menu uge 13 2014 – mere godt fra Marokko

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1. april 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

t h e  l u n c h  b o x

.

lunchbox_dan_plakat-1

vejen til mandens hjerte …

Hvis du har set den nye film, “The Lunch box” undrer du dig sikkert over, om det virkelig kan lade sig gøre at bringe tusindvis af madkasser ud hver dag – næsten uden at der sker fejl. Men det kan det faktisk. Jeg har selv stået på Churchgate Station i Mumbay og set, hvordan det går til, når et af togene med de mange madkasser kører ind til perronen. Snesevis af mænd med kraftige cykler venter på maden, identificerer lynhurtigt “deres” madkasser og får dem  hængt på cyklerne. Og ud kaster wallaerne sig i Mumbays buldrende trafik.

Hvis du vil se ægte billeder af udbringningen af madkasserne, så kig her.

Har filmen givet dig lyst til en ægte indisk biryani, så klik her.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. marts 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

n u  e r  r a m s l ø g e n e  f r e m m e

.

.

en helt vild suppe

ramsløgsuppe.II

I går plukkede jeg de første små blade ramsløg. De er superstærke – næsten lige så stærke som hvidløg. Så der skal ikke så mange til at give smag, og de er skønne i en rigtig forårssuppe, hvor du også kan bruge andre af de supersunde, vilde planter som skvalderkål og brændenælde.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29. marts 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a n d l e r  –  s u p e r f ø d e

.

.

Vanillamaplealmondsunbutter10-1

Fra min næsten navnesøster Healthy Food Friday har jeg hentet dette billede af hjemmelavet mandelsmør.

Mandler er nærmest noget af det sundeste, man kan spise. De indeholder proteiner, E-vitaminer, magnesium og andre mineraler. De indeholder også antioxidanter og nedsætter kolesterolindholdet i blodet.

Hvis du vil lave dit eget mandelsmør – ungerne vil være vilde med det! – så kig indenfor hos HealthyFood Friday

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28. marts 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  k ø d f r i  d a g  –  e l l e r  t o

.

.

det kloge protein

Frem mod 2050 stiger verdens befolkning fra 7 milliarder til 9 milliarder mennesker. Så mange kan kloden ikke bære at producere kød til.

Her kommer soja ind i billedet som en fremragende leverandør af protein. Der er lige så meget protein i sojabønner, som der er i oksekød. Og så er produktion af oksekød ansvarlig for udledning af mere end 19 kg CO2, mens sojabønner tegner sig for 600 g. For slet ikke at tale om det enorme vandforbrug ved kødproduktion og den store forurening af naturen.

.

logo

.

Til min glæde læste jeg i går i et magasin, “Innovation Danmark”, om produktet soy4you. Magasinet er udgivet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det beskæftiger sig med fremtidens produkter, og det er glædeligt at soyaprotein nævnes som fremtidens mad, fordi det viser, at nogle ansvarlige er ved at blive klar over, at vi må skære ned for kødforbruget.

Men vi mangler stadig bred opbakning fra politikerne. Det burde være en selvfølge, at man startede med at indføre en eller to kødfrie, økologiske dage i alle offentlige institutioner.

Jeg kender godt til soy4you, men har aldrig brugt det, da det – så vidt jeg kan se – ikke er økologisk. Til gengæld siger producenten, at det er GMO-frit, og det er jo enormt vigtigt.

non-gmo

Jeg bruger selv den økologiske tofu, som er garanteret GMO-fri.

Hvis nogen af jer har erfaringer med soy4you, så lad mig høre om jeres oplevelser med det. Kommentarboksen er allerøverst på siden “Skriv en kommentar”.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

27. marts 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

 m e r e  g o d t  f r a  m a r o k k o

.

.

farver, fajancer og festlig mad

Marokko.vindue_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

de smukke fade og tallerkner er uimodståelige

Marokko.fade

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

taginerne simrer på kulbækkener

DSC_4630 taginer

________________________________________________________________________________________________________._________________________________________

 

Marokko.syltede citroner

Marokko.dør

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

marokkansk suppe med pasta og abrikoser

marokkansk abrikossuppe______________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

tørrede abrikoser og bladselleri i suppen …

Marokko.tørret frugt

De tørrede abrikoser købes på markedet, hvor tørrede frugter byder sig til i store sække.

.

… og på knallerten er der altid plads til en bladselleri

Marokko.bladselleri

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

chili giver karakter til suppen

.

chili habernero a

marokkansk abrikossuppe.1

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

marokkansk pebergryde med æg

pebergryde m æg

Hovedretten er en typisk ovnret – eller tagineret – med peberfrugter, squash og æg.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

æg lige fra hønen

Når man køber æg på markedet i Marokko er de friske. De er lige hevet ud under hønen og er fragtet til markedet på et blødt leje af halm.

En gammel mand sidder og sælger disse æg i bazaren i kystbyen Essaouira. Manden har også et par flasker nymalket mælk med. Så her er dugfrike produkter redet ind til markedet på ryggen af et æsel. Her kan man tale om råvarer med en historie!

.

peberfrugter

Marokko.æg

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

marokkansk brød

Det klassiske flade marockanske brød er lækkert tilbehør til pebergryden.

.

marokkanske glas

pebergryde m æg.4

 

pebergryde m æg.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

marokkanske brød.1

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

______________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

marokkansk suppe med abrikoser og pasta

marokkansk suppe m abrikoser

Suppen er lavet på under et kvarter. Og så smager den dejligt at marokkanske råvarer.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

marokkansk pebergryde med æg

pebergryde m æg.4

Pebergryden er en dejlig frokostret. Måske til påskebordet?

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 27. March 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: