ugens menu uge 9 2014- det daglige brød – i Marokko

________________________________________________________________________________________________

4. marts 2014

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v e n t e r  p å  f o r å r

.

.

ramsløgene er på vej

ramsløg 2011

Efter nogle milde dage troede jeg, at foråret rent faktisk var kommet. Ramsløgene stod i strunke rækker i potter i supermarkedet, så i et anfald af akut forårsoptimisme gik jeg ud og kiggede på mit hemmelige ramsløg-sted.

Men desværre! der var ikke antydningen at et lille spidst blad på vej op gennem den kolde jord. Til gengæld så jeg de allerførste bittesmå spirer af skvalderkål.

Hvis du også er utålmodig med det forår, så prøv en suppe af ramsløg. Den smager virkelig af forår.

.

_______________________________________________________________________________________________________________

3. marts 2014

__________________________________________________________________________________________________

.

.

b l æ r e d e  r u n d s t y k k e r

.

.

fra min nye bagebog

rundstykker.1a

Nu behøver du ikke længere købe bagerens rundstykker, der mest består af luft.

I min nye bagebog, som jeg skriver om nedenfor, er der bl.a. opskrift på nogle gode rundstykker. De har en skøn krumme og en sprød skorpe. Nogle rigtige blære-rundstykker.

.

__________________________________________________________________________________________________

2. marts 2014

__________________________________________________________________________________________________

.

.

b l i v  m e s t e r b a g e r

.

.

min nye brødbog kommer snart

grydebrød.omslag

Kender du grydebrød? – også kaldt verdens bedste brød. 

Grydebrød laves med en enkel teknik, hvor dejen ikke æltes men blot røres sammen og hæver mindst 12 timer. Derefter bages brødet i en glohed gryde eller anden kraftig form med låg.

Denne form for bagning er opfundet af amerikaneren Jim Lahey, og her i den nye bog har jeg udviklet 28 forskellige slags brød efter denne enkle teknik.

Nu kan alle blive mesterbagere!

Bogen forhandles i Arnold Buscks boglader, i COOPs butikker samt hos Lidl. Jeg siger til, når bogen er ude i butikkerne. Prisen bliver ca. 50,- kr.

.

_________________________________________________________________________________________________

1. marts 2014

_________________________________________________________________________________________________

.

.

f o r l a n g  r e n t  v a n d

.

dyr-forsamling

gift i drikkevandet

Vi har her i landet tilladt giftige sprøjtemidler på vores marker. Det er med til at forgifte afgrøderne, dyrene og jorden – og dermed også os selv. 

Bestanden af bier og andre dyr er i tilbagegang. Uden bierne kan vi ikke overleve. Det samme gælder for vand. 

Vi kan ikke være her på jorden uden rent vand. Men rent vand er ikke mere en selvfølgelighed. Hvis du også synes, det er gået for vidt, så skriv under på kravet fra Danmarks Naturfredningsforening om at forbyde sprøjtegifte nær drikkevandsboringer.

.

_________________________________________________________________________________________________

28. februar 2014

__________________________________________________________________________________________________

.

.

f a r v e g l æ d e

.

.

Marokk.kulørte sække

Tænk hvis der var lige så megen farveglæde i et dansk supermarked som der er her i Marokko.

.

___________________________________________________________________________________________________

27. februar 2014

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

l i v e t s  b r ø d  i  m a r o k k o

.

.

Marokko.brød

.

Man skal aldrig bevæge sig langt i en marokkansk by, før man er indhyllet i duften af nybagt brød. Brød spiller en enorm rolle i Marokko. Brød skal være friskt, og brød skal være lækkert.

Men brød er også helligt for marokkaneren. Der er stadig fattigdom i landet, og mange af dem, der måske nu kan spise sig mætte, kan endnu huske sulten og manglen på brød. Derfor fletter de livligt snakkende kvinder små bønner og taksigelser til Allah ind i æltningen, der anses som en nærmest hellig handling.

Brød kan købes overalt i landet. Og brødet bringes ud til de små udsalgssteder mindst tre gange om dagen. Frisk brød er en selvfølgelighed i Marokko – for dem der har råd til at betale.

Tiggeren må nøjes med at råbe: “I Allahs navn, giv mig brød!”

__________________________________________________________________________________________________

.

klassisk brød

Marokko.brød.5

Her er det klassiske marokkanske brød: rundt og fladt – og drysset med hvedekerner, der er kværnet til det fineste, fineste drys.

__________________________________________________________________________________________________

.

brød er helligt

Brødet behandles med ærbødighed. Man er ikke vant til overflod i Marokko, og brød er ikke noget, man tager som en selvfølgelighed.

Finder man et stykke brød på gaden, lægger man det til tiggeren. Her går intet til spilde. 

Brødsælgerne nurser deres brød som var det små babyer – og brødet skæmes for vind og vejr med et klæde.

.

Marokko.brød.2

Marokko.brød.3

__________________________________________________________________________________________________

Marokko.brød.6

Man skal ikke gå mange skridt, før der er et lille brødudsalg. Og brødudsalgene har mange former. Det kan være en vogn på hjul, det kan være en papkasse, det kan være en æselkærre, eller det kan være et lille glasbur …

__________________________________________________________________________________________________

Marokko.brød.4

… og det kan også være et hul i muren. Ligegyldigt hvad: brød skal der til!

__________________________________________________________________________________________________

.

brødet bringes ud

Marokko.kv.m.palme

Brødet bringes ud på cykler, knallerter, kærrer – eller de bæres på hovedet. For brødet skal ud!

_________________________________________________________________________________________________________________

Marokko.kvaster

Marokko.fliser

__________________________________________________________________________________________________

.

mine hjemmebagte marokkanske brød

marokkanske brød.3

Disse brød ligner de klassiske marokkanske. I stedet for de fint malede hvedekerner er mine brød drysset med sesamfrø.

_________________________________________________________________________________________________________________

Marokko.brødudsalg

________________________________________________________________________________________________________________

Marokko.brød.1

__________________________________________________________________________________________________

.

til bageren med dejen tidlig morgen

Marokko.kv.m.brød

Mange marokkanere lægger selv deres dej, lader den hæve natten over og bærer dejen til bageren om morgenen. Så bager bageren brødet i sin brændefyrede lerovn, og man kan hente det senere på dagen.

Hver familie har sit mærke. Det kan være et fingeraftryk, et stempel eller et specielt snit i dejen. Så er man altid sikker på at få ens eget brød med hjem.

__________________________________________________________________________________________________

.

duften i bageriet

Den lokkende duft af nybagt brød bølger ud gennem et hul i muren i en snæver gyde i Essaouira. Det kan jeg ikke modstå, og jeg får lov at kigge indenfor i bageriet, hvor der er travlhed dagen igennem. Der bages uafbrudt, og heden er som en mur her ved ovnen, hvor bageren i pendulfart skubber brød ind i den glohede ovn – for kort tid efter at trække gyldne, sprøde brød ud igen.

.

Marokko.bageri.1

Marokko.bageri.3

__________________________________________________________________________________________________

.

er de ikke flotte?

Marokko.bageri

Bagerdrengen viser stolt brødene frem ude på gaden. 

________________________________________________________________________________________________

.

og så skal brødene lastes

Marokko.bageri.2

Ude på gaden stables brødene i en vogn, som hurtigt skubbes rundt i de smalle gyder i souqen.

__________________________________________________________________________________________________

.

jeg må altså smage de brød!

Marokko.fajance

Marokko.mig med brød

Marokko.mand

Marokko.brødvogn

__________________________________________________________________________________________________

.

marokkanske brød på dansk

marokkanske brød

marokkanske brød.1

__________________________________________________________________________________________________

.

grillede peberfrugter med chermoula

er klassisk marokkansk mad. Chermoula er en delikat sovs eller dip lavet af mandler og krydderurter.

.

peberfrugter

charmoula

__________________________________________________________________________________________________

.

en lækker forret eller salat

grillet peber m charmoula.4

grillet peber m charmoula.2

grillet peber m charmoula.1

__________________________________________________________________________________________________

.

__________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

__________________________________________________________________________________________________

grillede peberfrugter m mandelsovs (chermoula)

grilled peber m charmoula

Hvis du supplerer peberfrugterne med auberginer og squash, har du en nem hovedret.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________

chermoula – marokkansk mandelsovs

charmoula

Den marokkanske mandelsovs med krydderurter er fantastisk lækker til mange retter.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________

marokkanske brød

marokkanske brød.1

Brød må der til! Ikke mindst i Marokko.

Klik på billedet, så får du opskriften.

___________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 27. February 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: