speltotto m nye asparges og hasselnødder

speltotto m nye asparges og hasselnødder


speltotto m asparges

Speltotto er en variation af den klassiske risotto. I stedet for de hvide risottoris bruges upolerede korn som spelt, hvede, rug, byg etc.

En kornrisotto som denne bliver mindre cremet end den klassiske risotto. Til gengæld er der mere bid, smag og gode næringsstoffer i denne speltotto.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

brug grønne eller hvide asparges

asparges.grønne og hvide

Du kan bruge enten hvide eller grønne asparges i retten – eller begge dele.

Udenfor aspargessæsonen er jordskokker velegnede.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

smagsgiverne

I denne speltotto har jeg brugt både trøffelolie og parmesanost.

Trøffelolie giver en meget lækker smag, men olien skal doseres forsigtigt. Et par dråber for meget, og smagen bliver lidt parfumeret.

.

trøffelolie

parmesanost.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

speltotto m asparges jordskokker

parmesanost.1

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

100 g løg

4 fed hvidløg

3 spsk olivenolie

300 g perlespelt (eller perlebyg eller perlerug), evt. risottoris

1 dl Martini eller hvidvin (kan udelades)

ca. ½ l grøntsagsbouillon (vand + urtebouillon)

350 g grønne asparges (kan erstattes af jordskokker i tern)

citronsaft

25 g hasselnødder

1-2 dl sojafløde

1-2 tsk trøffelolie

kryddderurt, fx persille, estragon eller timian

evt. parmesanost

 

Hak løg og hvidløg og svits dem i olien til løgene er klare. Tilsæt speltkernerne og svits dem med et øjeblik. Hæld Martini eller vin i gryden og lad det koge væk. Tilsæt bouillonen og bring kernerne i kog. Læg låg på gryden og lad ”ottoen” simre 16-18 minutter.

Skræl evt. det nederste af aspargesene (hvide asparges skal skrælles i hele længden). Tag ca. 1/3 fra og høvl dem til skiver på langs på et mandolinjern.

Skær resten af aspargesene i et par cm tykke stykker.

Skær nødderne i flager.

Dup de lange skiver af asparges tørre på et viskestykke og rist dem gyldne i et par spsk olie sammen med nødderne. Sæt dem til side.

Kom de små stykker asparges i ”ottoen” efter de 16-18 minutter. Bring kernerne i kog igen. Måske skal der tilsættes mere bouillon.

Lad de små stykker asparges simre med de sidste 2-3 minutter af kogetiden. Kornene skal være bløde, men aspargesene må gerne være faste. Smag på et par korn for at vurdere konsistensen.

Tilsæt fløden og – efter behov – mere bouillon. Det er en smags sag, hvor flydende man ønsker speltottoen. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Hvis du bruger ost, så tilsæt ca. 1/2 dl reven ost. Rør osten godt ud i retten.

Servér speltottoen med de ristede aspargesskiver og hasselnødder på toppen. Dryp med et par dråber trøffelolie og drys med den valgte krydderurt.

 

tip

Hvis du holder af chili, kan der tilsættes smuldret, tørret chili efter smag.

Du kan bruge perlebyg, perlerug eller hvedekerner i stedet for spelt. Kernerne kan også byttes ud med risottoris. Hvis du bruger risottoris, bliver retten mere cremet, fordi risene bliver blødere end de andre korn. 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

speltotto m asparges jordskokker.1

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

risotto fra Zagreb

risotto Zagreb

 

Denne risotto nød jeg i bistroen på Hotel Esplanade i Zagreb. Den var meget lækker: kogt med risottoris og tilsat grønne asparges og reven parmesanost. På toppen lå en klat mild gedeost – og yderligere var risottoen dryppet med lidt trøffelolie, uhhhmmmm …

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hvis du vil printe opskriften ud, så tryk på print & PDF nedenfor. Så kan du klikke billederne væk. 

~ by kodfrifredag on 22. May 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: