ugens menu uge 20 2014 – løg – nyd det lag for lag

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

21.maj 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

p r o t e i n e r  i  p l a n t e r

.

.

proteiner 1

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan man får proteiner nok, når man ikke spiser kød og fisk. Mange tror, at der kun er proteiner i animalske fødevarer, men sådan er det langtfra.

Faktisk er der mere protein i sojabønner, end der er i kød. Så det er jo mildest talt fjollet, at vi skal rydde store arealer af regnskov, for at fattige bønder kan dyrke sojabønner til vores køer. Bønnerne burde spises af de fattige bønder selv. I stedet taber de i værdi, når de passerer igennem vores produktionsdyr, samtidig med at verden forurenes og klimaændringerne forværres.

.

tofu

Tofu er fremstillet af sojabønner, og hører sammen med andre bønner og linser til de meget proteinrige fødevarer.

Hvis du vil vide mere om tofu, så kig her. Vil du have endnu flere ideer til anvendelse af tofu, så kig her.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

20. maj 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s n a c k p e b e r  p å  p a l l e r

.

.

peberfrugter på markedet i Zagreb

peberfrugter Zagreb

På de bugnende markeder i både Zagreb og Ljubliana dominerer peberfrugter, tomater og auberginer.

Disse flotte røde snackpebre kan blive til en lækker lille hapser, hvis de bages i ovnen sammen med små tomater og hvidløg. Prøv opskriften her:

.

langtidsbagte snackpebre og tomater

snackpeber bagt

snackpeber-bagt-1

.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

19. maj 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b e s ø g  p å  b a l k a n

.

.

på marked i Zagreb

Zagreb marked

Som jeg skrev i går, er jeg lige kommet hjem efter en spændende rejse på Balkan – til Kroatien og Slovenien. På samme måde som det har været vanvittigt interessant at besøge de Baltiske lande, er det også spændende at få kendskab de små nye lande i Østeuropa. Her er langtfra den velfærd, vi kender i Danmark, men enkel mad som grøntsager er der nok af.

Markedet i Zagreb bugner af friske grøntsager. Her er en kvalitet, som vi sjældent ser i Danmark – og man får lyst til at fylde nettet og straks styrte hjem og fremtrylle en dejlig ret, måske med auberginer.

.

auberginer og peber er yndlingene

Zagreb marked auber

I udkanten af det travle marked nyder ældre mænd en kop te, mens de diskuterer de seneste skandaler. Tempoet virker behageligt. Her er ingen stress!

.

fyldte auberginer

auberginer.fyldte.2

Disse fyldte auberginer – også kaldt “imamen der besvimede” pga af den skønne smag – stammer ganske vist fra Tyrkiet. Men jeg kom til at tænke på den lækre ret, da jeg så de mange auberginer i Kroatien.

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. maj 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

m a d  m e d  p e b e r f r u g t e r

.

.

Kroatien og Slovenien

Jeg er lige kommet hjem efter en dejlig rejse til Zagreb og Ljubliana. Jeg har også en masse billeder på min Ipad, men de vil ikke overflyttes uden videre, så jeg vil komme tilbage til nogle dejlige markeder i de to lande senere.

.

peberfrugter Budapest

.

trøfler og peberfrugter i mængde

Det bugner med skønne friske grøntsager i begge de to tidligere jugoslaviske lande. Men gastronomien er ikke rigtig noget at skrive hjem om. Der er dog den klassiske peberfrugt/auberginepuré, ajvar, som jeg gerne vil minde om. Det er et dejligt dip eller tilbehør til frikadeller, postejer og lign.

Trøflerne vender jeg tilbage til. De kan fx nydes til de nye friske asparges.

.

ajvar, peberfrugtpuré

ajvar

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

15. april 2014

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  k l a s s i s k  t æ r t e 

.

.

evigt-unge løg

løg på vægt

.

løg – de holder bare

En tærte er noget, de fleste holder af, og ugens tærte er superenkel med blot løg og ostecreme.

De store gule løg er gode året rundt. Jeg kan dårligt komme i tanker om andre grøntsager, der er mere i form året rundt end løg. Derfor er de også fine i en tærte, mens vi utålmodigt venter på de første nye danske grøntsager.

Tærten er lækker både som middagsret og som frokostret. Servér en eller to salater til. HVIS du er så heldig at have fået fat i de første danske kartofler, vil de være oplagte at servere til tærten. Blot kogt og måske vendt i lidt olivenolie og et lille drys salt.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

løgtærte med gorgonzolacreme

løgtærte.3

løgtærte.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

enkel hverdagsmad kan godt imponere

løgtærte.6

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

du kan også bage tærten i små portioner

løgtærter.små

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

salat med grillet peberfrugt

Når du alligevel har ovnen tændt til tærten, er det en god idé at grille et par peberfrugter til salaten, når tærten er færdig.

Der er også bladselleri og det lækre nødde-mandeldrys, dukkah, i salaten.

Dukkah er en blandng af ristede mandler/nødder/frø og stammer fra Mellemøsten.

.

peberfrugt rød

peberfrugter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nødder og kerner

dukkah.korr

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

salat med et strejf koriander og dejligt drys

grillet peber salat 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

__________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_________________________________________________________________________________________________________________________

løgtærte med gorgonzolacreme

løgtærte på stol

En tærte vækker altid glæde. Her indgår de sødlige løg en behagelig symbiose med den lidt krasse ost.

Klik på billedet, så får du opskriften.

__________________________________________________________________________________________________________________________

salat m grillet peberfrugt, bladselleri og dukkah

grillet peber salat 1

Du kan bruge enten grillede, flåede peberfrugter i salaten – eller blot rå peberfrugter.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_____________________________________________________________________________________________________________________

~ by kodfrifredag on 15. May 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: