ugens menu uge 7 2014 – tagine fra Marokko

___________________________________________________________________________________________________________

19. februar 2014

_______________________________________________________________________________________________________________

.

.

b r u g  h e l e  c i t r o n e n 

.

.

citronskal

At citroner indeholder mange C-vitaminer, ved vi. Mindre kendt er måske, at også skallen er rig på vitaminer, mineraler og andre helbredende stoffer.

Så drys strimler af citronskal over salater og supper – og hvor du kan komme til det. Men citronerne SKAL være økologiske. Skallen på ikke-økologiske citroner indeholder alt for mange sprøjtegifte og andre kemikalier.

Hvis du drikker te med skiver af ingefær, kan du også her tilsætte en lille håndfuld citronstrimler.

.

_________________________________________________________________________________________________________________

18. februar 2014

_______________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e t  e r  k å l t i d

.

.

rosenkålen er stadig fin

rosenkålsblade

Det er ved at være godt henne på sæsonen for både rodfrugter og kål.

Men begge dele klarer sig godt, ikke mindst hvis man giver dem en kærlig omgang i køkkenet med krydderier og andre mundvandsbefordrende tiltag.

Ikke alle er vilde med rosenkål, men jeg synes den helt specielle smag, som denne kål har, er lækker. Hvis du prøver suppen nedenfor, kan du opleve, at kålen med den rette behandling også er mild og god, her dog tilsat chili, men det kan man evt. udelade.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

rosenkålssuppe med rosenpeber

rosenkålssuppe.2.

_________________________________________________________________________________________________________________

17. februar 2014

__________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  d e l i k a t  k å l s a l a t

.

.

broccoli-blomkålssalat med nicoisedressing

broccoli.blomkålssalat

Lige nu har jeg et blomkålsflip! Bl.a. prøver jeg at lave den perfekte blomkålshachis, og så blev der lidt blomkål tilovers.

Hachisen dukker op senere, men her er en dejlig salat af det sidste stykke blomkål, som fik følgeskab af lige dele broccoli, som jeg ALTID har i grøntsagsskuffen.

Dressingen er en nicoisedressing, der smager af egnene omkring Middelhavet.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

__________________________________________________________________________________________________________

16. februar 2014

____________________________________________________________________________________________________________

.

.

l æ k r e   l i n s e r

.

.

kan linser smage godt?

I går underviste min gode madven, Peter, mig i at bage kanelsnegle. Det var på alle måder FEDT. Sneglene var både fede og lækre, og snakken gik om alverdens lækre former for mad, mens dejen tog form, blev rullet ud igen og igen – og røg ud og ind af fryseren.

Snakken faldt bl.a. på linser, og Peters kone, Eva, synes bestemt ikke at linser smager af noget, man kan kalde lækkert. Det er jeg selvfølgelig kun delvis enig i, for det kommer helt an på, hvordan man tilbereder linserne, og hvad man blander dem sammen med. Så jeg vil gerne komme med et par eksempler, for jeg er sikker på, at mange har det som Eva. Og det er jo sandt nok, at linser i sig selv bestemt ikke nogen gastronomisk oplevelse. De skal lige have en hjælpende hånd!

.

linser og søde kartofler

søde kartofler m papir.

Jeg laver tit mad efter, hvad jeg finder af økologiske grøntsager hos grønthandleren eller i supermarkedet.  Forleden fandt jeg nogle søde kartofler, som  ikke er særlig anvendte i Danmark, men jeg synes de er en god variation til vores egne gule knolde.

Klik på billedet nedenfor, så får du en opskrift på linsefyldte søde kartofler. En anden af mine yndlings-linse-opskrifter er linsesuppe med stærkt opkvikkende, indiske krydderier på toppen.

.

søde kartofler med linsefyld

søde kartofler.fyldte.2

.

____________________________________________________________________________________________________________

15. februar 2016

___________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  p i z z a  i  f e r i e n

.

.

kartoffelpizza

De fleste elsker en god pizza. Og netop en GOD pizza kan man selv bage, så er man sikker på ikke at stå med en våd klistret bund med noget fedt på toppen.

Her i sidste del af vinterferien er det hyggeligt at dele en pizza med børn eller børnebørn.

En af mine egne yndlingspizzaer er kartoffelpizzaen, som oven i købet er nem og hurtig at bage.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

kartoffelpizza

kartoffelpizzaer

.

___________________________________________________________________________________________________________

14. februar 2014

___________________________________________________________________________________________________________

.

.

v a l e n t i n e  =  k æ r l i g h ed

.

.

valentines dag er kærlighedens dag

Vi har overtaget amerikanernes (og katolikkernes) Valentines dag, hvor vi giver ekstra kærlighed, opmærksomhed og måske gaver til vores elskede den 14. februar.

.

emailheaderprojectpigtakeaction

.

giv også lidt følelser til de umælende

Vi har netop oplevet, hvor store følelser danskerne har for dyr. Hvis du har flere varme følelser at dele ud af på denne Valentines dag, så send en protest mod det faktum, at mange af Europas grisesøer stadig lever i bure i store dele af deres liv. Det er nu forbudt, men en del lande efterlever ikke dette forbud.

At forestille sig, at man hverken kan rejse sig eller vende sig, kan få os alle til at gyse. Hvis du synes, at dyr skal have disse rettigheder, kan du give udtryk for din protest her.

God Valentines dag.

.

_____________________________________________________________________________________________________________

13. februar 2014

____________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a r o k k a n s k  t a g i n e

.

.

på indkøb i bazaren

Marokko.souq.1

At forsvinde ind i en orientalsk bazar minder ikke meget om en tur i et dansk supermarked.

Souqen i Marokko er en svirrende myretue. Her er liv og glade dage. Dufte, lyde og farver lokker, så man farer vild på 2 sekunder. Her kan man købe alt fra tekrus til badekar. Her er tøfler, keramik og smykker, og her er tørrede frugter, nødder og mandler og meget andet spiseligt som oliven, frugt og grønt – og ikke mindst brødet, som man aldrig skal gå mange skridt for at finde. 

___________________________________________________________________________________________________________

antikviteter

med smukke farver veksler med tæpper og sække fulde af kanel og helbredende urter.

.

Marokk.sække.a

Marokko.døre

___________________________________________________________________________________________________________

Marokko.souq

____________________________________________________________________________________________________________

kvinderne køber ind

For marokkanske kvinder er det vigtigt at udvælge de helt rigtige og friske grøntsager. Ligesom i Indien bruger kvinderne mange timer i køkkenet. Men et lille hvil på trappen bliver der også tid til.

.

Marokko.marked

Marokko.mus.kvinder

____________________________________________________________________________________________________________

mændene sidder og sidder

Mændene er gode til at sidde. Bare sådan SIDDE. De er også gode til at drikke myntete og tage dagen med fred og ro. Her er ingen stress!

Jeg har engang kørt i bus tværs gennem Tyrkiet på vej mod Ankara og Anatolien.  

Det var en lang køretur, og vi passerede mange marker med masser af bøjede kvinderygge i den bagende sol. Når vi kom ind gennem de små landsbyer, sad mændene under byens skyggefulde træ og nød en kop te, mens de diskuterede politik og den sidste sladder.

Jeg var forundret og spurgte konduktøren i bussen, hvorfor det kun var kvinderne, der puklede i markerne. Han sagde: “Ohhh, women love to work”! Så blev jeg så klog.

.

Marokko.mand.1

Marokko.mand

____________________________________________________________________________________________________________

det er avocadosæson

avocadotartar.2

Avocadoerne bliver trillet rundt i bjerge på to- eller firhjulede vogne i øjeblikket. Det er sæson for avocadoer.

Mon ikke de fleste af os nyder avocadoen med lidt citronsaft, salt og peber? Men det kan godt blive lidt sjovere. Jeg fik en salat i Marokko med modne, men faste avocadoer blandet med friske og tørrede tomater. Jeg har valgt at presse frugterne sammen i en form. Det giver en delikat lille forret.

____________________________________________________________________________________________________________

bjerge af krydderier

Toppe af krydderier popper op alle vegne og frister med flotte farver. Jeg var meget imponeret over de snorlige pyramider, indtil jeg blev gjort opmærksom på, at de er lavet af pap, smurt med lim og drysset med krydderierne som det ses på et par af fotoene nedenfor.

Th. er de dog naturligt toppet op. Det samme gælder for sækkene nedenfor.

.

krydderitoppe

Marokko.krydderier____________________________________________________________________________________________________________

Marokko.krydderier.1

Her er krydderierne limet på papskabeloner.

___________________________________________________________________________________________________________

Marokko.krydderisække

___________________________________________________________________________________________________________

“brændt” aubergine og kikærter

I den marokkanske tagine skal skallen af auberginerne have en lidt brændt smag. Og så skal der kikærter i. Tænk, hvis vi havde hele sække af kikærter i Danmark. Så var vi ernæringsmæssig på rette vej.

.

aubergine på gas

kikærter i sæk

____________________________________________________________________________________________________________

klassisk marokkansk tagine

tagine m aubergine.a

Når man har sagt Marokko, har man også sagt tagine. Overalt står de små gryder med koniske låg på kulbækkener eller gasblus. Retterne simrer ofte i timevis, og der vendes ikke rundt i retten, mens den simrer.

Min udgave af en marokkansk tagine kan dog laves på en god halv times tid – og den kan laves i en helt almindelig gryde.

.

tagine m aubergine.1

Marokko..taginer____________________________________________________________________________________________________________

.

___________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

____________________________________________________________________________________________________________

avocadotartar i fom

avocadotarter.3

Hvem vil ikke gerne være i form? Disse avocadoer ville!

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________

marokkansk tagine m “brændt” aubergine

tagine m aubergine.2

Den marokkanske tagine kan også laves i en helt almindelig kraftig gryde.

En del gode krydderier giver smag til taginen sammen med “brændt” aubergine.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 13. February 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: