ugens menu uge 4 2014 – grønkålslasagne

alle opskrifter er til 4 personer

________________________________________________________________________________________________________________________________

28. januar 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

p å  m a r k e d  i  m a r r a k e s h

.

.

smukke krukker

Marokko.krukker

Inde i medinaen, i souqen, møder man hele den arabiske musik – så at sige!

Det er en eksplosion af farver, lyde og dufte. Her er både ældgamle krykker med oliven og syltede citroner, og her er hele farveorgiet fra de duftende krydderier og chilistærke oliven til de sollysende citroner.

.

Marokk.krukker

______________________________________________________________________________________________________________________________

lugtesansen næres og udfordres!

Marokko.krydderier.1Marokko.rsselhanut

________________________________________________________________________________________________________________________________

udvalget af oliven er overvældende

Marokko.olivenbod

_______________________________________________________________________________________________________________________________

taginer snurrer dagen lang

Marokko.taginer

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

27. januar 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a r r o k a n s k  s a l a t

.

.

i Majorellehaven hos Yves Saint-Laurent

Marokko.Majorellehaven

.

En af de meget smukke seværdigheder i Marrakesh er Yves Saint-Laurents Majorellehave. Modeskaberen boede her i en årrække fra 1980, og det koboltblå hus med de gule døre og vinduer fortryller mig, hver gang jeg besøger stedet. Her er al larmen, faldbyden og råben fra byen lukket ude, og en overjordisk atmosfære hersker.

Haven er anlagt af den franske maler Jacques Majorelle, som samlede planter fra hele verden, først og fremmest mange kaktus og agaver fra Mexico.

Majorellehaven er en slags botanisk have, som betager med sin skønhed og ro. Majorelle er nærmest en botanisk have, som med sin frodighed og mange sjældne vækster omslutter det koboltblå hus, de små bassiner prydet med smukke kakler og springvand.

.

Marokko.Majaorellehaven

.

Marokko.mig

Marokko.Majorelle.1

________________________________________________________________________________________________________________________________________

marokkansk salat

Majorellehaven har en glimrende restautant, hvor jeg i går spiste en marokkansk salat. Det var ganske vist ikke dét, jeg forbinder med marokkansk salat. Det er normalt en salat med tern af tomater, agurker og fetaost

Men den marokkanske salat jeg fik her i haven, bestod af små skåle med sauterede gulerødder, mosede gulerødder med mandler, svitsede auberginer, svitsede tomater og peberfrugter, haricot verts med oliven samt kogte linser. Og det var også helt fint!

.

marokkansk salat.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

26. januar 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b l æ n d e t  a f  f a r v e r 

.

.

hos krydderihandleren

Marokko.sække.2

Apotekeren overfor museet i Marrakesh har et eldorado af helbredende urter i store sække – og krydderier, som udsender deres bedøvende og løfterige dufte. Ras el hanut er det klassiske marokkanske blandingskrydderi, der kan indeholde op til 36 forskellige krydderier.

.

roser

og andre tørrede blomster drysses ofte på maden.

.

Marokko.tørr.roserMarokko.sække

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Marokko.sække.1

De smukke bomuldssække er indfarvet i alverdens fantastiske farver.

.

fatimas hånd

Profetens hustru, Fatima, har lagt hånd til det lykkebringende symbol nedenfor th. Hånden findes i utallige udgaver. Her er en antikvitet blandt skønne skåle.

.

Marokko.lampe

Marokko.fatimas h

 

.

 

.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

25. januar 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v e l k o m m e n  t i l  s o l  &  f a r v e r

.

Marrakesh – den lyserøde by

Marokko.smøgeJeg har lidt dårlig samvittighed, for jeg er flygtet fra den danske vinter  – ned til Marokko. Her er ganske vist ikke rigtig sommervarmt, men solen skinner fra den blåeste, blå himmel, og midt på dagen er temperaturen op mod 20 grader. Jeg lader alle jer frysende i stíkken, men jeg er her for st finde nye ideer til spændende mad, så jeg håber, jeg bliver tilgivet.

.

man forstår Marrakesh bliver kaldt den lyserøde by

Marokko. trappe

Jeg er startet i Marrakesh, og skal om et par dage videre rundt i landet.

.

mynten dufter overalt

Marokko.mynteDSC_4852 te i Marrakesh

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Myntete er den foretrukne drik i Marokko. I hele souqen dufter det af mynte og alverdens forskellige krydderier, som ofte ender i en tagine.

En tagine er et lerfad med et konisk låg, hvor de marokkanske hverdagsretter ofter snurrer mange timer om dagen.

.

prøv en marokkansk tagine

Marokko.taginer

Klik på billedet, så får du opskriften på en marokkansk tagineret. Den kan også sagtens laves i en ganske almindelig gryde.

.

det gælder om at have “værktøjet” i orden

tænder. Marokko

Nu skal jeg så i gang med at smage på alle herlighederne, og det er også min plan at besøge en kokkeskole.

Derfor så jeg mig i dag om i souqen efter et forsvarligt tandsæt.

Fortsættelse følger!

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. januar 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f å  e n  g o d  s m a g  i  m u n d e n

.

.

find etikken frem

Så du mon udsendelsen “Det store svinerige” i aftes i TV? Hvis du gjorde, er du sikkert enig i, at det er helt uacceptabelt, hvordan vi behandler levende, følende væsener.

Landbruget synes ikke, der er noget galt, og de er nærmest forudrettede, når nogen mener, at dyrene skal behandles ordentligt. Det er altså ikke derfra, hjælpen skal komme. Det er fra DIG og MIG.

I forbindelse med mishandling af vores produktionsdyr tænker jeg altid på hundeejerne. Vi har 550.000 hunde i Danmark. Mange af hundenes ejere spiser formentlig svinekød, men de ville aldrig, aldrig behandle deres hund på samme måde som vores grise. Og grisen er rent faktisk et højere udviklet væsen end hunden.

Må vi få hundeejerne på banen? Jeg tror på, at de har empatien for dyr. Nægt at støtte produktion af konventionelt svinekød. Jo flere der nægter at købe kødet, desto færre svin vil lide.

.

grise.KZ tegning

tak til Jørn Villumsen, Politiken, for tegningen

.

vi må tage ansvar

Vi er verdens mest kødspisende folk, så vi kan sagtens nedsætte vores kødforbrug.

Ved at spise mindre kød får man råd til at spise økologisk kød. Det vil sige, at dyrene i det mindste har haft et forholdsvis godt liv, inden de blev slået ihjel.

Der er kun gevinster ved at nedsætte indtaget af kød eller droppe kødet helt – eller i det mindste vælge økologisk. Det er godt for dyrene, det er godt for forureningen, det er godt for sojabønderne på den anden side af kloden, det er godt for klimaet – og det er godt for kroppen.

Hvis vi skal være egoistiske, er det måske en tanke værd, hvad dette mishandlede kød betyder for vores krop? Kødet er ikke blot forpint, det er også bærer af resistente bakterier. Er det virkelig værd at putte sådan et produkt i munden?

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

23. januar 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n k e l  m a d  i  j a n u a r

.

.

grønkål er det nye sort

Det er svært at købe grønkål i små portioner, og hvis man er kommet hjem med en hel stok, gælder det om at finde kreativiteten frem. Derfor har jeg valgt grønkål igen i denne uge. Og så bliver jeg tit spurgt om enkle hverdagsretter. Her er en af dem.

Efter at spidskålen har fået sin renaissance, er grønkålen blivet et hit denne vinter. Det er dejligt, for kålen smager skønt, og den er smækfyldt med vitaminer og mineraler. 

.

grønkål

quinoa og kikærter

_______________________________________________________________________________________________________________________________

.

grønkål og kartofler lag-på-lag

Proteinen i retten kan leveres af kikærter (eller bønner) eller ost. Af ost vil jeg foreslå mozzarella eller mild gedeost.

.

grønkåls- og kartoffellasagne.c

røgede bønner

_________________________________________________________________________________________________________________________________

.

lasagne uden pasta

grønkåls- og kartoffelgratin.a

Denne lasagne består af kartofler, grønkål, tomater og kikærter eller ost. Hvis man holder af pasta, kan man dog sagtens lægge nogle lasagneplader mellem lagene også.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

.

quinoasalat er et godt tilbehør

De små quinoafrø fra Bolivia er meget proteinrige og kan bruges i mange slags salater. Her har jeg valgt gulerødder i flere forskellige farver, julesalat  samt broccoli.

.

gulerødder

quinoa

quinoasalat m gulerod og broc

broccoli

______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

___________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

.

grønkåls- og kartoffellasagne

grønkåls- og kartoffellasagne.c

Alt i ét fad. Hurtig hverdagsmad med smag.

Klik på billedet, så får du opskriften.

______________________________________________________________________________________________________________________________

.

quinoasalat med broccoli og gulerødder

quinoasalat m gulerod og broc.1

Salat spækket med vitaminer og proteiner.

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 23. January 2014.

2 Responses to “ugens menu uge 4 2014 – grønkålslasagne”

  1. så vackra bilder, de påminner mig om en resa jag gjorde till Marocko, och fick gå ut i köket och lukta på maten i taginen och välja vad jag ville äta, det kommer jag aldrig glömma:)

    • Kære Monica, Det er dejligt at høre, at du også holder af marokkansk mad. Der kommer flere billeder og opskrifter på bloggen fra Marokko. Så hold øje!
      Kh
      Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: