ugens menu uge 17 2014 – tag med til smukke Persien

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. april 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

a s p a r g e s  i  t æ r t e n 

.

.

nyd de dejlige asparges

Nu er der hvide asparges – mine yndlinge – fremme fra både Italien og Tyskland. Så nu kan man virkelig få fodret sin indre aspargesløve. Sæsonen er kort, så det gælder om at nyde de næste halvanden måned.

I dag vil jeg foreslå en aspargestærte. Bliver der noget til overs, kan det komme med i madpakken eller i picnickurven, hvis du skal ud og fejre 1. maj i morgen.

.

tærte med hvide og grønne asparges

aspargestærte 4

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

28. april 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g u l d k l u m p e r n e  e r  h e r

.

.

kartofler.nye

jeg er grøn af misundelse

Min gode ven Claus i Aarhus fortalte i går, at han skulle have de første nye danske kartofler. De var indkøbt på torvet og gravet op samme dag på Samsø!

Større bliver det ikke – men jeg turde ikke spørge, hvad de havde kostet. 

Nye kartofler bør så afgjort nydes solo, i små euforiske bidder. Måske med lidt god olivenolie og et par krydderurter.

Skulle du være så heldig også at være i besiddelse af disse små delikatesser og alligevel vil gøre lidt mere stads af dem, så prøv en

.

kartoffelsalat med nye ærter og radiser

kartoffelsalat.2

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

27. april 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

j eg  k a n  I K K E  v e n t e  l æ n g e r e !

.

.

de italienske asparges er her

Jeg måtte bare have dem, da de lå dér og fristede hos Irma: de første nye asparges fra Italien. Det varer endnu en god måned, før de danke asparges kan stikkes, men jeg kunne ikke vente.

Nye asparges er et af årets kulinariske højdepunkter for mig. De kan passende spises med en pesto af ramsløg, som der er masser af lige nu. Jeg valgte at lave en salat med hvedekerner, men stænglerne kan naturligvis spises naturel, blot kogt et par minutter – og med pesto eller en krydderurtedressing.

.

aspargesslat med hvedekerner og ramsløgpesto

aspargessalat m hvedekerner.2

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

26. april 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d i p  t i l  g o d t  b r ø d

.

.

dip og dressinger

Hvis man nyder et glas saft eller vin før middagen, er det hyggeligt med et stykke godt hjemmebagt brød – se nedenfor – og forskellige dips. Stave af grøntsager er også fine at nyde med et lækkert dip. Man forfalder nemt til de kendte: guacamole og hummus.

Her er derfor forslag til nogle anderledes dips, der både kan spises med brød eller kiks – og bruges som dressinger til salater. 

Tv. er det svampepesto, tomatpesto og myntedip. Th. er det dip af krydrede gulerødder med granatæblekerner.

.

dips til asparges

gulerodsdip 2

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

25. april 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m e r e  b r ø d  f r a  m e l l e m ø s t e n

.

.

pitabrød.Ægypten

brødsælger i Ægypten

.

brød = liv mange steder i verden

Hos os er mad en selvfølgelighed, men mange steder i verden går man sulten i seng. Noget af det mest basale for disse mennesker er brød. Brød er helligt for én, der ikke kan  spise sig mæt. Selv har jeg stor respekt for brød. Brød betyder rigtig meget i mit liv, og brød skal være godt. Og brød må ALDRIG smides ud. Overskydende brød kan fryses ned, og evt. smårester kan bruges i øllebrød, som rasp eller serveres for fuglene.

Hvis du er gået i gang med det iranske brød nedenfor og har både nigella- og sesamfrø ved hånden, vil jeg anbefale det mellemøstlige brød, lavash.

Det er et tyndt, sprødt brød, der er perfekt til snacks og dips eller som erstatning for kiks. Det er en smule tricky at rulle ud, for dejen skal være tynd, tynd, men resultatet er fantastisk. Mine lavashbrød forsvinder altid lynhurtigt som dug for solen.

.

lavashbrød fra Mellemøsten

lavashbrød 2

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

24. april 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

p å  r e j s e  i  s k ø n n e  i r a n

.

.

kakler, kupler og minareter i turkis

Iran.moske.3

.

Jeg er netop kommet hjem efter en spændende rejse i Iran.

Det var en stor, stor oplevelse at gæste dette gamle kulturland og de helt vidunderlige iranere. Af alle lande, jeg har besøgt, har jeg ikke truffet et mere gæstfrit folk.

Men det er ikke nemt at være iraner. Folket lider stærkt under embargoen og deres præstestyre. Det går en smule bedre end under “ham med vindjakken”, som jeg kalder den forrige præsident, og iranerne har et lille håb om en bedre tilværelse under den nye præsident Hassan Rohani. 

.

Iran.minaret

.

det er ikke spor farligt

Mange danskere mener, at det er farligt at rejse i Iran. Det er det ikke. Jeg tror, mange forveksler Iran med Irak. I Iran er der fred og fordragelighed, her er lutter venlige smil og en vidunderlig humor.

Jeg oplevede landet med min rejsekammeret Bente Linnea, og for en gangs skyld havde vi fået et bureau til at booke hoteller og sørge for transport. Det er nemlig ikke så ligetil med internet, blogs og e-mail som hos os. Vi fik Victors Farmor til at ordne det praktiske, og dem vil jeg varmt anbefale.

Jeg vil også anbefale alle nysgerrige at tage til Iran så hurtigt som muligt. Landet er endnu ikke hærget af turister, men det har så meget at byde på, at jeg er overbevist om, at turisterne vil vælte ind i Iran de kommende år.

.

iran byder på haver, parker og springvand …

Iran.moske1

________________________________________________________________________________________________________________________________________

… smuk arkitektur

Iran.Abessi

.

Vandet springer på pladser og torve. Veje og gader er kranset af grønne træer – og parker og grønne pletter er med rund hånd strøet ud over alle byer som skønne oaser, hvor iranerne nyder deres elskede picnic. Det kommer der mere om i næste uge.

I Shiraz blomstrer roserne, og de legendariske haver er smukke åndehuller væk fra den heftige trafik.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

træer og vand, vand, vand …

Iran.Fen garden

.

Iran er også gamle hammans (badehuse)

Iran.hammam

.

… og underskønne moskeer …

Iran.moske

Iran.moske2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

… og århundredgamle lerhuse med dunkle smøger

Iran.smøge

.

Iran.smøge1

Iran.gl.dør

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

iran byder på ørkner og bjerge …

Iran.ørken

.

Iran ørken1

.

… men først og fremmest på skønne mennesker: muntre mænd

Iran2mænd

.

sorte damer …

iran sorte kvinder

.

… og smarte piger

Iran.piger

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

… i bazaren bugner krydderierne

Iran.krydderier.1

______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

I bazarerne svæver man nærmest af sted, båret af liflige, lokkende krydderidufte. Her er safran, gurkemeje, kanel, chili og mange andre opløftende smagsgivere.

Desværre er der ikke mange af dem, der havner i den iranske mad – i al fald ikke i restaurantmaden. Jeg håber, at krydderierne bruges hjemme i køkkenerne, ellers er det FOR trist!

Iranerne bruger mest kanel, gurkemeje, tørret mynte og citronsaft som smagsgivere.

.

Iran.krydderier

.

Iran.krydderier5

Iran.krydderier6

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Iran.krydderier4

.

iransk suppe med krydderier

Når sandheden skal frem, er maden i Iran desværre ikke det store nummer. Det var lidt skuffende, for når jeg rejser er det ikke mindst på grund af nye spændende smagsoplevelser.

Med de bjerge af krydderier, man ser i bazarerne, er det meget mærkeligt, at maden ofte ikke smager af ret meget. Det minder lidt om Marokko, som også er et land fuldt af krydderier. Men det er, som om de ikke lander i maden.

Men vær helt rolig. Jeg har lavet en klassisk iransk suppe med perlebyg. Og jeg lover: den smager dejligt!

.

iransk bygsuppe.4

Iran.flise

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

det daglige brød

I Iran, som i alle landene omkring dem, spiller det daglige brød en stor rolle. Der findes forskellige iranske brød, som er meget lækre. Jeg har foreløbig kastet mig over et ovalt brød med nigella- og sesamfrø, som passer godt til suppen.

Jeg fik mulighed for at besøge flere forskellige bagerier. Her bages næsten non stop, for frisk brød er en menneskeret på disse kanter.

.

Iran.brød1

Iran.brød2

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

brødet bages i den brændefyrede lerovn

Iran.brød

.

I Iran bages brødene i en lerovn. Dejen klaskes på den brandvarme væg i ovnen, og er bagt, når brødet slipper væggen. Eller brødene bages, som her, på en bund af skærver, som giver brødet dets hullede udseende.

Mine brød nedenfor th. er bagt  på en almindelig bageplade i en almindelig ovn.

 .

iransk brød.2

Iran.brød3

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

en iransk klassiker

iransk suppe m prlebyg.3

.

Suppen med perlebyg er en af de mest almindelige supper i Iran. Det kan laves på flere måder, med eller uden tomat, men fælles er perlebyggen, som giver en dejlig mæthedsfølelse.

.

iransk suppe m perlebyg.1

iransk suppe m perlebyg.2

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

iransk suppe med perlebyg

iransk suppe m perlebyg

Hvis portionen laves større, kan den mættende suppe bruges som hovedret. Gerne med et stykke iransk brød til.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

iranske brød med nigella- og sesamfrø

iransk brød

 Iranerne bager mange slags gode brød. Her er en af klassikerne, nan-e-barbari.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 24. April 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: