menu uge 12 2014 – mens vi venter på de nye asparges

_______________________________________________________________________________________________________________

26. marts 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

n y t  l i v  t i l  t r æ t t e  r ø d d e r

.

.

ovntørrede rodfrugtchips

rodfrugtchips.4

Hvis du har nogle lidt trætte rodfrugter liggende, fx rødbeder, kartofler, selleri etc., så skær dem i tynde skiver og tør dem i ovnen til dejlige rodfrugtchips. Rodfrugtchips er dyre at købe, så der er mange penge at spare!

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. marts 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

n u  e r  d e t  s a v e t  i  t r æ !

.

.

green

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. marts 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  d a n s k  t a g i n e

.

.

dansk kunsthåndværker laver taginer

534320_250738201697391_661699629_n

Efter at jeg for nylig var i Marokko, bragte jeg nogle marokkanske opskrifter her på siden – en af dem fotograferet i en marokkansk tagine – lergryden med det koniske låg.

En af bloggens læsere, Tulle, spurgte efterfølgende, om jeg kunne henvise til en dansk forhandler af taginer.

Det kunne jeg desværre ikke, men nu har en anden læser, Henriette, fortalt om kunsthåndværkeren Kamma, som laver nogle meget smukke ting, bl.a. taginer. 

Du kan se Kammas produkter på hendes facebookside. Kammas butik ligger i Bellinge på Fyn.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23. marts 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

v i l d  m e d  m a y o ?

.

Homemademayo1

.

hjemmelavet mayonnaise

Hvis du – ligesom jeg – er vild med mayonnaise så kig på siden “Healthy Friday”. Her kan du også læse en masse om æg – det er jo snart påske, så det er godt at være på forkant!

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. marts 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  w e e k e n d  –  r e t

.

.

svampe.forskellige

.

portobello og kartofler

Lige nu ligger der masser af de store portobellosvampe i supermarkederne eller de åbne markeder. De kan passende bruges i en ret med kartofler. De er to enkle råvarer, der tilsammen kan udgøre en lille festret.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

kartoffel- og svamperoset

kartoffelroset m svampe

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21. marts 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g r ø n  e r  v å r e n s . . .

.

.

brændenælder, skvalderkål etc.

Nu er der masser af små grønne spirer fremme. Det er meget tidligt i år, men da jeg i går var ude og hive ramsløgene i ørerne, så jeg masser af små spæde brændenælder, mælkebøtter og skvalderkål. Og faktisk havde ramsløgene stukket deres spidse blade mindst 3 cm op over jorden, så nu varer det ikke længe!

Men indtil videre kan man mæske sig med en suppe sprængfyldt med vitaminer. Det er det rene og skære energiboost, der vælter op af jorden lige nu.

Man kan passende blende de små planter med i en smoothie, men man kan også lave en suppe med dem. Suppen nedenfor kan laves med forskellige planter eller med brændenælde alene.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

suppe med vilde planter

påskesuppe.1

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. marts 2014

_________________________________________________________________________________________________

.

.

s k ø n n e  r ø d d e r  &

.

e n  h e r l i g  h a c h i s

.

.

fattigmandsasparges

kaldte man i gamle dage skorzonerrødder. Og det er ikke helt ved siden af, for rødderne både ligner asparges, når de er skrællet, og de smager også lidt som asparges.

Skorzonerrødder er ikke særlig almindelige i Danmark, og det er en skam, for de smager dejligt. Og ikke mindst er de en trøst at spise her i begyndelsen af foråret, hvor det er næsten umuligt at vente på de første rigtige asparges. 

.

salat med skorzonerrødder

Den noget utilnærmeligt udseende pælerod har et lækkert lyst indre, når den grove brune, lidt klistrede, skal er skrabet af.

.

skorzonerrødder.2

skorzonerrødder.3

_________________________________________________________________________________________________

.

salat mens vi venter på de nye asparges

skorzonerrødder

I denne uge har jeg tilberedt skorzonerrødderne, så de spises som asparges med en lækker sovs. De kan enten serveres som en forret eller som tilbehør til plantefrikadeller, -postejer, -pateer etc.

_________________________________________________________________________________________________

.

miraklernes tid er ikke forbi

For nylig faldt jeg over denne økologiske tofu i Irma. Det betyder, at det går fremad med sortimentet af sunde og klimavenlige varer – også i supermarkederne.

Jeg har brugt tofuen i ugens hovedret sammen med den ligeledes proteinrige quinoa.

.

tofu.Irma

quinoa i sigte

________________________________________________________________________________________________

.

citron sætter smag

Strimler af økologisk citronskal – eller reven skal – giver hachien karakter.

Det lille rivejern på billedet tv. har jeg købt i Indien for en krones penge. Det er bevis på, at nyttige redskaber ikke behøver at være dyre.

.

citron reven

citron og rivejern

__________________________________________________________________________________________________

.

hachis med blomkål, quinoa og citron

blomkålshachis.1

Hovedretten er en lækker hachis lavet af gode råvarer.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

.

blomkål + proteinvennerne

Grøntsager indeholder generelt ikke særlig meget protein. Derfor har jeg til hachisen tilføjet to meget proteinrige produkter, nemlig tofu og quinoa.

Desværre er der mange, der ikke bryder sig om tofu. Det kan jeg godt forstå, hvis man spiser tofu naturel. Det smager simpelt hen ikke af noget. Man skal enten marinere tofuen i reven ingefær, hvidløg, tamari etc.  – eller man skal købe tofu med smag, fx svampe, urter eller røget.

.

blomkålshachis.2

blomkål i sigte

__________________________________________________________________________________________________

.

_________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________

hachis med blomkål og citron

blomkålshachis.3

Her er en superhurtig hverdagsret med masser af god smag.

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________

salat med skorzonerrødder

skorzonerrødder.1

Skorzonerrødderne kan nydes som tilbehør til plantefrikadeller etc. – eller serveres som forret.

Klik på billedet, så får du opskriften.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 20. March 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: