ugens menu uge 52 2013 – grøn nytårsmenu

alle opskrifter er til 4 peronser

_________________________________________________________________________________________________________________________________

2. januar 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v e l v æ r e  t i l  k r o p  o g  s j æ l

.

.

skønne teer på  vej ud i butikkerne

te.urtekram.1

.

Jeg er så heldig, at jeg har fået lejlighed til at smage på nogle helt nye serier af økologiske teer baseret på urter og krydderier. Teerne er sammensat efter ayurvediske principper (ayurveda betyder viden om livet), som jeg har stor respekt for. Jeg har gennem en del år rejst til Indien for at nyde godt af ayurvediske massagebehandlinger, så jeg ved, at den ældgamle lægekunst er genial. I ayurveda ser man krop og sjæl som en helhed.

På samme måde er teerne tænkt. De giver velvære og afslapning – eller styrke og kraft – til både krop og sjæl afhængig af, hvilken type te, man vælger. 

Der er flere slags teer på vej ud i butikkerne, og jeg vil kun omtale den ene pakning i dag, nemlig Buddha Box, som indeholder 11 forskellige tebreve (som i øvrigt kan anvendes to gange). Både boxen og brevene er smukke og delikate. Teen er pakket i små håndsyede bomuldsposer og selve æsken er et fint lille “skrin”. Ja, det hele er faktisk så lækkert, at man næsten ikke nænner at tage hul på den lille perle (som i parentes bemærket er en fantastisk gave til yndlingsveninden).

Og selv om indpakningen er vigtig, er teerne naturligvis det vigtigste, og i Buddhaæsken kan du finde teer , der styrker “inner flow”, “persistence og memory” eller kraften til at “face the moment” – og 9 andre egenskaber.

De nye teer importeres fra Hari Tea i  Amsterdam af Urtekram og kan i løbet af januar findes i Helsams butikker, i helsekostforretninger samt supermarkeder som SuperBrugsen og Kvickly.

Jeg kommer tilbage til flere spændende teer om et par dage.

.

te.urtekram.2

.

________________________________________________________________________________________________________________________________

1. januar 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e t  n y t  g r ø n t  å r

.

nytår

.

velkommen til det nye år – grønt forhåbentlig!

Det er altid med en vis ærbødighed, jeg tager imod det nye år. Det er her på tærsklen jeg tænker over det, jeg ikke fik gjort, men også glæder mig til alt det nye og spændende i det kommende år, der ligger blankt og ubeskrevet.

Jeg har efterhånden gjort status her på kødfrifredag nogle år, og desværre må jeg atter i år sige, at vores konventionelle opdræt af  dyr stadig ligner koncentrationslejre. Der er ingen forbedringer sket med dyrevelfærden.  

Landbrug & Fødevarer tænker kun på at øge produktionen. I 2050 vil verdens befolkning være vokset fra de nuværende 7 milliarder til 9 milliarder. Den øgede fødevaremængde, det kræver, mener organisationen bl.a. skal løses ved at producere flere grise. Jamen, det holder jo ikke en meter. Kloden kan ikke klare det. Dyrene lider, og vi har IKKE efter nogen som helst målestok råd til at lade maden gå gennem dyrene, før vi spiser dyrene. I 2050 har vi brug for 50% mere mad, vand og energi.

Med produktion af flere grise kan man nærmest direkte tale om, at grisen æder sin egen hale.

Jeg har store forventninger til vores nye fødevareminister Dan Jørgensen. Han har hjertet på rette sted, men man må også gøre sig klart, at han hverken kan nedlægge dansk landbrug eller gøre det økologisk  i en håndevending. Ikke desto mindre forventer jeg af ham, at han vil arbejde for dyrevelfærd og økologi.

På hele fødevareområdet er der god plads til forbedringer. Der bliver stadig spist alt for megen skodmad, og der er stadig 60% af danskerne der vælger æg fra burhøns.

.

mand med grøntsager

.

lys forude

Men, men …  jeg synes alligevel det lysner på flere fronter. Ganske vist er det kun 5% af os, der konsekvent køber økologisk, og det er især mælkeprodukter og grøntsager, der hitter her. Men valg af økologiske varer stiger trods alt lidt år for år.

