle.

Nu skal de små kartofler blot koges og rødkålen snittes. I al fald her hos mig, og har du valgt en af opskrifterne fra siden her, håber jeg, at det vil smage rigtig godt.

Jeg fejrer jul i sommerhuset ved fjorden, og menuen står på grillede porrer med kapersmayo (glæd dig, opskriften kommer snart), mandelpostej med bagte og brunede kartofler, brun sovs og rødkålssalat med passionsfrugt. Til dessert varme cognacmarinerede figner med is.

Rigtig glædelig jul til alle bloggens læsere!

.

___________________________________________________________________________________________________________________

23. december 2013

___________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d a g e n  f ø r  d a g e n

.

.

hurtig æblestang

æbletærte

Ingen regel uden undtagelse! I anledning af julen er her en lille julegave i form af en lækker kage.

Det er sjældent, der kommer sukker og smør ind på siderne her, men i disse dage er det tilladt af synde. Det er ikke fordi jeg er imod kage og søde sager i fornuftige mængder, men jeg mistede simpelt hen alle mine søde tænder et årstid efter at jeg blev vegetar. Før da var jeg MEGET slikken.

Men her er så en lynhurtig kage eller dessert: rul et par plader butterdej ud og læg dem i en bageform.

Riv 100 g marcipan og rør det i 50 g smeltet smør sammen med 50 g råsukker. Pisk to æg i massen og bred den ud på butterdejen.

Skær æbler i tynde skiver og læg dem taglagt på marcipanfyldet. Drys med sukker og bag æblestangen i en 190 grader varm ovn til den er gylden, ca. 20-25 minutter.

Servér koldt flødeskum eller creme fraiche til kagen.

.

___________________________________________________________________________________________________________________

21. december 2013

_________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g r ø n k å l  t i l  j u l

.

.

grønkål Hans

Mange kigger efter salater med grønkål lige nu på bloggen her.

Grønkål skal helst have lidt frost, før den nydes. Det har jo knebet lidt i år, så læg evt. bladene en times tid i fryseren, før du sætter tænderne i dem.

Jeg har et par forslag til salater med grønkål og en enkelt spidskålssalat, hvor dressingen er pesto af grønkål.

Klik på billederne, så får du opskrifterne.

.

grønkålssalat med pærer og grønkålssalat med granatæble

grønkålssalat med pærer og valngrønkålssalat m valnøddder og hvidløg

_____________________________________________________________________________________________________________________

spidskålssalat med grønkålspesto

spidskålssalat og pesto

.

_________________________________________________________________________________________________________________

20. december 2013

__________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  j u l e t  f o r r e t

.

Julesalat hører julen til, mindst lige så meget som rødkål, synes jeg. I øvrigt er det ikke nogen dum idé at blande rå, snittet rødkål og julesalat i en salat. De to ting klæder hinanden sammen med æbler og valnødder.

En elegant forret kan man lave med karamelliseret, fyldt julesalat.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

karamelliseret julesalat

julesalat.fyldt 1

.

_____________________________________________________________________________________________________________

19. deember 2013

______________________________________________________________________________________________________________

.

.

g l æ d e l i g  g r ø n  j u l

.

.

jul.tromme og kugle

________________________________________________________________________________________________________________

rødkål er juletraditionernes topscorer

rødkålshoved

Hvis du spiser rødkål juleaften, er du ikke alene. Mens der er masser af uenighed om kød eller kikærter, så nyder hele 92% af Danmarks befolkning den røde kål denne aften.

Mange lader kålen simre i timevis og serverer den varm. Jeg foretrækker kålen rå, og ugens opskrift er på fintsnittet rødkål med passionsfrugt og pistacienødder.

Bemærk “julelyset” midt i kålhovedet.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

rødkålssalatrødkålssalat.1

_____________________________________________________________________________________________________________

mandelpostej, svampe-valnøddepaté, linsepostej, spidskålspaté, bønnepaté, små porrepateer

De klassiske grønne retter juleaften er postejer eller pateer. Her er et lille udvalg, hvis du vil spise traditionelt.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

mandelpostej m engel.a

svampepostej.2

linsepostej

spidskålspate.1

porrepaté.nytår.2bønnepaté.julepaté.2_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

små julepostejer

Hvis du har lyst til en variant i postej, så prøv disse små postejer med kikærter og quinoa. Postejen kan også bages i en enkelt større form.

.

julepostej 2julepostej 5

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

julepostej 6.

julepostejer og rødkålssalat

.

_________________________________________________________________________________________________________________

.

______________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

___________________________________________________________________________________________________________________

små julepostejer

julepostej 1

De små postejer kan serveres portionsvis med en cognacsovs.

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

rødkålssalat med passionsfrugt og pistacienødder

rødkålssalat.2

Rødkålssalaten både smager og dufter af jul. Dressingen er med klassiske julekrydderier som kanel og kardemomme.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 19. December 2013.

6 Responses to “ugen menu uge 51 2013 – glædelig grøn jul”

  1. Det bliver nøddepate i år hos os. :) + en masse andet du har lært mig – TAK for det.
    Ønsker dig en Rigtig Glædelig jul og et Velsignet nytår.
    Håber du fortsætter med mange skønne opskrifteN endnu.
    Juleknus fra Wanda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: