kartoffel- og svampe(h)jul
kartoffel- og svampe(h)jul
Kartoffel- og svamperetten er superenkel, men alligevel velegnet til en gæstemiddag, måske endda til nytårsmenuen.
Du kan lave rosetten i portioner – eller som én stor, se fotoet ovenfor.
______________________________________________________________________________________________________________________________
100 g skalotteløg
4 fed hvidløg
olivenolie
400 g svampe, gerne store portobellosvampe eller karljohan
3 spsk citronsaft
600 g kartofler
150 g mozzarellaost
4 stilke frisk rosmarin eller 1-2 spsk tørret
Skær løg og hvidløg i skiver og steg dem gyldne i 2 spsk olie ved rask varme. Tag dem af panden.
Skær svampene i skiver og steg dem ligeledes i et par spsk olie ved rask varme, til de er bløde. Tilsæt 2 spsk citronsaft og et drys salt og peber.
Skær kartoflerne i skiver på ca. 2 mm på et mandolinjern. Kom skiverne i kogende vand tilsat salt og 1 spsk citronsaft til vandet koger op igen.
Lad kartoflerne stå i vandet 1 minut og afdryp og afkøl skiverne i en sigte.
Læg grøntsagerne sammen i fire portioner (eller lav rosetten som én stor portion): læg et stykke bagepapir på en bageplade og tegn evt. omridset på papiret i den størrelse, du ønsker at lave retten (brug en tallerken eller et krus til at tegne efter). Så er du sikker på, at “hjulene” bliver helt runde.
.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Smør cirklerne med lidt olie og læg først et lag kartofler. Læg derefter et lag løg, svampe og mozzarellaost i skiver. Klip eller drys rosmarin over hvert lag samt lidt salt og peber.
Fortsæt med lagene, til alt er brugt. Det øverste lag skal være kartofler.
Retten kan tilberedes hertil i god tid.
Pensl overfladen med olie og drys med lidt mere rosmarin.
Sæt pladen i en 200 grader varm ovn, indtil overfladen er gylden, ca. 25 minutter.
.
tip
Pas på med doseringen, hvis du bruger tørret rosmarin. Det kan nemt bliver for meget.
Du kan efter smag og behag vælge andre krydderurter.
____________________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil printe opskriften ud, så tryk på PDF & print nedenfor. Så kan du klikke billederne væk.
_____________________________________________________________________________________________________________________________