Og det er ikke blot, når det handler om produktion af mad, at der er en spirende bevidsthed. En af de glædelige ting i 2013 var den voksende forståelse for at undgå madspild. Her rykker det virkelig.

Det er også, som om vi er ved at indse, at vi selv skal gøre en indsats for klimaet hver især. Således har vi fra 2004 til 2012 skånet miljøet for 6,3 mill. ton CO2, fordi mere og mere strøm bliver leveret fra vindmøller eller via biogas.

.

rent tøj

Et andet sted, hvor det lysner, er det lys, der nu bliver kastet på produktionen af tøj og vores hæmningsløse forbrug af tøj. Faktisk er der også her virkelig plads til forbedring. I Danmark køber vi 35% mere beklædning end i resten af verden.

Tøj er en voldsom forurener. Det kræver fx mere end 3.000 liter vand at producere et par bukser. Heldigvis er genbrug in, ikke mindst blandt de unge. 

Således synes jeg, der er mange gode takter at bære med ind i det nye år. Men der er også stadig meget at kæmpe for på den grønne front.

Jeg ønsker alle bloggens læsere et rigtig glædeligt og grønt nyt år. Tak fordi I fulgte så trofast med i 2013. Det har været en stor inspiration.

Jeg håber, I vil være med til at udbrede glæden ved det grønne liv i det nye år. Der er brug for alle gode kræfter!

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

31. december 2013

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g l æ d e l i g t  n y t å r !

.

.

nytår

Jeg vil gerne ønske bloggens læsere et rigtig godt og glædeligt nytår. Et nyt år med masser af dejlig mad: mad valgt, tilberedt og nydt med omsorg for dyrene, naturen og hele kloden.

Tak til jer alle for den store interesse for kødfrifredag, der gør det til en ekstra stor glæde at arbejde med den grønne mad.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

30. december 2013

__________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f o r r e t  n y t å r s a f t e n

.

.

en lækker svampebisque

svampebisque.1

Maden nytårsaften skal være festlig. Her er en meget lækker og fyldig  bisque lavet på svampe.

Jeg kalder den for svampe”cappuccini” og serverer den derfor meget passende i kopper.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________

29. december 2013

_______________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s ø d t  t i l  o s t e n

.

.

frugt- og nøddeguf til osten

figen m ost 5

Hvis du ikke er faldet for forslaget nedenfor til marineret ost, kan jeg foreslå en lækker figen-nøddeting, som er dejlig at servere til et godt stykke ost. Og børnene vil elske “guffet” som pålæg.

Du kan finde opskriften under sidste års nytårsmenu. Klik her.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

28. december 2013

________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

o s t  t i l  d e s s e r t ?

.

.

marineret manchegoost

manchego.2

manchego

manchego.1.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

.

marineret ost som dessert

Er du blevet lidt træt af julens søde desserter og konfekt? Så kan det være en idé at servere ost som dessert nytårsaften.

Og som en lille variant vil jeg anbefale små terninger af manchego eller anden tør ost. Du skal bruge olivenolie, som tilsættes hakkede valnødder, tørrede chilier, lidt tørrede krydderurter som timian og/eller oregano samt tynde skiver af hvidløg.

Lad osten marinere i olien en dag eller to og nyd den med et godt stykke brød eller en hjemmebagt kiks.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________

27. december 2013

__________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g a v e n  t i l  m a v e n

.

.

lakskåle

Disse smukke kinesiske lakskåle har jeg fået forærende af veninde Vibeke. 

Skålene er endnu tomme, men jeg er i gang med forskellige supper, bl.a. misosuppe, for er der noget, maven trænger til efter julens madmæssige udfordringer, så er det en suppe med masser af grøntsager. Vælger man at komme miso i suppen også, er det ekstra velgørende for maven, fordi miso indeholder en masse gode enzymer. Opskriften på misosuppe kommer snart, men det er faktisk ganske enkelt: rør misopasta ud i vand, der netop har kogt (misopastaen må ikke koge). Det er en super-opkvikker på alle tider af døgnet.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________

26. december 2013

_____________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e t  n y e  å r  n æ r m e r  s i g

.

.

nytår

.

grøn nytårsmenu

Julens gastronomiske glæder er knapt slut, før vi skal til at tænke på nytårsmenuen.

Ligesom med julemaden har mange faste traditioner for, hvad de spiser nytårsaften.

Men hvis du, ligesom jeg, har hang til nye oplevelser, kommer i denne uge forslag til en forret og en hovedret, som vil udgøre en fin nytårsmenu sammen med en dessert.

Men først vil jeg lige trække et par af de tidligere års nytårsretter frem. Så er der lidt at vælge imellem.

.

blinis

er nytårsklassikeren som forret. De små pandekager kan serveres med forskelligt lækkert på toppen.

Klik på hvert billede – der er en opskrift hvert sted.

.

blinisblinis

_______________________________________________________________________________________________________________________________

pandekager m kaviart og vagtelæg

De små pandekager med fyld af vagtelæg og tangproduktet kaviart er også en lækker forret nytårsaften.

.

pandekage m caviart 1pandekage m caviart 5

___________________________________________________________________________________________________________________________________

auberginerulle fra Rom eller svampeterrine

er lækre hovedretter. Auberginerullen er arbejdskrævende. Men det betaler sig. Den er meget lækker!

.

auberginerulle 3svampeterrine.1

____________________________________________________________________________________________________________________________

nytårets forret 2013:

grillede porrer m syrlig dressing eller mayo

porrer rå

De sortgrillede porrer bliver smøragtigt bløde inden i og giver en helt ny oplevelse af den gode, gamle grøntsag. Vælg en syrlig dressing eller en mayodressing med sennep.

________________________________________________________________________________________________________________________________

grillet porre.1

.

______________________________________________________________________________________________________________________________

nytårets hovedret 2013:

kartoffel- og svampealliance

Her er til gengæld en hurtigt lavet hovedret, der egner sig fint som gæstemad. Og så kan de små (h)jul tilberedes i god tid, inden gæsterne kommer.

.

kartoffel-svamperet.1

___________________________________________________________________________________________________________________________________

.

______________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s   m e n u

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

sortgrillede porrer m syrlig dressing eller mayo

grillet porre

Man kan roligt sige, at den gode, gamle porre får en helt ny personlighed efter at have været under grillen.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________

kartoffel- og portobello(h)jul

kartoffel-svamperet

Kartofler og svampe klæder hinanden godt. Her ligger de i lag med løg og mozzarellaost. Måske en idé til nytårsmenuen?

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

kransekagekonfekt

kransekagekonfekt

~ by kodfrifredag on 26. December 2013.

4 Responses to “ugens menu uge 52 2013 – grøn nytårsmenu”

  1. Også glædeligt Nytår til dig, Kirsten, og tusind tak for dine meget inspirerende opskrifter. Forhåbentlig vil endnu flere i det nye år få øjnene op for alle de fordele, der er i den grønne kost.
    De bedste ønsker til dig og til alle, som læser med,
    fra
    Merete.

    • Kære Merete, Tusind tak for din hilsen. Jeg er glad for, at du kan bruge mine opskrifter – og jeg er helt enig: lad os håbe på, at rigtig mange i 2014 vil få øjnene op for den grønne mad – og fordelene for både naturen og smagsløgene!
      Mange kærlige nytårshilsener fra
      Kirsten

  2. Vi lavede porrerne til forret. Fantastisk spise! Superoriginalt tænkt og dressingen er perfekt til. Vi prøvede også med smør, men dressingen kompletterer smagen på en hel anden måde. Fast gæstemad fremover indtil alle er overbevist om genialiteten i retten – både børn og voksne.
    Tak for en skøn blog og for at tænke mad begejstret og originalt (frem for at tænke i erstatninger for dette og hint) :-))

    • Kære Anne Sofie,
      Tak for din melding om porrerne. Dejligt at du også kan lide dem. Det er interessant, hvordan grøntsager ændrer karakter alt efter om de bliver kogt, stegt, grillet eller er rå. Jeg bruger selv porrerne som forret med stor succes. Interessant at høre om dit forsøg med smør. Det havde jeg ikke selv afprøvet.
      Tak også for de smukke ord. Jeg vil prøve at leve op til dem også i det nye år!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: