ugens menu uge 6 2014 – marokkansk inspireret linsegryde

_______________________________________________________________________________________________________________________________

alle opskrifter er til 4 personer

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

12. februar 2014

____________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  m a r o k k a n s k  s u p p e

.

.

varmende krydderier i suppen

Marokko.sække

Marokko.sække.1

____________________________________________________________________________________________________________

I Marokko bugner det med krydderier. Her er det sækkevis af både krydderier og helbredende urter.

Marokkanerne har et gammelt og indgroet forhold til naturmedicin. Det ses tydeligt af udvalget af helbredende urter på markederne og hos apotekerne. Et af de nyeste skud på stammen hedder “turbo viagra”!

.

vælg selv krydderier til suppen

Det er tankevækkende, at marokkanerne krydrer deres mad så lidt som tilfældet er. Der er mange dejlige marokkanske retter, men hvis man nyder dem i Marokko, er de altid meget sparsomt krydret. Ja, ofte smager de slet ikke af noget.

Heldigvis sagde min kokkelærer Mustafa (mere følger om kokkeskolen), at man er helt fri til selv at krydre en marokkansk ret.

Prøv en marokkansk suppe med kikærter.

.

___________________________________________________________________________________________________________

11. januar 2014

____________________________________________________________________________________________________________

.

.

o m  g i r a f f e r  o g  g r i s e

.

mega etisk hykleri

Danskerne har været i selvsving de sidste par dage i anledning af aflivningen af giraffen Marius – ikke blot her men også i udlandet. Jeg føler også med Marius. Jeg føler med alle dyr, der mister livet uden grund.
Men var det ikke mere passende i denne situation at diskutere, om man overhovedet skal holde vilde dyr i fangenskab i zoologiske haver? Disse dyr er skabt til at leve vildt i naturen. Det er i strid med deres natur at være spærret inde på små arealer, hvor de ikke kan udfolde deres normale instinkter.

.

hvad med 20 millioner aflivede grise?

Endnu mere hyklerisk er det måske, når så at sige ingen danskere forarges over vores aflivning af mere end 20 millioner grise hvert år. – Eller det faktum at 25.000 smågrise dør HVER dag.
De dyr, der overlever, opfedes i rekordfart til de 100 kg, der betyder aflivning. Grisene holdes i deres korte levetid under forhold ingen dyreelsker ville acceptere, hvis de ville smide skyklapperne og se, hvad det er, der foregår i de danske stalde.
Må jeg bede om lidt mindre hykleri og lidt mere omsorg for de mange, mange andre levende væsener, der lider uden grund. 

Trods al u-naturen tror jeg, Marius har haft et drømmeliv i forhold til et dansk  slagtesvin (alene ordet!).

Marius’ lig blev kastet for løverne. Men glemmer vi helt, at vi selv spiser bjerge af grise?

.

grisen Morten

svin kopi

Hvis denne gris hed Morten, ville verdenspressen måske også forarges over dens skæbne.

.

____________________________________________________________________________________________________________

0. februar 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

o l i v e n  a d d i c t

.

.

marokkanske perler

Marokko.oliven

marinerede oliven

Jeg elsker oliven! Jeg er nærmest afhængig af dem. Det er som om, oliven bærer hele udviklingens historie i sig. Forfatteren Lawrence Durrell sagde: “Oliven er ikke blot en frugt, det er smagen af en hel civilisation”.

Hvert land har sin specielle måde at marinerede de små frugter på. F.eks. holder jeg meget af de oliven, jeg får i Italien, når jeg besøger mine venner Mette og Hans i San Remo. Men næsten endnu mere guddommelige var de oliven jeg i sidste uge mæskede mig med i Marokko.

Forskellen mellem de forskellige typer oliven består dels i arten og i graden af modenhed, dels i måden de marinerede oliven behandles på med tilsætning af krydderurter, chili, hvidløg, citron etc.

Vil du selv marinere et glas lidt kønsløse oliven, som du har købt i Danmark, så kig her og her.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

9. februar 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a r o k k a n s k  t æ r t e

.

.

filodej er klassisk

Marokko.filotrek

Mange former for dej – og brød – spiller en stor rolle i Marokko. En af de helt klassiske retter er grøntsager indpakket i filodej, som på billedet. Jeg fik de lækre trekanter på restauranten Le Jardin, der er ejet af de samme folk, som ejer Café des épices (se nedenfor). 

Også på Le Jardin får man fremragende mad, så det er et godt valg, når man er i Marrakech.

Filodejen foldes ofte til trekanter som på billedet, men den kan også bruges i åbne eller lukkede tærter.

.

god filodej

filodej

Jeg har i årevis sloges med frossen filodej, der gik i stykker bare man så på den.

Nu kan man endelig i Danmark købe en blød filodej, der er let at arbejde med. Dejen ligger pakket lufttæt i store ark, som man nemt kan klippe i den ønskede størrelse og facon.

Jeg har set filodejen i Kvikly og Irma.

.

marokkansk filotærte

filotærter.DSC_7092

Disse små marokkanske tærter laves nemt med den nye form for filodej.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

8. februar 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

t e  p å  m a r o k k a n s k

.

.

bjerge af mynte

havner i marokkanernes hvinende søde myntete.

Marokko.myntevogn

Marokko.mynte__________________________________________________________________________________________________________________________________

nordafrika er identisk med myntete

Marokko.teknde.Vb

Har man sagt Marokko, har man også sagt myntete. Er man heldig at kunne få teen uden sukker, er det en dejlig forfriskende drik.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

smukke kander og glas

Teen drikkes traditionelt af smukke glas, ofte farvede og prydet med mønstre eller sølvdekoration.

Udvalget i basaren af både kander og glas er overvældende.

.

Marokko.glas og kander

Marokko.kande og glas____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Marokko.tekande

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

på rad og række

Marokko.tekander.1

I den lille Café de épices i Marrakech står de små messingkander på rad og række parat til at tanke de udmattede turister op. Cafeen er en ren turistmagnet med små frokostretter.

Samme ejere har også en terrasserestaurant med gode middagsretter. Det er ikke altid nemt at få lækker mad i Marokko, så prøv Terrasse des épices.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

mynte på hjul

Marokko.myntevogn.1

Mynten dufter overalt i Marokko, og en myntesælger er aldrig langt væk. På næsten ethvert hjørne i basaren står en lille mand eller kone med nogle bunker mynte, eller man kører rundt med mynten på hjul og udvider således sit salgspotentiale.

Se her, hvordan du laver en god kop myntete.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. februar 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a g i  i  m a r r a k e c h

.

.

historiefortællere og slangetæmmere

Marokko.el Fnac

På den store plads i Marrakech, el Fna, syder og bobler det. Fra tidlig morgen fyldes pladsen af slangetæmmere og, som på billedet, mænd der fortæller endeløse historier. Folk kommer dag efter dag for at få den spændende fortsættelse på historien, som altid ender på det mest spændende sted.

Vandsælgeren går rundt med sin vandsæk og sin klokke. Men nu køber man ikke vand af ham mere. Nu er han kun til fotografering. Manden med spåduerne har travlt med at holde kræene inden for den lille plads, han har bemægtiget sig.

Og de handlende trænges med vognfulde af taginer, tørrede frugter, sokker og søde sager. Om aftenen ruller snesevis af madvogne ind og fylder pladsen. Her kan man få alle mulige retter – dog ikke nogen, der taler til min tunge.

.

hennadamerne er også på plads

Marokko.hennakvinde.2

Marokko.hennakvinde.1

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Marokko.hennakvinde

På pladsen sidder også tilhyllede muslimske damer og laver de smukke, traditionelle hennatatoveringer.

Kvinden på billederne har jeg dog truffet på en busstation. Hun er berberkvinde og derfor mere farverigt klædt end de sorte burkadamer, der ellers mest dominerer billedet. Men Marokko er også et moderne land, og man ser lige så mange unge piger med korte skørter og stiletter. Kong Mohammed VI er klog og lader folket få en vis frihed.

.

hennafarven er lagt på

Marokko.hennahånd

Den tykke hennapasta sprøjtes ud i smukke mønstre på hånd og arme. Når den har tørret en time eller to, sidder tatoveringen fast i nogle uger.

Hennatatovering er især brugt ved bryllupper. Her tatoveres kvinderne over store dele af kroppen foruden hænder og arme. Det siges, at der altid skal være en lille hemmelighed gemt i mønstrene, som brudgommen skal finde!

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. februar 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

uden it-forbindelse i marokko

Jeg beklager rigtig meget overfor bloggens trofaste læsere, at jeg ikke har kunnet fortælle om min Marokko-rejse og vise nogle af de mange billeder, jeg har taget.

Men jeg har i mere end en uge været uden it-forbindelse, men nu skulle det virke igen. Og jeg lover, at der kommer mange billeder fra solvarme Marokko de følgende dage!

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v a r m e n d e  v i n t e r m a d …

.

.

… serveret med solhilsener fra Marokko

Marokko.oliven

Marokko.citroner

Marokko.appelsiner

Marokko.tæppe_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Marokko.tæpper

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Marokko.tæppehan

.

Jeg ville allerhelst levere en ægte marokkansk opskrift i dag, nu hvor jeg sidder hernede i Nordafrika og nyder solen. Jeg må dog nøjes med at byde på en tillempet version af noget, der godt kunne være marokkansk, men retten er opfundet hjemme i mit eget køkken. Smagen, duften og farverne kunne dog sagtens være marokkanske.

Jeg har ganske vist været på kokkeskole, men jeg har ikke haft mulighed for at veje ingredienserne nøjagtig af, så ugens ret er en varmende linsegryde med absolut smag af eksotiske Marokko.

.

en krydret og varmende linseret

linsegryde

Denne ret er en mellemting mellem en spicy suppe og en stuvning. Men det er en hovedret, og den må gerne spises sammen med løskogte ris – og så foreslår jeg en ærkedansk salat til af bagte rodfrugter.

.

linsegryde.5

linsegryde.2

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

salat af bagte rodfrugter m cremedressing

Hvis der er to rødder, der passer godt sammen, så er det rødbeder og selleri.

De bagte rodfrugter vendes i en cremet dressing, som giver fylde til de enkle rødder.

.

rødbeder m top

selleri

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

en velgørende vintersalat

rødbede.sellerisalat

__________________________________________________________________________________________________________________________________

.

________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

marokkansk inspireret linsegryde

linsegryde.1

Linsegryden er en enkel hverdagsret med mange smagsnuancer.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

salat af bagt selleri og rødbeder

rødbede.sellerisalat.1

De to klassiske vintergrøntsager, rødbede og selleri, klæder hinanden godt i denne salat med cremedressing.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 6. February 2014.

4 Responses to “ugens menu uge 6 2014 – marokkansk inspireret linsegryde”

  1. Hej,hvor kan man köbe sådan en smuk tagine?

    • Hi Tulle, Skålen på billedet er ikke en tagine, men en almindelig marokkansk skål, som jeg har købt i Marokko. Men jeg tror faktisk, at du også kan købe disse skåle i Danmark eller Sverige.
      Kh Kirsten

  2. Hej igen,jeg har skrevet til dig forkert sted,var den her-
    marokkansk tagine m “brændt” aubergine:)den er sikker også fra Marokko:(

    • Hi Tulle, Ja, jeg købte taginen, da jeg var i Marokko for nylig. Men hvis du kan finde en butik med marokkanske varer i Danmark, tror jeg du kan købe noget lignende. Kh Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: