marokkansk tagine m “brændt” aubergine

marokkansk tagine m “brændt” aubergine

tagine.auberginer

Her er en klassisk marokkansk opskrift. Lergryderne med det koniske låg – taginerne –  står og simrer over kulbækkener eller gasblus i timevis overalt i Marokko, men så længe behøver det ikke at tage at lave denne ret.

Når auberginerne grilles lidt hårdt under grillen eller på et gasblus, får de en dejlig ”røget” smag.

Taginen her er langt hurtigere at tilberede end det måske ser ud til. Mens auberginer og tomater er under grillen, forberedes de øvrige ingredienser, og så skal retten blot simre 15-20 minutter.

 _______________________________________________________________________________________________________________

Marokko.taginer

Marokko..taginer

Marokko.tagine

Marokko.taginer.3___________________________________________________________________________________________________________________________

 

250 g løg

¾ kg auberginer

300 g tomater

1 spsk tørret mynte

4 fed hvidløg

råsukker, salt, peber

olivenolie

1 spsk spidskommenfrø

4 tsk stødt kanel

1 tørret chili

300 g kogte kikærter, evt. fra dåse

1 økologisk citron

3-4 dl vand

2 dl yoghurt, evt. vegansk

frisk koriander

_________________________________________________________________________________________________

tagine m aubergine.1

tagin m aubergine

____________________________________________________________________________________________________________

Skær løgene i tynde både.

Skær auberginerne i små terninger. Læg dem på en bageplade og vend dem i lidt olivenolie. Drys med lidt salt.

Skær tomaterne igennem og fjern kernerne.  Sæt tomaterne på bagepladen og drys med mynte, presset hvidløg, sukker, salt og peber. Dryp med lidt olivenolie.

Sæt pladen under grillen og grill grøntsagerne til de er godt gyldne, gerne en smule brændt i kanterne. Vend rundt i auberginerne et par gange.

.

aubergine på gas

Hvis du ikke griller auberginerne i ovnen, kan du lægge dem på et gasblus,

til de er lidt forkullede som her i Marokko.

.

Kom imens spidskommenfrøene i en tør gryde og rist dem, til de begynder at dufte. Hæld 3 spsk olivenolie i gryden og tilsæt løgene sammen med kanel og smuldret chili efter smag.

Svits løgene til de er gyldne. Kom de grillede grøntsager i gryden og hæld 3 dl vand ved. Læg låg på gryden og lad taginen simre 10 minutter.

Tilsæt kikærterne og evt. mere væde, hvis taginen er for tør. Kom også ca. 2 tsk reven citronskal i retten.

Varm kikærterne igennem og smag til med salt, peber, sukker og citronsaft.

Smag yoghurten til med lidt citronsaft, salt, peber og evt. et nip sukker.

Drys med frisk koriander og lidt reven citronskal.

Servér gerne couscous eller løse ris til taginen.

___________________________________________________________________________________________________________

tagine m aubergine.2

Hvis du vil printe opskriften ud, så tryk på print & PDF nedenfor. Så kan du klikke billederne væk.

~ by kodfrifredag on 9. February 2014.

8 Responses to “marokkansk tagine m “brændt” aubergine”

  1. Hvor köber du den smukke tagine?

    • Hi Tulle, Denne tagine har jeg købt i Marrakech. Hvis du kan finde en marokkansk butik i Danmark eller Sverige, tror jeg, du kan finde noget lignende. Ellers må du tage en tur til Marokko. Og det er altid dejligt!
      Kh Kirsten

  2. Hej Kirsten,ja jeg tänkte det nok:)De eneste vi har her er bare ensfarvede desvärre.Ja det var ikke så dårligt:)

  3. Jeg kender faktisk en keramiker der laver nogle MEGET smukke taginer, Hendes butik er at finde på facebook: https://www.facebook.com/pages/Kammas-Butik/177991148972097. Nikolaj Kirk har brugt en af dem i et afsnit af “Nak og æd”.
    Kh Henriette

    • Kæe Henriette, Tusind tak for info om keramikeren. Jeg har kigget på hendes ting, og jeg synes de er rigtig fine. Jeg vil skrive om hende på bloggen i morgen, da andre måske leder efter en tagine i Danmark.
      Kh Kirsten

  4. Se nu fandt jeg lige svar på mit spørgsmål også, for jeg er vild me den tagine også. Tak!

    Tager du selv dine fotos Kirsten eller har du folk til den slags ;-)?

    • Det er dejligt at høre, at du kan lide taginen, Deborah.
      Jo, jeg tager selv alle billeder. Bloggen er min interesse og ganske “brødløs”, så jeg ville ikke have råd til at betale en fotograf. Men fotografering er en anden af mine passioner – kun overgået af den grønne mad. Og hvad er skønnere end at kombinere to passioner?
      Kh Kirsten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: