ugens menu uge 10 2014 – på kokkeskole i Marokko

_______________________________________________________________________________________________________________

12. marts 2014

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h j e r n e m a d

.

.

1926827_10152258281073442_1742822999_n

Jeg har “lånt” dette billede fra min ven Per Cederholms facebookside for at gøre opmærksom på, at valnødder er godt for meget.

Valnødder er ikke mindst “hjernemad”, og det kan der være god grund til at tænke på i disse år, hvor antallet af mennesker med Alzheimers og demenssygdomme stiger og stiger. Det betyder faktisk en hel del for hjernen, hvad vi spiser.

Oprindeligt mente man, at valnødder var gavnlige for hjernen, fordi de faktisk ligner en hjerne. Og det er jo meget sjovt, men ikke videre videnskabeligt.

Til gengæld ved man, at valnødder indeholder omega 3 fedtsyrer, som de fleste af os får for lidt af, især os der ikke spiser fisk. Og faktisk indeholder valnødder mere omega 3 end de fleste fede fisk. Så der er ingen grund til ikke at lade fiskene svømme.

Desuden er der B6 vitamin og magnesium i valnødder.

Prøv en grønkålssalat med pærer og valnødder

.

_________________________________________________________________________________________________________________

11. marts 2014

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

p l a n t e m æ l k

.

.

plantemælk

Synes man – som jeg skriver nedenfor – at komælk er for kalve, eller er man mælkeallergiker, findes der heldigvis mange gode alternativer.

Urtekram har en fin serie af plantemælk, som fås i de fleste supermarkeder. Serien omfatter bl.a. rismælk og sojamælk med eller uden kalk, sojamælk med kakao, flere slags rismælk, kokosmælk etc.

Hvis du ikke kender plantemælk og fløde, så prøv det. Du vil blive overrasket over resultatet i madlavningen.

.

_________________________________________________________________________________________________________________

10. marts 2014

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k o m æ l k  e r  f o r  k a l v e

.

.

alternativer til komælk

229259_10151173778743706_1474676658_n

.

Køer og deres produkt, mælk, er en af de ting, der belaster både krop og klode.

Mange kan ikke undvære mælk, det er dem man kalder “mælke-drankere”, men det behøver ikke at være komælk, man nyder.

Der er mange gode alternativer som nødde- og mandelmælk, kokos-, ris- og sojamælk mv.

Hvis du endnu ikke kender de dejlige planteprodukter, kan jeg varmt anbefale at begynde at erstatte piskefløden med sojafløde. Det er ikke bare sund fornuft, sojafløden er også et meget bedre produkt til sovse, supper, dressinger etc.

.

________________________________________________________________________________________________________________

9.marts 2014

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

h v o r f o r  r o g n  f r a  f i s k ?

.

.

cavi-art er rogn uden lidelse

caviart.1

Der er ingen grund til at slå fisk ihjel for at få deres rogn. Fisk lider også, når de slås ihjel, og har de levet i et dambrug, er de så fulde af kemikalier og antibiotika, at ingen mennesker burde spise dem.

Er det rognen du er ude efter, er der oven i købet et fremragende produkt af tang, der kan erstatte fiskens rogn.

Det er sæson for stenbiderrogn, der lige nu spises i skovlfulde. Vil du være med på “rogn-vognen”, så prøv cavi-art. Det er et fremragende produkt. Du finder det lettest i Dansk Supermarkeds butikker som Føtex eller Bilka.

Der fås sort og rød cavi-art, og der fås cavi-art med smag af ingefær, balsamico etc.

Her er forslag til en japansk inspireret forret med tangkaviar.

.

sesamgrillede auberginer med cavi-art

aubergine.sesamgrillet m.tangkaviar.1

.

__________________________________________________________________________________________________________________

8. marts 2014

________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m i n  b r ø d b o g  e r  u d k o m m e t  

.

.

bogen fås hos Lidl

grydebrød.omslag

Så er min nye bagebog på gaden! Bogen indeholder 28 opskrifter på de supernemme grydebrød.

Her skal ikke æltes. Dejen røres blot sammen og hæver mindst 12 timer. Herefter kommes den i en glohed gryde (eller anden form) med låg. Og wupti! Så har du verdens bedste brød med en skøn krumme og en knasende skorpe.

Her kan alle være med.

Bogen kan lige nu kun købes hos Lidl men om en måneds tid kan du også få den i Arnold Buscks boglader samt i COOPs butikker.

Billedet her er af et af bogens brød: rødbedebrød med dildfrø. Opskriften finder du i bogen.

.

rødbedebrød.a

.

__________________________________________________________________________________________________________________

7. marts 2014

_________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k ø d  f a r l i g e r e  e n d  r y g n i n g

.

.

færre proteiner er godt for kroppen

PIIS155041311400062X.fx1.lrg

.

Amerikanske forskere har fundet ud af, at kød er lige så skadeligt for helbredet som rygning.

Desuden mener de, at vores proteinindtag er for højt. Det er jeg helt enig i. Med vores moderne livsstil kan vi slet ikke forbrænde alle de proteiner, vi byder vores krop. De amerikanske forskere foreslår 0,8 g protein pr. kg kropsvægt. Anbefalingen i dag er 1 gr. 

Hvad der glæder mig rigtig meget er, at forskerne siger, at hovedparten af vores proteiner skal komme fra planteføde. Selvfølgelig skal de det! Det siger al sund fornuft.

Læs også Jyllands-Postens artikel om den nye forskning.

.

________________________________________________________________________________________________________________

6. marts 2014 

_________________________________________________________________________________________________

.

.

k o k k e s k o l e  i   m a r o k k o

.

.

tag på taginen

Marokko.kokkeskole.2

Jeg ville gerne lære at lave en ægte tagine – marokkansk gryderet – og er taget på kokkeskole i den smukke kystby Essaouira.

Først og fremmest er jeg nysgerrig efter at få at vide, hvorfor marokkansk mad alt for ofte ikke smager af ret meget. Det har jeg undret mig over i årevis. På markederne ligger krydderierne i bjerge. De lokker med både duft og farver – men tilsyneladende havner de ikke i maden. I al fald ikke på landets restauranter. Mærkeligt!

.

Marokko.stole og tavle

Marokko.syltede citroner.1

__________________________________________________________________________________________________

.

taginen

– den smukke gryde med det spidse låg – er helt uundværlig i det marokkanske køkken. 

Marokko.tagine blå

Marokko.to mænd

__________________________________________________________________________________________________

.

saltsyltede citroner

er ikke blot dekorative og smukke at se på med deres solgule farve, de giver også et helt specielt pift til maden. Det er nemt at sylte sine egne citroner. Du behøver blot salt og kogende vand.

.

Marokko.syltede citroner

________________________________________________________________________________________________

.

artiskokker og bønner

er hovedsagen i denne uges hovedret. Hvis du bruger krydderierne med rund hånd, får du en særdeles velsmagende ret.

.

kidneybønner i sigte

artiskok c

_________________________________________________________________________________________________

.

artiskokker

købes naturligvis friske på markedet. Det tror jeg bliver for besværligt i Danmark, så jeg anbefaler at du bruger artiskokhjerter på glas.

.

Marokko.artiskokker

Marokko.atiskokker.1

______________________________________________________________________________________________________

.

bønnetaginen

er både farvestrålende, stærk og meget lækker.

bønnetagine m artiskok.2__________________________________________________________________________________________________

.

couscous som tilbehør

Couscous med tørrede frugter, syltet citronskal og mandler er et delikat tilbehør til taginen. Mere marokkansk bliver det ikke.

.

bønnetagine m artiskok
Marokko..taginer_________________________________________________________________________________________________

.

kokken Ibrahim

underviser på kokkeskolen sammen med sin søster. Jeg forsøger at få gåden om de forsvundne krydderier løst, men Ibrahim siger kun, at man kan bruge lige netop de krydderier, man har lyst til. Nogle kan lide maden stærkt krydret, andre ikke. Og det har han jo ret i.

Når man starter på taginen lægges hakkede løg, hvidløg og alle krydderierne i bunden af taginen med lidt olie, salt og peber og evt. en smule vand. Grøntsagerne, eller hvad retten nu består af, lægges ovenpå. Låget sættes over, og så rører man ikke taginen, før retten er færdig.

.

Marokko.kokkeskole.3

Marokko.krydderier

Marokko.kokkeskole.a

Marokko.kokkeskole.1

_________________________________________________________________________________________________

.

tørrede frugter

Marokko.tørrede frugter.1

Tørrede frugter bruges i mange retter i Marokko. I denne uge har jeg kommet tørrede frugter, mandler og pistacienødder i couscousen.

Ligesom med brødet er der aldrig langt til frugterne. De kan komme forbi ens dør på en hestevogn, de kan købes på et gadehjørne  og alle markeder bugner med mange slags tørrede frugter.

_________________________________________________________________________________________________

Marokko.tørrede frugter__________________________________________________________________________________________________

.

couscous

er det klassiske tilbehør. Her er de små gryn smagt til med kanel og tilsat tørrede frugter og mandler.

.

couscous m frugt.3

bønnetagine m artiskok.3

_______________________________________________________________________________________________________________

couscous m frugt.2

_________________________________________________________________________________________________

.

setti fatma

hedder den lille berberby på billedet, klinet til en bjergvæg i Atlasbjergene. Området er især besøgt af folk, der trekker i bjergene.  

Trods de mange turister går livet videre her som det har gjort i århundreder. Man gifter sig med hinanden, og her er det stadig forældrene, der bestemmer, hvem man skal giftes med.

Mange af de berbere, der bor længere oppe i bjergene i forfaldne hytter, har aldrig været uden for landsbyen. De lever med deres får og geder og bytter sig til fornødenheder med landsbybeboerne.

.

Marokko.Setti Fatma_________________________________________________________________________________________________

.

houssain med arganolien

Marokko.berbermand

Jeg er især opsat på at købe verdens bedste olie, arganolie, i Setti Fatma. Her besøger jeg “oliemanden” Houssain, der også laver områdes bedste honning.

Hans saltede mandler fejler heller ikke noget. Her sidder han ved sin primitive tørreovn.

_________________________________________________________________________________________________

.

_________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________

bønnetagine med artiskokker

bønnetagine m artiskok1.

Hvis du er ude efter skønt krydret, sund mad – der oven i købet kan laves på under 20 minutter – så prøv denne bønnetagine.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________

couscous med tørret frugt og mandler

couscous m frugt

Sødt og krydret! Couscous er det perfekte tilbehør til en tagine.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 6. March 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: