ugens menu uge 3 2014 – byens bedste blomkål

alle opskrifter er til 4 personer

_____________________________________________________________________________________________________________________________

22. januar 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v i  u d r y d d e r  a m a z o n a s

.

.

vi skyer ingen midler for at få kød

Her i landet har vi flere grise end mennesker. Selv om vi selv spiser kød, så knaphullerne sprækker, eksporterer vi også en hel del. Det betyder store indtægter til Danmark.

Men er penge tilstrækkelig undskyldning for en helt uacceptabel adfærd på rigtig mange niveauer? Kan penge retfærdiggøre importen af 1,5 millioner ton soja årligt, primært fra Argentina og Brasilien? Det betyder afskovning af Amazonjunglen, hvor dyrkning af sojabønnerne årligt kræver et areal på størrelse med Sjælland.

.

Stern.grise

.

ingen certificering

Denne soja kunne være et fint proteintilskud til sultende mennesker kloden over, hvis den havde været forsvarligt dyrket, men den havner i de danske slagtegrise, for at vi derefter kan spise dem. Det giver slet, slet ingen mening. Det betyder ikke blot store lidelser for dyrene, det er også usundt for kroppen og kloden.

Yderligere er næsten intet af den soja, vi importerer, certificeret. Det betyder, at den ikke er bæredygtig, den kan være sprøjtet med gift, som ikke er tilladt i Danmark, og dyrkningen er med til at fortrænge mennesker og dyr fra de områder, foderet dyrkes. For slet ikke at tale om det store antal mennesker som får kræft i disse områder.

Helliger 30 millioner svin i dette land alle midler? Har vi slet ingen empati for mennesker på den anden side af kloden? for jorden og for klimaet? for 30 millioner levende væsener? Hvad synes du?

Se i øvrigt om produktion af grise i TV i morgen aften.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

21. januar 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

p r o t e i n e r

.

vi spiser for mange proteiner

Nu er det omsider kommet frem, at vi spiser for mange proteiner. Og hvilke proteiner er det?

Jo, det er proteiner fra mandler og skyr!

Det er da virkelig forargeligt, at mandler og skyr skal hænges ud, når sandheden er, at danskerne spiser mere end 100 kg kød om året. Vi er faktisk verdens mest kødspisende folk.

Mange spiser den på sigt farlige stenalderkost med masser af kød, der belaster nyrerne. Det er helt grotesk, at vi nu åbenbart skal skære ned på mandlerne. Mandler indeholder ufattelig mange stoffer, som er godt for kroppen, og mandler belaster ikke jorden og atmosfæren.

Der er omtrent lige mange proteiner i mandler og kød. Men hvem spiser 100 kg mandler om året?

.

mandler kværnede

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

20. januar 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v a r m e  t i l  k r o p  &  s j æ l

.

.

balance i chakraerne

te.urtekram.3

For et par uger siden skrev jeg om de nye Buddha-teer, som importeres af Urtekram.

Samtidig med Buddha-teerne er der kommet to andre teer på markedet: Shoti Maa, som skulle holde balancen mellem chakraerne i orden.

.

rensende ild

Den ene te går ind på ildelementet og hedder “Purity Flame”. Denne te skulle give klarhed og styrke den indre ild og handlekraften. Denne te må helt sikkert blive populær i disse lakridstider, for den smager skønt af fennikel, lakrids og krydderier som chili og kanel. Det er en te, der giver skøn varme på en kold dag.

.

livets vinger

Den anden te går ind på luftelementet og hedder “Life of Wings”. I modsætning til “Purity Flame” er denne te let og luftig med smag af kardemomme, appelsin, citrongræs og lavendel med en svag tone af anis.

Det vil være en god idé at have begge teer stående, så kan man vælge den rigtige te på en dag, hvor man trænger til af få “fyret” lidt op – eller hvor man har brug for at svæve lidt ud i den blå luft.

Se forhandlere her.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

19. januar 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k o k o s  i  k ø k k e n e t

.

.

 kokos behøver ikke at gå til makronerne

Hvis du har købt en kokosnød til blomkålsgratinen nedenfor, har du sikkert noget kokosnød til overs. Hvis du ikke har brug for det lige nu, er kokosnød velegnet at fryse.

Men du kan også bruge kokos i mange andre retter, fx en linseret med kokos.

Kokosnød er ganske vist kalorierig, men kokos indeholder også mange mineraler, først og fremmest kalium, fosfor og magnesium – og også en del kalk, hvilket er vigtigt at huske på, hvis man ikke spiser mælkeprodukter.

Klik på billedet, så får du opskriften på linseretten.

.

krydret linseret med kokos

linseret med kokos.1

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

18. januar 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

p å  g o u r m e t  –  r e s t a u r a n t

.

.

skønne oplevelser på Alberto K

AlbertoKKart.

AlbertoK

_____________________________________________________________________________________________________________________________

I aftes havde jeg fornøjelsen at nyde en udsøgt menu med min gode ven Ole på restaurant Alberto K i København. Vi frekventerer kongerigets bedste restauranter et par gange om året. Vi elsker begge god mad, og jeg har brug for inspiration og for at holde “kniven skarpslebet”!

Så i aftes sad vi på 20. etage højt hævet over København og gav os hen til køkkenchef Jeppe Foldagers kunst. På hjemmesiden kan man læse, at køkkenchefen sætter smagen i højsædet. Og det skulle vise sig, at aftenen blev en endog meget stor smagsoplevelse. Jeg kan bedst sammenligne oplevelsen med en symfoni, hvor den ene sats betager mere end den anden.

Efter nogle små appetizere, bl.a. bittesmå udhulede kartofler med en lækker mayo og lidt knas og karse på toppen, fulgte første ret:

.

blomkålssymfoni

blomkål.AlbertoBlomkålsretten bestod af en fløjlsblød puré af blomkål formet til små kugler. Derover fint høvlet rå blomkål – og på toppen blomkåls”sne”. Det er stor kunst at forvandle den samme kål til tre forskellige, sommerfuglelette smagsnuancer. Vi himlede, mens den hvide sne også dalede tæt udenfor vinduerne.

Næste ret var:

.

svampebouillon med urter

svampebouillon.Alberto

 

Vidunderlig svampeparfumeret bouillon med friske urter og fintsnittet spidskål. En idé til en hurtig og lækker forret.

.

pocheret æg med trøffel og kartoffel

æg.albertoRetten ser måske ikke ud af så meget, til gengæld var smagsintrykkende overvældende. Det blide æg og den markante trøffel var et perfekt match, og de små stykker kærligt behandlede kartofler var toppet med knasende sprøde skiver af noget, jeg gætter på, var kumquats (en lillebitte appelsin) samt løvstikke.

.

marinerede løg med bånd af selleri

selleri Alberto

.

Hovedretten var forskellige slags syltede syrlige løg dækket af et tyndt bånd af selleri. Jeg gad nok vide, hvordan man skærer et en meter langt papirtyndt bånd af en selleri. De kan deres håndværk på Alberto K!

Retten blev fulgt af en guddommelig sovs og grønne blade.

Så kom vognen med udsøgte oste, og vi sluttede af med en liflig dessert med is af passionsfrugt og en sky af yoghurt med knuste marengs.

En stor tak til en vidunderlig restaurant, der gerne stiller op med en førsteklasses vegetarisk menu. Jeg ser frem til, at denne slags mad engang bliver hovedmenuen på alle restauranter.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

17. januar 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d r i k  d i g  s u n d

.

power juicer

9828758_orig

Jeg er ikke selv så god til det med juicer og safter, da jeg helst vil have hele frugten eller grøntsagen. Men det er jo en smags sag.

Men er man til juicer og safter, vil jeg gøre opmærksom på en ny (?) hjemmeside, der hedder Grøn samvittighed. Her er der både opskrifter på juicer og vegansk mad og info om krydderier og urter.

Verden har brug for alle de grønne tiltag, der kan stampes op af jorden. Så kig ind til den grønne samvittighed.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________

16. januar 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k r ø l l e t  k å l  m e d  k o k o s

.

.

to slags kål med kokoslåg

kokosgrat.blomkl

Selv om jeg holder mest af blomkål i rå form, er denne gratin nu heller ikke værst.

Og så er blomkålen både ernæringsmæssigt og farvemæssigt optimeret med grønkål.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

.

hvid og grøn kål

Den blege blomkål får hjælp af den farvestærke grønkål. De to slags kål har også forskellige smagsnuancer.

Kokos og evt. chili giver en lidt eksotisk ret.

.

blomkål i sigte

kokosgrat.blomkål.3

kokosgrat.blomkål.1.

grønkål

___________________________________________________________________________________________________________________________________

.

knasende kokos på toppen

kokosnød.1

Det kan være en udfordring at få lukket en kokosnød op. Vil du ikke have besværet med hammer og skruetrækker så brug kokosmel.

_________________________________________________________________________________________________________________________

.

naturens vitaminpille

grønkål Hans

Grønkål har vi haft i Danmark siden middelalderen, så mon ikke vi kan tillade os at kalde det nordisk mad?

Da man ofte må købe en stor stok, er det en god idé at bruge bladene til flere forskellige retter. Her er forslag til både gratin og til kålchips.

Og så har jeg også gang i en grønkålslasagne, som kommer i næste uge.

.

grønkål og miggrønkålschips_____________________________________________________________________________________________________________________________

.

grønkål er supersundt

1535655_10152120466243908_1113080517_n

.

________________________________________________________________________________________________________________________________

.

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  o p s k r i f t e r

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

kokosgratineret blomkål og grønkål

kokosgrat.blomkål.2

Mon ikke vi alle elsker blomkålsgratin?  Her har klassikeren fået følgeskab af grønkål og et låg af kokos og rasp.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________________

grønkålschips

grønkålschips

Her er chips, som du kan spise med god samvittighed.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________

 

~ by kodfrifredag on 16. January 2014.

2 Responses to “ugens menu uge 3 2014 – byens bedste blomkål”

  1. Jeg har lavet kokosflager af en kokosnød, hvordan behandler jeg kokosflagerne? Tak for en god hj.side. Hilsen Magda

    • Hi Magda,
      Hvis du har revet kokosnøden på et rivejern, skal du blot drysse flagerne på retten sammen med rasp. Du kan også bruge flagerne i en salat eller suppe.
      Hvis du har hel kokosnød eller flager tilovers, kan du fryse dem ned.
      Jeg er rigtig glad for, at du kan lide siden. Tak for rosen.
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: