ugens menu uge 22 2014 – ramsløg, nye kartofler og asparges

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. juni 2014

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

å r e t s  s i d s t e  r a m s l ø g

.

.

aspargessalat m ramsløg og pistacienødder

aspargessalat i grøn skål 

Det er ved at være slut med ramsløgene for i år. Men kan du endnu finde en håndfuld blade, er de fine at bruge i denne salat med asparges og pistacienødder.

Hvis du ikke kan finde ramsløg, så brug i stedet basilikumblade og fintsnittet top af forårsløg.

Klik på billedet, så får du opskriften.

.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. juni 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

e n  k o l d  s o m m e r s u p p e

.

.

aspargessuppe m estragon

aspargessuppe korr.

I denne skønne aspargestid er det oplagt at veksle de kogte asparges med dip eller sovs med en suppe.

Jeg foreslår, at denne suppe serveres kold på en varm sommerdag, men den smager også dejligt varm.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

2. juni 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

g i r  d u  e n  l i l l e  b i d  ?

.

egern.Kregme

Min lille ven rydder altid grundigt op efter fuglene lige uden for mit køkkenvindue. Når man næsten bor i en skov, er der glæder uden ende!

.

________________________________________________________________________________________________________________________________

l. juni 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

a s p a r g e s  t i l  f r o k o s t e n

.

.

asparges med tre slags dip

asparges m myntedip

Asparges er på min tallerken hver dag i disse uger. De kan spises som forret, som frokostret – og de kan nydes bare for sjov.

Her er ideer til tre slags dip. Det nemmeste er jo at koge aspargesene et par minutter og spise dem med et eller flere lækre dip. Men en kold aspargessuppe er også rigtig lækker, og det samme gælder en aspargestærte.

.

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

30. maj 2014

______________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

b o g  t i l  t i d e n

.

.

Mozzarella

illustration fra bogen “Antipasti” af Lindy Wildsmith og Valentina Sforza

.

Vi kender de små hapsere fra rejser sydpå. Det kan være mezze i Mellemøsten, det kan være tapas i Spanien – eller det kan være antipasti som i Italien. De fleste elsker de små lækre retter, der nydes til et glas vin inden det egentlige måltid. 

Jeg har fået en ny bog til anmeldelse om antipasti. Og jeg skal skynde mig at sige, at den IKKE er vegetarisk. Men der er en del retter uden fisk og kød, og mange af de andre forslag kan forvandles til kødfrie serveringer. Og bogen kommer lige nu, hvor det er oplagt at nyde et godt glas udendørs med nogle små lækkerbidder. 

Bogen er delt op i Italiens regioner, sådan at man også får lidt af historien bag de mange lokale retter. Her er fx trøffelbrød fra Piemonte og de sprøde kikærtepandekager fra Sicilien. Dem vil jeg snarest komme tilbage til, for de er meget lækre. Men her er også godbidder fra Calabrien, Apulien, Toscana, Calabrien etc.

Fælles for opskrifterne er brug af friske råvarer, og Italiens antipastier er ofte landets allerbedste specialiteter.

Bogen er på 256 sider og koster kr. 250,- kr. Den udkommer på Nyt Nordisk Forlag. Se nærmeste forhandler her: http://www.arnoldbusck.dk/butikker

.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

29. maj 2014

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

.

n y e  k a r t o f l e r  o g  a s p a r g e s

.

.

asparges og kartofler

Nu er de her – til overflod. Både de lækre små nye kartofler og de hvide og grønne asparges.

I denne uge har jeg valgt at servere dem med glaseret tofu, men du kan også vælge en af de mange slags frikadeller, bøffer eller postejer, som der er opskrift på her på bloggen.

.

nye kartofler på Balkan

Zagreb gl.kone

Da jeg var på Balkan i forrige uge, var de nye kartofler og asparges lige landet i Zagreb. Kvinden på markedet er ved at sortere de nye guldklumper.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

guf fra markedet i Zagreb – og fra Samsø

nye kartofler Zagreb

asparges Zagrebasparges grønne i h

 

kartofler Vibeke_____________________________________________________________________________________________________________________________________

vilde og “tamme” asparges fra Zagreb

asparges Zagreb 2

Aspargesene th. er vilde asparges. Dem ser vi ikke i Danmark, men jeg har et bundt med hjem, så dem kommer jeg tilbage til. De har meget tynde stængler og en let bitter smag.

Bortset fra her i Zagreb er jeg kun stødt på de vilde asparges i Italien. Hvis nogen ved, om de fås i Danmark, hører jeg gerne fra jer.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

ramsløgene synger på sidste vers

ramsløg.korr.

Når ramsløgene blomstrer, er det tegn på, at de er ved at takke af for i år. Men hvis du er hurtig, kan du endnu nå at samle til både pesto og salater – og måske til ramsløgdip med fintsnittede blade af den hvidløgsduftende urt, se nedenfor.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

midt i en grilltid

glaseret tofu m asparges 1

Retten med de nye grøntsager og ramsløg er meget enkel. Den glaserede og grillede tofu har fået dejlig smag af en orientalsk marinade. Min tofu er blevet grillet i ovnen, men den kan også grilles på en udendørs grill.

Læs mere om tofu her.

Hvis du alligevel har grillen i gang, er det en idé at lave noge små “hapsere” med grillet brød, svampe og ost.

.

en lille hapser som forret

svampebrød 1

De små brød med hvidløg og svitsede portobellosvampe kan serveres som tilbehør til en aperitif – eller som en forret.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

hvidløg i skål

portobellosvampe

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

.

u g e n s  m e n u

.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

grillede portobellobrød

svampebrød

Skiver af godt brød grilles med olie og hvidløg – og dækkes med svitsede svampe og ost.

Klik på billedet, så får du opskriften.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

asparges og nye kartofler med grillet tofu

glaseret tofu m asparges 2

Nye kartofler og asparges er ren slik. Her med et dip af ramsløg samt grillet tofu.

Klik på billedet, så får du opskriften.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

~ by kodfrifredag on 29. May 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: