ugens menu uge 21 2014 – lige på kornet – speltotto m asparges og hasselnødder

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

28. maj 2014

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

a s p a r g e s  i  o v n e n

.

.

nye grøntsager bagt i pergament

kartofler i pergament

Det gælder om at finde på spændende variationer, når de nye kartofler og aspargesene skal nydes i overflod, som der er mulighed for lige nu.

Sammen med de nye kartofler og asparges er der også store jumbo-hvidløg fremme nu, og de kan nydes både halve og hele, når de bages i ovnen. Og de giver fint modspil til de to andre milde grøntsager.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

27. maj 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

a s p a r g e s  p å  g r i l l e n

.

.

nye asparges og gulerødder

Hvis du er vild med grillmad, så prøv at grille de friske nye gulerødder og asparges.

Grøntsagerne serveres med ristede mandler og friske ærter. Dippet er marokkansk inspireret med appelsinsmag og kanel.

Grøntsagerne kan grilles på pande eller udendørs grill.

.

asparges og gulerødderasparges gulerod grillet

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

26. maj 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

s u n d h e d e n  t a b t e  v a l g e t

.

pølser i cigaretpakke

Når partier, der elsker flæskesteg, løber af med sejren til EU parlamentet, er der ikke stort håb for klimaproblemerne og vores egen sundhed – for slet ikke at snakke om dyrene.

Mit håb er, at det trods alt vil gå med kødet, som det er gået med cigaretterne. En dag vil vi vælge politikere, der kan se det vanvittige i, hvad vi er i gang med.

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25. maj 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

a s p a r g e s f r å s

.

.

aspargessalat med hasselnøddedressing

aspargessalat.rosa.1

Efter magre år uden danske asparges i butikkerne, er de nu heldigvis omsider kommet på hylderne her i landet. Det er en sand fryd!

Asparges er en af mine livretter, så jeg gnasker dem dagligt her i sæsonen. Asparges må kun stikkes indtil Sct. Hans, så der er kun en måned til at nyde delikatessen i!

Klik på billedet, så får du et bud på, hvordan stænglerne kan serveres superenkelt.

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

24. maj 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

k l o g e  k r o a t e r e 

.

.

Zagreb McDonald

Da jeg i forrige uge rejste på Balkan, så jeg dette skilt på banegården i Zagreb.

De er kloge, de kroatere!

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

23. maj 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  s m a g s s a g

.

.

smagssansen – en overset sans

Mens vi er meget opmærksomme på vores syns- og høresans, følesans etc., har vi stillet smagssansen i skammekrogen. Er det mon fordi vi i dette lille  puritanske bondeland synes det er lidt syndigt at nyde maden?

Jeg elsker personligt god og velsmagende mad, og selv om jeg spiser, hvad der er godt for kroppen, kloden og køerne, så SKAL maden altså også smage godt. Mad skal være en oplevelse. Hver gang!

Mange stiller lighedstegn mellem sund mad og kedelig mad. Det er ærgerligt. For intet kunne være mere forkert. Jeg arbejder hver eneste dag på at skabe nye retter med produkter, der ikke belaster hverken os eller jorden, men det er et krav, at maden skal SMAGE, maden skal være en nydelse. Hvert eneste lille smagsløg skal danse af begejstring, når vi spiser.

Prøv fx at smage, sådan rigtig smaaaage på denne lille italienske forret med tørrede tomater og kapers fra Salina, evt. sammen med de sprøde lavashbrød fra Mellemøsten. Begge dele passer perfekt til et glas kølig hvidvin på terrassen.

.

kaperssnack.2

lavashbrød 2

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

forskning i smag

Når jeg nævner det med smagen netop i dag, er det fordi forsker og gastronom Ole G. Mouritsen lige har fået 38 millioner kr. fra Nordeafonden til sit projekt “Smag for livet”. Til lykke til professor Mouritsen og alle os andre. Jeg tror på, at smagen og nydelsen af god mad nu vil komme meget mere på dagsordenen. Det er hårdt tiltrængt!

.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

22. maj 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

c r e m e t  “r i s o t t o”  m  a s p a r g e s 

.

.

speltotto m asparges

 .

Risotto er en hurtig og lækker hverdagsret. Den er tilberedt på 20 minutter.

Risotto er en italiensk ret, der traditionelt laves med risottoris, men det giver mere smag og næring at bruge vores egne hele korn som spelt, byg, hvede, rug etc.

.

perlebyg

asparges med sløjfe

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

hvide eller grønne asparges

asparges grønne og hvide

.

Du kan bruge enten grønne eller hvide asparges i “ottoen”, eller begge dele. Jeg har brugt hvide asparges, fordi kornene er lidt mørke.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

smagsgiverne

Trøffelolie og parmesanost er med til at gøre speltottoen til en spændende smagsoplevelse.

.

trøffelolie

parmesanost.3

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

risotto er en dejlig fyldig ret

speltotto m asparges jordskokker.1

________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

en suppe med nye ærter

Har du lyst til en suppe som forret, så prøv denne enkle ret med ærter og squash, der får modspil af den lidt stærke ingefær.

.

squash, grønt4.korr

ærter i fad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

squashsuppe med stærkt på toppen

squashsuppe m ærter.2

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

squashsuppe m ærter og ingefærfløde

squashstrimler

En dejlig grøntsagssuppe, der kan nydes enten varm eller kold.

Klik på billedet, så får du opskriften.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

speltotto m asparges og hasselnødder


speltotto m asparges jordskokker.4

Gode gamle korn udgør sammen med nye asparges en dejlig smagsmættet hverdagset.

Klik på billedet, så får du opskriften.

 

~ by kodfrifredag on 22. May 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: