ugens menu uge 11 2014 – til fest med rødderne

__________________________________________________________________________________________________

19. marts 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k a n  d e t  k n u s e  d i t  h j e r t e  ?

.

.

facts om fabriksdyr i Huffington Post

burhøns

Dette billede er ét af ni, som er bragt i avisen Huffington Post i USA med overskriften “9 facts om fabrikslandbrug, der vil knuse dit hjerte”.

Ja, var det bare så vel. Men der skal desværre mere end fotos til. Jeg gør, hvad jeg kan, så meget at en af bloggens læsere har spurgt, om jeg ikke vil holde op med at bringe ubehagelige billeder. Det vil jeg vældig gerne. Det vil jeg gøre, så snart alle danskere spiser kød og andre produkter fra dyr, der ikke har lidt i den korte tid de henslæber deres liv i “fabrikken” – eller helt forkaster kød.

Det er stadig 90% af danskerne, der vælger produkter fra lidende dyr – så der er plads til forbedring. Defor bliver billederne ved med at dukke op her på siden.

Hvis du har hjerte til at se de andre 8 fotos, så kig her.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. marts 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

r o d f r u g t e r n e s  s v a n e s a n g

.

.

mens vi længes …

Jeg er så glad for at leve i et land med vekslende årstider. Tænk, hvis det altid var sommer og varmt – og man kunne få al slags grønt og frugt året rundt. Så var der slet ikke noget at glæde sig til!

Nu går jeg og fantaserer om de nye kartofler, aspargesene og alle de andre lækre sager, der kommer om et par måneder. Jeg har allerede tusind ideer til at forvandle dem til skønne retter. Men nogle måneder endnu er det rodfrugterne, der må stå for skud.

Og hvor er det skønt, at vi i dette kølige land har de lækre robuste og velsmagende rodfrugter og kåltyper som hvidkål. De passer perfekt til vores klima, og her allersidst på vinteren er det en god idé at bruge rodfrugterne i en bagt rodfrugtmos. Du kan bruge kartofler alene eller supplere med gulerødder, selleri, rødbeder etc. Og du kan tilsætte et par håndfulde kogte kikærter eller bønner for ekstra protein.

Klik på billedet, så får du opskrift på en rodfrugtmos.

.

rodfrugtmos

rodfrugtmos.3

Du kan også prøve en ovnbagt kartoffel- og sellerimos med bønner.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. marts 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n d n u  e n  f r a n s k  k l a s s i k e r

.

.

fransk mælkebøttesalat

mælkebøttesalat.1

Nu titter de frem derude: de små nye skud af mælkebøtte. Ikke blot varsler de forår og lune i luften, de smager også skønt – og så er de smækfulde af vitaminer.

I Frankrig nyder man her i foråret en enkel men lækker salat af de små nye, letbitre blade og et spejlæg på toppen. 

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

16. marts 2014

________________________________________________________________________________________________

.

.

f r a n s k  s e l l e r i s a l a t

.

.

klassisk fransk bistrosalat

fransk sellerisalat

Hvis du har lavet selleriretten med hasselnødder nedenfor, har du måske lidt selleri til overs, og det kan passende anvendes i en fransk sellerisalat.

Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke er vilde med denne enkle salat af reven selleri , mayonnaise, sennep og persille. Det er simpelt hen en himmerigsmundfuld.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

__________________________________________________________________________________________________

15. marts 2014

_________________________________________________________________________________________________

.

.

” h i s t o r i s k ”  a f t a l e

.

.

DanJ

historisk dårlig aftale

Da Dan Jørgensen blev landbrugsminister, var jeg glad. Her var en mand med stærke holdninger til dyrevelfærd. Han bekendtgjorde, at han ikke var bange for at stille krav til landmændene.

Nu har Dan Jørgensen så for første gang lagt arm med de magtfulde bønder. Det blev en sørgelig sønderlemning af ministerens tidligere gode intensioner.

Nu skal landmændene “redde” 6.000 smågrise om dagen. I dag dør 25.000 af de små væsener hver dag. Nu skal det så “kun” være 19.000. Hmmm …. Hvis jeg var en lille gris, ville jeg ikke ønske at blive “reddet” til en tilværelse med store lidelser og afsavn. Heldigvis bliver de overlevende grises forpinte liv kort. Men fremskridt?

Halekupering skal mindskes. Kastrering skal ophøre. Hvordan er det lige, man gør det – uden nogen form for bindende aftaler?

Flere grise skal gå løse. Men igen: hvornår og hvor mange?

Det eneste positive jeg kan få øje på, er at kød skal mærkes, så kunden i butikken kan se, hvilket liv dyret har haft.

Dermed er vi tilbage til den pointe, jeg har gentaget alt for mange gange: det er DIG, der bestemmer, hvor meget dyr skal lide.

Vælg økologisk – eller vælg kødet helt fra. 

.

hvornår får jeg velfærd?

svin kopi

.

_________________________________________________________________________________________________

13. marts 2014

__________________________________________________________________________________________________________________.

.

.

t i l  f e s t  m e d  r ø d d e r n e

.

.

selleri-1

.

forvandling af en knudret knold

Selleri er en dejlig grøntsag, der ikke gør meget væsen af sig selv. Man vælger ikke selleri på grund af udseendet, men når man kommer ind bag skallen og de mange små rødder, åbenbarer sellerien et lyst og lækkert indre.

Der er næsten ingen grænser for, hvad selleri kan bruges til. Selleri giver en markant smagsoplevelse i alt fra supper og salater til postejer, pandekager, grillede retter etc.. I denne uge har jeg skåret tynde skiver af den bastante knold. Lagt sammen med en fars af hasselnødder bliver det til et helt lille festmåltid.

.

selleri elsker hasselnødder

selleri.hasselnødde.1

Skiverne blev hjerteformede sådan rent tilfældigt. Måske kan retten bruges til en scoremiddag?

_________________________________________________________________________________________________________________

.

fra knold til kulinarisk godbid

Selleriskiverne kan enten lægges sammen to og to med fyldet i midten – eller de kan rulles sammen om fyldet som små cannellonier.

.

selleri

selleri.hasselnødde.3_________________________________________________________________________________________________________________

.

lilla gulerøddder og stribede rødbeder

Jeg syntes, at salaten skulle være lilla, fordi selleriretten er uden så meget farve, og det er vigtigt med mange farver på tallerknen. Dels er det smukt at se på, dels er man sikret forskellige mikro-næringsstoffer gennem grøntsagernes forskellige farver. Derfor valgte jeg lilla gulerødder, men du kan bruge alle slags gulerødder.

Hvis du ikke kan finde stribede rødbeder, kan du bruge helt almindelige lilla rødbeder. Vælg så gerne orange og/eller hvide gulerødder.

.

gulerødder x tre

rødbeder m top

rødbede stribet

__________________________________________________________________________________________________________________

.

salat med striber og sesamfrø

Lilla gulerødder og stribede rødbeder er et godt match – og så ser de også godt ud!

rødbede- og gulerodssalat.3

rødbede- og gulerodssalat.2

.

__________________________________________________________________________________________________________________

.

________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

__________________________________________________________________________________________________________________

selleri med hasselnødder og persilleolie

selleri.hasselnødde.2

Servér selleriskiverne som ruller med hasselnøddefarsen i midten – eller læg skiverne sammen to og to omkring farsen som nedenfor.

Klik på et af billederne, så får du opskriften.

selleri.hasselnødde_________________________________________________________________________________________________________________

lilla rodfrugtsalat med ristede sesamfrø

rødbede- og gulerodssalat

De to rødder, rødbeder og gulerødder, udgør en dejlig frisk salat. De ristede sesamfrø giver salaten ekstra karakter.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 13. March 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: