ugens menu uge 19 2014 – ny nordisk – på den grønne måde

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. maj 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b l o m k å l  e l s k e r  m a n d l e r

.

.

blomkål og mander

er en god kombination. I denne suppe har jeg brugt mandelmel, som er forholdvis ny på markedet. Mandelmel er god til kager, men det er også fint i en suppe.

Mendelmelet tykner suppen lidt – og så er det meget lækkert. Desuden er der ristede mandler på toppen af suppen sammen med krydderolie.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

mandel-blomkålssuppe med mandler og krydderolie

mandelblomkålssuppe

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

12. maj 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

d e  s m å  g u l d k l u m p e r  e r  h e r

.

.

de nye kartofler er også landet!

Så fik jeg fat i de første nye kartofler. Det er et af årets højdepunkter!

Nu er der både friske asparges og nye kartofler. Større bliver det ikke! Måske er de fra Samsø – øen i midten, der plejer at være først med de nye grøntsager.

Men Samsø eller ej, de nye kartofler og asparges er som skabt til at blive nydt i en frikassé, som er opfundet til ære for Samsø.

.

samsøfrikassé

samsøsuppe

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

11. maj 2014

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s å  e r  d e  l a n d e t  !

.

.

nu er aspargesene oven “vande”

asparges m trøffel

Endelig blev det aspargestid! Det har jeg glædet mig til i 9 måneder.

Nu er der både hvide og grønne asparges i butikkerne, så jeg fik hurtigt lavet denne herlige forret.

Jeg koger de skrællede asparges 2-3 minutter i vand tilsat 1 tsk sukker. Og de kan serveres både varme og kolde.

Her har de fået følgeskab af lidt trøffel fra glas og ramsløg. Trøffel på glas smager meget ofte af ingenting, men lige netop disse flager smagte guddommeligt.

Desuden er aspargesene vendt i en olie-eddikedressing med krydderurter. Hvis du ikke har trøfler, så brug evt. trøffelolie i dressingen. Jeg synes, trøffelsmagen er rigtig fin sammen med de hvide asparges.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

10. maj 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s e l v m o r d  m e d  k n i v  o g  g a f f e l

.

.

vi betaler for vores mangel på medfølelse

Vi spiser millioner af æg fra burhøns, vi accepterer, at kyllinger stuves sammen i stalde med 40.000 dyr, der lever i lys døgnet rundt, vi ser gennem fingre med, at 25.000 smågrise dagligt smides i skraldespanden. Vi synes, det er O.K. at tusindvis af køer aldrig kommer på græs.

Det har mange omkostninger for dyrene. Nu kommer turen til os.

Det er lige kommet frem, at 3 mennesker er døde, fordi vi er blevet immune overfor visse svinebakterier. Denne resistens stammer fra det faktum, at vores produktionsdyr pumpes med antibiotika. I de store fabriksbrug behandler man forebyggende. Det er naturligvis det glade vanvid at give raske dyr medicin, men den syge produktionsform, vi har valgt at benytte os af her i landet, gør dyrene syge.

.

Svin.Kr.D

.

vælg økologisk

Bakterierne findes nu i 88% af de konventionelle, danske svin, der havner på slagterierne. Forbruget af antibiotika i landbruget er langt større end det, vi som mennesker møder i sundhedsvæsenet. Og det er 13 gange højere end i økologisk produktion.

Jeg kan ikke selv finde gode grunde til at spise kød. Men er det vigtigt i dit liv, så vælg økologisk. Disse dyr har haft et nogenlunde liv, inden de blev slagtet.

Nogle dyr når slet ikke at få et liv. Det er under disse betingelser sikkert en fordel. Men disse små hanekyllinger kommer levende i en kværn, for der er ikke plads til hanekyllinger i den form for produktion, vi i Danmark finder i orden.

.

hanekyllinger

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

9. maj 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

t i l b e h ø r  t i l  f r i k a d e l l e r n e

.

.

proteiner i salaten

Til kartoffelfrikadellerne med urter nedenfor er det en god idé at servere et proteinrigt tilbehør. Jeg vil foreslå en salat med quinoa og citron.

Jeg har brugt syltet citronskal, men det er måske ikke noget, man lige har stående, så man kan sagtens bruge frisk citronskal i stedet som smagsgiver.

.

quinoasalat med misoaioli

quinoasalat m kikærter.2

Marokko.syltede citroner

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

8. maj 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

f r a  n a t u r e n s  s p i s e k a m m e r

.

.

grønt, godt og gratis

skvalderkål

.

ny nordisk – på den grønne måde

De seneste par uger har det handlet om iransk mad. Der er langt fra iranske fladbrød til den danske skovbund, men nu er det tid at vende næsen hjemad. Der ER dog også skønne kartoffelfrikadeller i Iran, så dem vender jeg selvfølgelig tilbage til. Men her er noget, man godt kan kalde nyt nordisk på den grønne måde.

Det myldrer op af jorden med dejlig grøn og gratis mad derude i naturen. Og så er det oven i købet enormt sundt.

De små spæde skud af skvalderkål kan spises hele sommeren. Pluk skvalderkålen, når den er helt lysegrøn og knapt har foldet bladene ud.

Skvalderkål er dejlig i supper, fx blandet med brændenælde og ramsløg. Men de grønne, let krydrede blade er også fine i salater. I denne uge har jeg brugt dem i en portion frikadeller.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________-

.

ramsløgene kan nydes endnu et par uger

ramsløg 2011

.

Skvalderkål kan man altid finde. En del mennesker ønsker dem hen, hvor peberet gror. Derimod er ikke alle så heldige at bo tæt på et ramsløgtæppe. Men kan du finde bladene, så er de også lækre i frikadellerne. Ellers kan du bruge andre grønne blade som brændenælde, mælkebøtte, spinat, bladbede eller et par store håndfulde basilikumblade.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

quinoa

er småbitte frø fra Andesbjergene i Sydamerika, som er med til at optimere frikadellerne rent proteinmæssigt. Quinoa indeholder rigtig mange proteiner.

Læs mere om quinoa her.

Quinoa fås gule, røde og sorte. Du kan bruge dem efter behag.

Tv. kogte sorte quinoafrø. Th. ukogte røde frø sat i blød.

.

quinoa

quinoa i skål og flaske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

frikadeller med masser af “krudt”

Hovedretten er kartoffel/quinoafrikadeller med vilde planter. Spis gerne planterne her i foråret, hvor de er nye og spæde – og smækfyldte med vitaminer og mineraler.

.

krudt-deller.4

krudt-deller 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

en salat med bønner …

DSC_6173_2 avocadosalat m. sorte bønner

 

… passer godt til frikadellerne. Her er det avocadosalat med sorte bønner, men du kan vælge andre bønner som brune bønner, kidneybønner, limabønner – eller kikærter.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

gulerødder er godt for øjnene …

gulerødder m nigellajpg

.

… hvem har fx set en kanin med briller?

Her du tid og lyst, så vælg også disse orangemarinerede gulerødder som tilbehør. Dem vil du ikke mindst holde af, hvis du har hang til nigellafrø.

Brug de små nye gulerødder, der er fremme nu.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

“krudt”-deller med skvalderkål og ramsløg

krudt-deller 1

Frikadeller er en klassisk hverdagsret, og disse urte/kartoffelfrikadeller er ikke mindst lækre kolde som pålæg. 

Klik på billedet, så får du opskriften.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

bønnesalat med avocado og hvidløgsristede sesamfrø

DSC_6173_2 avocadosalat m. sorte bønner

Bønnerne i denne salat er med til at dække dagens proteinbehov – og de ristede sesamfrø giver et ekstra pift til salaten.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

orangemarinerede gulerødder m nigellafrø

gulerødder m nigella 1

Nu er der jo ingen grund til helt at gå i frø. Og så alligevel: her er det nigella (jomfru i det grønne), men disse frø er så forskellige fra sesamfrøene, at de to slags tilbehør sagtens kan nydes sammen.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

~ by kodfrifredag on 8. May 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: